Paņēmieni, kā zīdaiņiem palīdzēt tikt galā ar aizcietējumiem

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: flickr.com/meddygarnet

Ja bēbītis jau pāris dienas nav kakājis un izrāda neapmierinātību, iespējams, laiks ķerties pie atvieglojošo paņēmienu izmantošanas. Iesaka pediatre Gerda Lielause.

* Izvingrini mazuli. Ja mazulis jau rāpo, vedini viņu parāpot pāris apļus. Ja mazulis vēl nerāpo, vingrināt nāksies tev pašai, kustinot viņa kājiņas: kamēr bērniņš guļ uz muguras, maigi kustini kājas pamīšus, it kā mītu velosipēda pedāļus.

* Pamasē mazuļa puncīti.

Izmēri trīs pirkstu platumā zem zīdaiņa nabas un veic maigus uzspiedienus ar pirkstu galiem.

Turpini to darīt aptuveni 3 minūtes.

* Ja mazais tiek barots ar piena maisījumu, ierosini ārstam, varbūt ir vērts nomainīt piena maisījumu. Reizēm ir mazāk aizcietējumu, ja tiek lietots piena maisījums ar soju.

* Nomaini rīsu pārslu putriņu uz miežu vai auzu pārslu putriņu vai pievieno augļu vai dārzeņu biezenīti putriņai, kad mazulis jau sācis putras un graudaugu ēšanu.

* Izslēdz no ēdienkartes ēdienus, kas izraisa aizcietējumus, piemēram, rīsus, banānus, vārītus burkānus, mēģini dažādot graudaugus bērna ēdienkartē, kā arī

vari pievienot ābolu vai plūmju sulu/ pāris tējkarotes plūmju vai bumbieru biezeņa,

kas palīdzēs veicināt vēdera izeju.

* Palielini izdzertā šķidruma daudzumu, lai veicinātu mīkstu vēdera izeju.

* Ja nelīdz nekas no iepriekš minētā, iespējams, nāksies ķerties pie medicīniskas ārstēšanas. Pajautā ārstam par medikamentiem - sīrupu vai varbūt klizmiņu, kas varētu mīkstināt vēdera izeju, bet

nekad nedod šos līdzekļus mazulim bez ārsta akcepta.

* Ja mazulim ir ļoti cieta vēdera izeja, tā var traumēt jutīgo ādu ap anālo atveri, tāpēc, kad redzi, ka mazulis spiež, uzklāj nedaudz alvejas losjona uz šīs zonas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu