Ceptas vistu ādiņas: teicama zacene (47)

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: fotoreceptes.lv

Ceptas vistu ādiņas, citiem vārdiem - vistu ādu grībiņas. Liek šīs grībiņas gan pie salātiem, gan siltajos ēdienos, bet galvenais vistu ādu lietojums - zacene.

Viegli pagatavojams ēdiens, bet laiku gan nedaudz prasa, jo cepinās viss gana ilgi. Pirmām kārtām aizmirstam pārgudreļus dietologus, kuri siekalas spļaudami brēks, cik āda ir trekna un kaitīga. Jā, vistu āda tiešām satur lērumu tauku, bet tas viss procesa laikā taps nokausēts nost.

Pat nepaslinkoju un nosvēru - no viena apaļa kilograma vistu ādu sanāk 230 gramu zeltainu grībiņu, 270 gramu izkausētu vistas tauku, 500 grami jeb apaļa puse novirst ūdenī, kā redzams, sausais atlikums ir tikai apmēram ceturtā daļa. Tamdēļ rēķinām, ka vienam cilvēkam nelielam zakusonam vajag vismaz puskilogramu vistu ādu.

Dodamies uz vistu gaļas bodi un pērkam ādas... Vieglai «pie dzimtenītes» pasēdēšanai ņemam kilogramu vistu ādu. Sīpolu, piparus, ķiploksāli, kādu aso čili un papriku krāsai... Fonā kāds lociņš un «dzimenīte».

Foto: fotoreceptes.lv

Ar asu nazi šņakājam vistu ādas apmēram divus centimetrus platās strēmelēs. Kad pēdējās ādas sagrieztas, nolobām sīpolu un sagriežam lielos rimbuļos. Maisām bļodā ādas strēmeles ar sīpolrimbuļiem, čili asumam, papriku krāsai, ķiploksāli un piparus, un liekam bļodu maliņā, lai vismaz kādu stundu ievelkas.

Foto: fotoreceptes.lv

Pirms cepšanas izlasām laukā sīpolus, tie savu smeķi jau ir ādai atdevuši ... citādi, cepinot ādas, tie sadegs un dos rūgtumu. Uzkarsējam pannu uz vidēju karstumu - apmēram 4/6 elektroriņķim.

Liekam ādas, nekādas taukvielas nevajag, viss nāks «no sevis». Vāku virsū, un lai viss sutinās 30-40 minūtes. Šeit arī ir tas funktieris - atļaut vistas ādām pašām savā sulā sautēties; tas padarīs ādas īpaši mīkstas un porainas.

Foto: fotoreceptes.lv

Sākumā ādas atdos ūdeni un pašas sava sulā sutināsies - laiku pa laikam apmaisām un atkal vāku virsū... Pēc kādas pusstundas «ar ausi» var dzirdēt, ka ūdens ir novārījies un sākas tauku sprakšķi. Tagad laiks stāvēt pie pannas un maisīt ādiņas, lai tās vienmērīgi apbrūninās no visām pusēm.

Foto: fotoreceptes.lv

Ir jānoķer brīdis, kad ādiņas sāk kļūt izteikti lipīgas, visu laiku veidojot pikuci... Nokāšam grībiņas sietā, lai notek liekie tauki. Vistas ādu grībiņas ir gatavas, siltā veidā tās ideāli noder pie 40voltu padzērieniem, aukstā veidā kraukšķināt pie alus.

Foto: fotoreceptes.lv

Tik viens ieteikums - ja ir doma grībiņas lietot aukstā veidā, tad ieteicams tās izkaisīt atdzišanai uz kādas plāts,citādi atdziestot tās paliks savēlušās bumbuļa formā un būs grūši pa gabaliņam pagrābt.

Daile... Zeltainas vistas ādu grībiņas - der gan kā karsta zacene, gan aukstā veidā.

Foto: fotoreceptes.lv
Komentāri (47)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu