Iespējas studēt Dānijā bez maksas (13)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Pirms kāda laika aizbraucu uz Dāniju ar pavisam vienkāršu mērķi – paņemt brīvu gadu no universitātes, kurā tobrīd studēju, mazliet pastrādāt, padzīvot ārzemēs un redzēt pasauli.

Drīz vien sapratu, ka Dānijas augstskolas piedāvā lielisku iespēju jauniešiem no ārzemēm studēt bez maksas, to arī izmantoju. Iesaku katram, kam ir doma studēt ārzemēs, pamēģināt un izmantot šādu iespēju, ko mums, latviešiem, sniedz Eiropas Savienība.

Latvijā – augsts standarts

Gandrīz visas studiju programmas, ko piedāvā dāņu valodā, ir iespējams apgūt arī angļu valodā, tādēļ piedāvāto programmu klāsts ir ļoti plašs. Tā, piemēram, Dānijā angļu valodā var studēt mārketingu, ekonomiku, tūrismu, datorzinātnes, agronomiju, arhitektūru, vides un inženierzinātnes un daudzas citas. Es nolēmu apgūt mārketingu (Latvijas Universitātē biju izvēlējusies studēt komunikāciju zinātni).

Sākot studijas, mani pārsteidza tas, kā notiek mācības Dānijā. Biju rēķinājusies, ka problēmas varētu sagādāt mācīšanās angļu valodā, kas nav mana dzimtā valoda. Tomēr izrādījās, ka manas iegūtās C līmeņa zināšanas, beidzot vidusskolu, bija pat daudz augstākas un plašākas nekā citu studentu A un B līmeņa zināšanas. Ar to gribu paslavēt Latvijas izglītības standartu, kas salīdzinājumā ar citām valstīm ir ļoti augsts.

Motivē strādāt radoši

Citādi ir tas, ka Dānijā vērojama pasniedzēju individuāla pieeja katram studentam. Tur pasniedzēja uzdevums ir nodrošināt, lai visi studenti veiksmīgi pabeidz augstskolu, tādēļ, ja kāds kaut ko nav izpratis, tas tiek paskaidrots, līdz visiem ir skaidrs.

Studentu un pasniedzēju attiecības ir ļoti neformālas. Studenti un pasniedzēji cits citu uzrunā vārdā, un mācību laikā brīvi tiek veidotas diskusijas par dažādām tēmām. Dānijā studenti tiek motivēti strādāt radoši un radīt jaunas idejas, tādēļ liela daļa studiju notiek, veidojot projektus un grupu darbus, kur studentiem ir jārod jauni risinājumi kādai problēmsituācijai. Tiek veidotas arī mācību ekskursijas uz dažādiem Dānijas uzņēmumiem, kur ir iespēja iepazīt, kā notiek ražošanas process un kā produkts no ražotāja nonāk pie pircēja.

Testi un eksāmeni Dānijā ir reti – reizi semestrī. Uz eksāmeniem atļauts ņemt līdzi visus pierakstus, grāmatas un citus palīgmateriālus, jo students tiek mācīts rast iespējami labāko problēmu risinājumu, nevis atcerēties faktus.

Dānijas augstskolas piedāvā bakalaura un akadēmiskās studiju programmas. Tur ļoti populāras ir tieši akadēmiskās programmas, jo tās ir tikai divus gadus un pēc tam studentam ir izvēle – turpināt studijas vēl vienu gadu un iegūt bakalaura grādu vai sākt savu karjeru jau pēc diviem gadiem ar iegūto akadēmisko diplomu.

Integrācija vietējā sabiedrībā

Dānijā dzīve ir ļoti mierīga, rodas iespaids, ka viss ir savās vietās un rit pēc plāna. Piemēram, dāņi paši lepojas ar savu sabiedrisko transportu, kas vienmēr ierodas precīzā laikā pēc saraksta. Dānijas sociālā sistēma veidota, domājot par katru tās iedzīvotāju, tādēļ šajā valstī neredz bezpajumtniekus, nabagus uz ielām, pat ne klaiņojošus suņus. Par tiem rūpējas valdība.

Tāpat tiek domāts arī par katru ārzemju studentu, lai pavadītie gadi, studējot Dānijā, būtu neaizmirstami un patīkami. Tiek gādāts arī par studentu integrāciju Dānijas sabiedrībā, piedāvājot bez maksas iespēju apgūt dāņu valodu, lai, beidzot studijas, jauniešiem ir iespēja palikt un veidot savu karjeru šajā valstī.

Pabeidzot studijas Dānijā, iespējas ir ļoti plašas. Studenti var turpināt mācības maģistrantūrā Dānijā, Latvijā vai jebkurā citā valstī vai arī atgriezties Latvijā un ar iegūto diplomu sākt savu karjeru.

Piebildīšu, ka, sadarbojoties ar 15 lielākajām Dānijas augstskolām, es veidoju informatīvas lekcijas Latvijas vidusskolās, kur stāstu par iespēju studēt Dānijā bez maksas. Es stāstu arī par visām praktiskajām lietām, kas studentiem jāzina, braucot studēt uz Dāniju.

Uzziņai:

Aģentūra «StudyStart» jauniešiem palīdz iestāties Dānijas augstskolās, nokārtot visus dokumentus saistībā ar studijām, pieteikties kopmītnēm, sazināties ar citiem Dānijā studējošiem latviešiem utt.

Visi «StudyStart» pakalpojumi jauniešiem ir bez maksas.

Mājaslapā www.studystart.lv apkopota visa informācija par studiju programmām, ko piedāvā Dānijas augstskolas, kā arī to, kā notiek pieteikšanās un kādas ir uzņemšanas prasības.

Sandra Umbrovska labprāt atbild arī personīgi uz jautājumiem par studijām, tādēļ ikviens, kam ir vēlēšanās izmantot šo iespēju studēt Dānijā bez maksas, var droši rakstīt un jautāt viņai personīgi, elektroniskā pasta adrese: info@studystart.lv.

Komentāri (13)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu