Tomātu laikā piedāvājam daudz dažādu, iespējams, arī nedzirdētu tomātu recepšu!
Gatavojam un konservējam tomātus! (15)
Konservēti tomāti ar garšvielām savā sulā
- 600 g tomātu
- 460 g tomātu sulas
- 20-24 g sāls
- 3 g pētersīļu zaļumu
- 10 g dilles
- mārrutku sakne vai lapas
- 3 ķiploka daiviņas
- melnie pipari
- 2 lauru lapas
Burkas dibenā liek trešo daļu garšvielu, tad līdz pusei pilda tomātus, virs tiem – garšvielas un atkal tomātus. Virsū liek atlikušās garšvielas un pārlej līdz 80-85 grādu sakarsētu tomātu sulu. Burkas sterilizē 100 grādu temperatūrā: puslitra burkas – 7-8 minūtes, litra burkas – 10-12 minūtes un tās aizvāko.
Tomāti želejā
1 l marinādes:
- 5 ēd.k. želatīna,
- 2 ēd.k. sāls,
- 4 ēd.k. cukura,
- 1,5 ēd.k. etiķa esences,
- tomāti,
- gurķi,
- sīpoli,
- graudu pipari,
- lauru lapas.
Želatīnam uzlej 20 ēdamkarotes auksta ūdens, atstāj uzbriedināties. Šķēlēs sagrieztus tomātus, gurķus un sīpolus (gurķus var arī nelikt) liek kārtām burciņās līdz pat augšai. Liek katrā burciņā dažus pipargraudiņus un 1 lauru lapu. Uzvāra litru ūdens, pieliek sāli, cukuru, etiķa esenci. Kad ūdens vairs nevārās, pieliek uzbriedināto želatīnu.
Marinādi ielej burciņās uz dārzeņiem, tos pilnībā nosedzot. Tad burkas liek katlā un 20 min pasterizē. Uzskrūvē vāciņus. Pirms nešanas uz pagrabu burciņas uz dažām stundām jāieliek ledusskapī.
Tomātu biezenis ar baziliku
- 2 kg tomātu
- 1 kg sīpolu
- ķiploki
- 1 ēdk. sāls
- 1 ēdk. cukura
- neliela glāze eļļas
- svaigs baziliks
Tomātus sablendē (vēlams pirms tam noņemt mizu) un liek katlā vārīties. Uz pannas apcep sīpolus, ķiplokus. 10 min. pirms tomātu gatavības liek klāt sīpolus, sāli, cukuru, eļļu un sagrieztu baziliku. Mērcei jābūt biezai. Gatavu pilda burkās. Ziemā var lietot uz karstmaizēm, gatavot tomātu zupu, Boloņas mērci utt.