Receptes baraviku laikam (5)

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova / LETA

Sākoties rudenim, daba dāsni apveltījusi sēņotājus ar baravikām, tāpēc tās var izmēģināt pagatavot visdažādākajos veidos un saglabāt arī ziemai. Viens no labākajiem sēņu «iekonservēšanas» paņēmieniem ir tās svaigas sagriezt gabaliņos, salikt speciālajos saldēšanas maisiņos un saldētavā iekšā. Šādas baravikas var izmantot gan zupās, gan mērcēs – garšos kā svaigas.

Baraviku un siera zupa

Baravikas, kartupeļi, burkāni, sīpoli, paciņa kausētā siera – klasiskais vai sēņu, pēc vēlmes pētersīļu zaļumi, nedaudz sāls.

Baravikas notīra, sagriež un apcep mazā eļļas daudzumā ar smalki sagrieztiem sīpoliem, mazliet pasutina, lai atdalās sula. Katliņā verdošā ūdenī liek kubiciņos sagrieztus burkānus un kartupeļus. Kad dārzeņi mīksti, liek klāt sēņu masu un kausēto sieru. Pavāra vēl pāris minūtes, pievieno sakapātus zaļumus, atstāj zem vāka pāris minūtes ievilkties un pasniedz ar grauzdētu baltmaizi. Var arī baravikas neapcept, bet tad gan jāliek vārošā ūdeni, un pirms ievietosiet kartupeļus un burkānus, kādas 15 – 20 minūtes jāpavāra.

Smeķīgā zupa

Uz pannas apcep sīpolus un smalki sagrieztu cauraugušu žāvētu gaļu. Sarīvē vai sagriež strēmelītēs dažus burkānus. Lielā katlā vāra ūdeni, kurā piemet kādu sīpolu, lauru lapu un citas garšvielas pēc izvēles. Kad ūdens pavārījies, pievieno apcepto gaļu, burkānus un sagrieztus kartupeļus. Kad kartupeļi jau gandrīz mīksti, pievieno atlaidinātas saldētas baravikas un pāris paciņu kausēta siera. Kad katlu noņem no uguns, pieliek sīki sagrieztus ķiplokus un zaļumus.

Foto: PantherMedia/ScanPix

Baraviku un brinzas salāti

4 nelielas baravikas, 8 ķirštomātiņi, 200 g vāji sālītas brinzas, 3 ēd.k. rīvmaizes, 1 galviņa salātu, pēc garšas sāls un malti melnie pipari, augu eļļa cepšanai, olīveļļa aizdaram.

Sēnes notīra, noslauka ar mitru drāniņu un sagriež gareniskās, plānās šķēlēs. Pannā sakarsē eļļu un apcep sēnes no abām pusēm pa pusotrai minūtei. Sēnes izliek uz papīra dvieļa, lai notek liekie tauki. Brinzu sagriež 2,5 cm lielos kubiņos, apvārta rīvmaizē. Nelielā kastrolī ielej 1 glāzi eļļas un sakarsē to līdz 180 oC. Sieru porcijām ielaiž sakarsētajā eļļā, vāra, kamēr rodas zeltaina garoziņa, pēc tam izņem ar putu karoti, liek uz papīra dvieļa, lai notek liekie tauki. Salātu lapas un ķirštomātiņus noskalo, nosusina. Salātu lapas rupji saplēš, tomātiņus pārgriež un viegli pasāla, lai sāk suloties. Traukā liek salātu lapas, uz tām kārto sēnes, tomātiņus un brinzas kubiņus.

Foto: Evija Trifanova / LETA

Spageti ar baravikām

250 g spageti, 300 g baraviku (var būt saldētas), 100 g saldā krējuma, Vegeta.

Spageti izvāra. Apcep vidējos gabalos sagrieztas baravikas, pievieno tām saldo krējumu un Vegetu, uzkarsē. Gatavu liek klāt makaroniem.

Baraviku salāti ar āboliem

Baravikas, skābi āboli, siers «Cambozola», redīsi, tomāti, citrons, sviests, olīveļļa, sāls.

Sēnes notīra un sagriež lielos gabalos. Uz pannas izkausē sviestu un liek tajā cepties sēnes. Pievieno sāli. Cep tik ilgi, kamēr no sēnēm izdalījusies visa sula. Redīsus un skābos ābolus sagriež gabaliņos un liek bļodā. Lai āboli nekļūtu melni, piespiež salātiem citronu sulu. Tad pievieno sagrieztus tomātus un eļļu. Visu samaisa. Visbeidzot salātiem pieliek sagrieztu «Cambozola» sieru un iecilā tajos ceptās sēnes.

Baravikas zaļumu mērcē

300 g baraviku, sīpols, pētersīļu zaļumi, 2 ēd.k. sviesta vai margarīna, 3 ēd.k. baltvīna, garšvielu sāls, malti melnie pipari,

1/8 l salda krējuma, olas dzeltenums, 3 ēd.k. skāba krējuma, ēd.k. svaigu majorāna lapiņu.

Sēnes sagriež sloksnītēs, sagriež sīpolu un pētersīļus. Majorāna lapiņas noskalo, pievieno sīpoliem un pētersīļiem. Sagrieztus dārzeņus samaisa. Pannā uzkarsē sviestu, pieliek sīpolus, pētersīļus un majorānu. Sautē, kamēr sīpoli kļūst caurspīdīgi. Pieliek un apcep sēnes. Pielej baltvīnu, pieliek garšvielas un sautē vēl piecas minūtes.

Krējumam pievieno olas dzeltenumu un sakuļ. Maisījumu iejauc sēnēs, pannai uzliek vāku un ļauj piecas minūtes ievilkties. Pirms pasniegšanas pievieno ēdamkaroti skābā krējuma.

Baravikas savā sulā

Notīrītas baravikas sagriež gabaliņos, liek katlā un uzlej ūdeni, lai tikko nosedz sēnes, liek vārīties uz 10 minūtēm, noputo. Gatavas sēnes nosmeļ, bet novārījumā pagatavo marinādi, ņemot uz 1 l ūdens 3 tējk. 70% esences, 2 ēd.k. cukura, 4 tējk. sāls, 3 lauru lapas, 6 smaržīgos un melnos piparus, 2 krustnagliņas (var pievienot arī kanēļa standziņu).

Marinādi uzvāra, liek tajā vēl pavārīties sēnes, ņemot uz 2 kg jau vārītu sēņu 1 litru marinādes. Burkās liek sagrieztus ķiplokus, lej iekšā karsto marinādi ar sēnēm, aizvāko un ietin segās, lai pakarsējas. Var uzglabāt pagrabā.

Baraviku karbonāde

Lielas, pāraugušas baraviku cepurītes notīra un sagriež šķēlēs. Sakuļ olu ar sāli (var Vegetu). Baravikas šķēles iemērc olā, tad apviļā miltos un cep sakarsētā eļļā gatavas.

Komentāri (5)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu