Pelmeņu ballīte: gatavojam pašas! (14)

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Par īsti veselīgu pārtiku pelmeņus laikam nevar nosaukt, taču par gardu gan. Tie izlīdz, ja nav laika nopietnas maltītes gatavošanai – iemet verdošā ūdenī, nedaudz garšvielu klāt un sātīgs ēdiens gatavs. Protams, atrast veikalu plauktos patiesi gardus pelmeņus nav viegli, turklāt tas tāds saldēts pusfabrikāts vien ir un nevar zināt, kas tam pelmenim iekšā. Vislabākie pelmeņi ir pašu rokām gatavoti.

Tas aizņem laiku, taču pelmeņu gatavošanu var padarīt aizraujošu draugu pulkā, turklāt pie viena var pagatavot arī lielākus krājumus, ko paslēpt saldētavas plauktos nākamajai reizei. Nepieciešams tikai labs noskaņojums, pacietība un šis tas no produktiem.

Sākumā pagatavo pelmeņu mīklu, kas nav nemaz sarežģīti.

Kamēr tā dziest ledusskapī, laiks gatavot pildījumu, un te nu var ļaut fantāzijai vaļu.

Mums visierastākie pelmeņi ir ar gaļas pildījumu, taču ir vērts izmēģināt arī sēņu, kartupeļu, biezpiena, ievārījuma vai saldētu ogu pildījumu. Krievijā tādus sauc par vareņikiem, taču tie paši pelmeņi vien ir.

Gatavojam mīklu

Pelmeņu mīkla pagatavojama diezgan vienkārši – 2 glāzes miltu, 1 glāze piena, 1 ola. Miltus izber uz galda kaudzītē vai bļodā, pievieno 1 glāzi piena, 1 olu un sāli pēc garšas. Rūpīgi samīca un vairākas reizes "atsit" pret galdu vai trauka dibenu. Nokaisa mīklas dēli vai galdu ar miltiem, izplāj mīklu un rūpīgi izveltnē ēdienam vajadzīgajā biezumā. Ja mīkla līp pie mīklas ruļļa, pārkaisa mīklai pāri nedaudz miltu.

Katram pavāram ir sava mīklas recepte, piemēram, var izmēģināt arī šo – 300 g miltu, 125 ml ūdens, 1 ola, 1 ēdamkarote augu eļļas, 1/4 tējkarotes sāls. Miltus ar sietiņu iesijā bļodā. Ūdeni, olu, eļļu un sāli sakuļ viendabīgā masā, to lej miltos un samīca mīklu. Bļodai uzliek vāku un atstāj uz 20 – 30 minūtēm.

Ja mājās ir pelmeņu režģis, process būs daudz ātrāks. Vienu izrullēto mīklas plātni uzklāj ar miltiem pārkaisītam režģim, iedobumos liek pildījumu, virsū klāj otro izveltnētu mīklas plātni un ar mīklas rulli norullē režģi, kamēr atdalās atsevišķi pelmenīši. Ja režģa nav, tad rīkojamies pēc senču metodes – ar glāzi izgriežam mīklas aplīšus, virsū liekam pildījumu un lipinām pelmeni ciet. Ja vēlas apaļu pelmeni, tad galus salipina kopā.

Pildījuma variācijas

Klasiskie pelmeņi. Tiem būs nepieciešams 500 g maltās gaļas, 1 sīpols, sāls, pipari, dilles, 3 ēdamkarotes piena.

Laša pelmeņi. Pildījumam lasi, kas attīrīts no asakām, samaļ gaļasmašīnā kopā ar sīpolu un nedaudz speķa, piejauc olu, sāli, piparus. Var pielikt arī mazliet salda krējuma un cukura.

Sibīrijas pelmeņi. Pildījumam vajag 150 g liellopu maltās gaļas, 150 g cūkas maltās gaļas, 1 olu, 1 nelielu sīpolu, 2-3 ķiploku daiviņas, 1/3 glāzes ūdens, 2-3 zariņus svaigu diļļu vai 1 ēdamkaroti kaltētu, piparus, sāli pēc garšas.

Ingvera pelmeņi: 500 g maltas gaļas, 2 olas, 50 g zaļo lociņu, 50-70 g ingvera, sāls, pipari.

Zivs pelmeņi: 450 g zivs filejas, 1 sīpols, 50 g sviesta, sāls, pipari. Zivs fileju samaļ ar sīpolu, pievieno garšvielas.

Sēņu pelmeņi: 200 g sēņu (baravikas, šampinjoni u.c.), 2 sīpoli, 2 olas, sāls, pipari. Sasmalcinātas sēnes apcep ar sīpoliem, samaisa ar vārītām kapātām olām un garšvielām. (Var pievienot vārītus rīsus vai griķus.)

Kabaču pelmeņi: 200 g kabaču, 1 ķiploka daiviņa, 80 g biezpiena, 50 g Parmezāna siera, šķipsniņa malta muskatrieksta, sāls, pipari. Kabačus novāra, saspaida, masu nedaudz pasutina, pievieno saspiestu ķiploku, rīvētu sieru, biezpienu un garšvielas.

Gaļas un kāpostu pelmeņi: 250 g maltas gaļas, 250 g apceptu kāpostu, 1 sīpols, cukura šķipsna, ½ gl ūdens, sāls, pipari. Sastāvdaļas izmaļ caur gaļas mašīnu, pievieno garšvielas un ūdeni, labi samaisa.

Pelmeņi podiņā

Četrām porcijām vajadzēs 1 kg pelmeņu, 1 l piena, 200 g trekna siera, zaļumus, sāli, piparus.

Pelmeņus sadala pa podiņiem, pārlej ar pienu, sāla, piparo, uzkaisa rīvētu sieru un zaļumus. Uzliek vāku un 220 grādos cep 20 minūtes. Ja vēlas, lai ir mazāk šķidruma – krāsni izslēdz, bet atstāj podiņus krāsnī uz 10 minūtēm.

Gardi pelmeņi izdosies ar īpašo mērci – pannā pasutina rīvētu burkānu un sasmalcinātu sīpolu, pievieno nedaudz tomātu pastas un sautē 10 minūtes, tad pievieno gaļas buljonu, sāli, piparus, krējumu, miltus, lauru lapu. Ar mērci pārlej podiņā pelmeņus un sautē zem vāka.

Daži padomi

Mīklu labāk mīcīt nelielās porcijās, jo tad tā sanāk atsperīgāka un gardāka.

Gaļas pildījumam labāk ņemt jauktu gaļu – liellopa un cūkgaļu.

Būs gardi, ja svaigai gaļai piemalsi klāt gabaliņu žāvētas.

Lai gaļa vārot nezaudētu sulīgumu, tai jāpievieno nedaudz piena, skāba vai salda krējuma.

Vārot pelmeņiem pievieno sāli, piparus, lauru lapu, dilles un sīpolu, taču var eksperimentēt arī ar citām garšvielām.

Ātrākam procesam lieti noderēs speciāls pelmeņu režģis, kas dažiem saglabājies no padomju laikiem, taču tādus var atrast arī veikalos.

Gatavus pelmeņus liek uz miltiem izkaisītas plāts un pirms vārīšanas atdzesē ledusskapī.

Pelmeņus liek verdošā ūdenī vai jau gatavā buljonā un vāra aptuveni 5 minūtes, līdz pelmeņi uzpeld un kādu brītiņu pagrozās virspusē.

Tradicionāli pelmeņus ēd ar krējumu, tomātu mērci vai etiķi. Kā piedevu var izmēģināt arī sojas mērci vai maisījumu no krējuma, majonēzes un saspiesta ķiploka.

Garda mērcīte iznāks arī no kausētā siera "Dzintars", salda krējuma un zaļumiem.

Komentāri (14)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu