Helovīna karaļa - ķirbja cienīgi ēdieni (1)

TVNET
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Visu svēto dienas priekšvakarā, iespējams, vairums gatavos svētku vakariņas mājās, tāpēc piedāvājam pāris interesantu ideju, kas varētu noderēt Ķirbīšsvētku dienā.

Ķirbju un apelsīnu salāti

½ kg ķirbja, 3 apelsīni, naža gals citronskābes.

Ķirbi nomizo un sarīvē, apelsīnu nomizo un sagriež kubikos, uzkaisa citronskābi un samaisa, ļauj ievilkties un ēd kā desertu ar saldējumu vai arī pie gaļas ēdieniem.

Ķirbju salāti ar meloni

250 g ķirbju, 250 g meloņu, 300 g ābolu, 100 g medus, 1 citrons.

Ķirbi, meloni un ābolus notīra un sarīvē uz rupjās rīves vai sagriež salmiņos. Citronu nomizo. Pusi citrona sasmalcina un pievieno sarīvētajai masai, bet no otras puses izspiež sulu. Salātus pārlej ar medu un citronu sulu un rūpīgi samaisa.

Ķirbju un ābolu salāti

500 g ķirbju, 3 āboli, 1 citrona sula, 3 ēdamkarotes medus, ½ glāzes saberztu riekstu.

Nevārītus ķirbjus sagriež plānās strēmelītēs un samaisa ar sagrieztiem āboliem. Lai tie būtu asāki, pieliek citrona vai apelsīna sulu, bet saldumam – medu. Visu pārkaisa ar sasmalcinātiem riekstiem.

Foto: PantherMedia/ScanPix

Ķirbju planči

Viens neliels ķirbis, 1200 g kviešu miltu, 3 olas, 200 g sviesta, sāls, cukurs un pipari pēc garšas.

No miltiem, olām, kausēta sviesta un ūdens izgatavo mīklu. Labi samīca, sadala gabalos, katru izveltnē līdz pirksta biezumam, uz plāceņa uzliek pildījumu, kas sagatavots šādi: ķirbi sagriež plānās sīkās skaidiņās, samaisa ar sviestu, saberztu cukuru, sāli, samaltiem melnajiem pipariem. Plāceņus ar pildījumu saloka aploksnes veidā, no virsas apsmērē ar sviestu un olām un izcep cepeškrāsnī.

Ķirbju plācenīši ar gaļu

1 neliels ķirbis, 1 sīpols, 3 vai 4 olas, 200 g maltas gaļas, milti, sāls, pipari, zaļumi.

Sarīvētu ķirbi sajauc ar sasmalcinātu sīpolu, pievieno olas un garšvielas. Masā iedrupina malto gaļu un pieliek miltus. Mīklai jābūt tādai, lai varētu izveidot plācenīšus, kurus pannā liek ar karoti. Cep brūnus un pasniedz ar skābo krējumu vai brūkleņu ievārījumu.

Sautēti ķirbji ar rīsiem un rozīnēm

500 g ķirbju, 1/2 glāzes ūdens, 1/2 glāzes piena, 3/4 glāzes smalkā cukura, 1 glāze rīsu, 100 g sviesta, 70 g rozīņu.

Ķirbjus nomizo un attīra no sēklām, sagriež sīkos gabaliņos, pārlej ar karstu ūdeni un vāra 15 minūtes. Pēc tam pielej pienu, pieliek novārītus rīsus, sviestu, cukuru un sautē 20 minūtes, maisot ar karoti.

Uz sakarsētas pannas ar sviestu uzliek rozīnes un, līdzko tās uzbriedušas, kopā ar sviestu pārliek katliņā, kur ķirbji. Samaisa un pēc 3 minūtēm noņem no uguns. Pasniedz karstu.

Foto: PantherMedia/ScanPix

Ķirbju un makaronu sacepums

500 g ķirbju, 200 g makaronu, 3 olas, 2 ēdamkarotes cukura, sviests, sāls, kanēlis, rīvmaize.

Ķirbjus notīra, sarīvē un sautē sviestā, līdz tie kļūst mīksti. No iegūtās masas pagatavo biezeni un sajauc to ar novārītiem makaroniem. Pievieno olas, cukuru, kanēli un sāli. Liek veidnē (vai podiņā), pāri pārliek sviesta piciņas un pārkaisa ar rīvmaizi. Cep cepeškrāsnī apmēram 20 mi­nūtes.

Ķirbju zupa ar vistas krūtiņu

250 g vistas fileja, 300 ml ūdens, sāls, sīpols, 4 tējk. olīveļļas, 1 kg ķirbja mīkstuma, garšvielas, lauru lapa.

No vistas filejas vāra buljonu. Nomizo un sīki sagriež lielu sīpolu, apcep pannā olīveļļā. Ķirbju mīkstumu sagriež gabaliņos, pievieno sīpoliem pannā, maisot cep 5-7 minūtes. Pannas saturu pievieno zupai, pieliek vienu ēdamkaroti garšvielas «Vegeta» un vienu nelielu lauru lapu, vāra 15 minūtes. Ar blenderi sakuļ visu viendabīgā masā. Pievieno kubiņos sagrieztu vistas fileju. Pasniedz ar skābu krējumu.

Zivs un ķirbju sautējums

Mencas fileja (var izmantot arī citu zivi), ķirbis, 2 sīpoli, 1 glāze kefīra, 3 olas, sāls, dilles.

Mencas fileju sagriež mazos gabaliņos un sakārto katliņa vai pīles trauka dibenā. Tos pārklāj ar plānām ķirbja šķēlēm, kuras pārkaisa ar sasmalcinātiem sīpoliem un smalki sakapātām dillēm. Visbeidzot zivs un ķirbju kārtojumu pārlej ar kefīra un olu maisījumu (tam pievieno sāli pēc garšas). Liek cepeškrāsnī un cep apmēram 30 minūtes.

Foto: PantherMedia/ScanPix

Ķirbju mafini

100 g vārīta ķirbja masas, 2 olas, viegli sakultas, 110 g mīksta sviesta, 1 tējk. vaniļas ekstrakta vai cukura, 200 g miltu, 200 g cukura, 1/2 tējk. sāls, 1 tējk. sodas, 1 tējk. malta kanēļa, 1/4 tējk. ingvera pulvera, 1/2 tējk. kardamona sēkliņu.

Cepeškrāsni uzkarsē līdz 200 grādiem. Lielā bļodā samaisa kopā miltus, sodu, garšvielas un sāli. Ar mikseri saputo sviestu ar cukuru, pievieno olas un tad ķirbju masu. Iemaisa miltus ar garšvielām, maisa, kamēr nav kunkuļu. Mafinu pannu ietauko, pilda mīklu formiņās. Liek cepties uz minūtēm 15 – 20. Gatavus pārkaisa ar cukura un kanēļa maisījumu.

Ķirbju–biezpiena pudiņš

300 g ķirbju, 300 g biezpiena, 70 g sviesta vai margarīna, 3 olas, vaniļa vai citrona miziņa, 100 g cukura, 2 ēd. k. kartupeļu cietes vai 3 ēd. k. mannas, rīvmaize.

Notīrītus ķirbjus sagriež šķēlītēs un sakarsētā taukvielā apcep. Biezpienam pievieno izkausētu sviestu, olu dzeltenumus, cukuru, cieti vai mannu un stingri saputotus olu baltumus. Ietaukotā veidnē liek kārtām apceptos ķirbjus un biezpiena masu. Sacepumam pārliek sviesta piciņas, sakarsētā krāsnī cep 20 min. Pudiņu var gatavot no saldajiem biezpiena sieriņiem. Pudiņu pasniedz karstu vai atdzesētu ar saldo mērci.

Ķirbju kēkss

1 kg ķirbju, 8 olas, 2 glāzes cukura, 2 glāzes miltu, taukvielas, manna vai kokosrieksta skaidiņas.

Ķirbi notīra un sagriež nelielos kubiņos, apkaisa ar cukuru un apslaka ar citronu sulu, visu samaisa un atstāj apmēram 5 stundas, lai atsulojas. Nokāš. Olu dzeltenumus atdala no baltumiem. Dzeltenumiem pievieno glāzi cukura un saputo. Olu baltumiem, kad tie daļēji saputoti, pievieno cukuru. Lielā traukā kārtām liek komponentus (starp kārtām uzsijā nedaudz miltu): olu baltums, ķirbju kubiņi, olu dzeltenums, ķirbju kubiņi, olu baltums, ķirbju kubiņi, olu dzeltenums, ķirbju kubiņi, olu baltums. Visu viegli pārcilā (nemaisa!) un ar karoti liek ietaukotā veidnē, kas apkaisīta ar mannu vai kokosrieksta skaidiņām. Veidni nedrīkst piepildīt līdz malām, jo cepoties masa palielināsies. Sakarsētā cepeškrāsnī kēksu cep apmēram 45 minūtes.

Ķirbju kompots

150 g ķirbju, 25 g dzērveņu, 3/4 glāzes ūdens, 15 g cukura, 50 g medus, 50 g saputota krējuma.

Noskalotas, saspaidītas dzērvenes pārlej ar verdošu ūdeni un karsē, kamēr sula sabiezē. Šķidrumam pievieno cukuru un medu un to uzlej uz sarīvētiem ķirbjiem. Pēc dažām stundām pasniedz ar saputotu krējumu.

Ķirbju vīns

6 kg ķirbju, 1,5 kg ābolu, 9 l ūdens, 2,3 kg cukura, 15 g citronskābes, tīrkultūras raugs pēc vajadzības.

Gatavus un tikko novāktus ķirbjus notīra un sagriež mazos gabaliņos. Izspiež ābolu sulu. Ķirbjus, ābolu sulu un ūdeni uzvāra. Kad maisījums atdzisis, to izkāš caur lina audumu. Spaidīt ar rokām nedrīkst, jo tad līdz ar sulu atdalīsies arī augļu daļiņas un sula būs duļķaina. Iegūtajai sulai pieliek raugu, citronskābi, bet pēc 24 stundām - izšķīdinātu cukuru. Raudzē siltā vietā. Kad rūgšana beigusies, vīnu ļoti uzmanīgi nolej, lai nesaduļķo nogulsnes, kas radušās trauka apakšā. Gatavo vīnu sapilda pudelēs, tās aizkorķē un noliek vēsumā.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu