TOP 5 zupas ziemai - siltumam un enerģijai!

TVNET
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Zupas ir ēdieni, kas rosina apetīti. Tagad, ziemā, aukstā laikā, tās it īpaši sasilda un dod enerģiju!

 
Foto: PantherMedia/ScanPix

Auzu pārslu zupa brokastīm

  • 50 g cūkgaļas vai vistas gaļas,
  • 1 litrs ūdens,
  • 100 g auzu pārslu.

Pasāliet ūdeni, uzvāriet, ieberiet verdošajā ūdenī plāni sagrieztas gaļas strēmeles (sasaldētu gaļu ar asu nazi sagriež puscentimetru biezās strēmelēs).

Kad ūdens atkal uzvārījies, nogaidiet piecas minūtes un tad katliņā maisot ieberiet auzu pārslas. Pēc piecām minūtēm uguni izslēdziet. Zupa ir gatava. Auzu pārslu zupu karstu ēd brokastīs. Tā dod enerģiju visai dienai, rodas iekšēja siltuma sajūta - cilvēkam aukstā laikā vairs nesalst.

 
Foto: PantherMedia/ScanPix

Miežu putraimu zupa

  • 1 glāze miežu putraimu,
  • 6 glāzes ūdens,
  • 1 selerijas sakne 1 burkāns,
  • 1 ķiploku daiviņa,
  • 1 ēdamkarote sezama eļļas,
  • sāls.

Glāzi miežu putraimu aplejiet ar sešām glāzēm auksta ūdens, uzvāriet. Vāriet 15 minūtes, noņemiet no uguns un atstājiet uz vairākām stundām ievilkties. Pēc tam uzlieciet uz uguns, uzvāriet un turpiniet vārīšanu 15 minūtes. Sagrieziet burkānus un seleriju mazos kubiciņus, pievienojiet zupai, vāriet 15 minūtes. Noņemiet no uguns un pievienojiet sasmalcinātu ķiploku, sāli un sezama eļļu. Ļaujiet 5 minūtes pastāvēt. Miežu putraimu zupa īpaši noderīga ir aukstā laikā, tā palīdz saglabāt enerģiju visas dienas garumā.

 
Foto: PantherMedia/ScanPix

Ziemas zupa

  • 1/2 paprikas, sarkanas un dzeltenas,
  • 2 palieli tomāti,
  • 1 tase sakapātu valriekstu,
  • 1 tase rīsu,
  • 1 žāvēts vistiņas stilbs (var būt arī cepts/vārīts),
  • vistas buljons,
  • garšvielas: ķiploki, čili, baziliks u.c.

Izvāra vistas buljonu, pa to laiku apcep uz pannas kubiņos sagrieztu krāsainu papriku un pāris sagrieztus tomātus. Ieber buljonā rīsus (daudzums atkarībā no tā, cik biezu zupu grib), vāra 10 min. Tad pievieno sakapātos valriekstus, apceptos piparus, tomātus un kubiņos sagrieztu vistiņu. Vāra vēl 10 min. Tad pieliek garšvielas, kādas vien patīk, drusku pavāra. Žāvētā vista savukārt piešķir zupai pikantu garšu.

 
Foto: PantherMedia/ScanPix

Skābu kāpostu zupa

Skābu kāpostu zupa

  • Skābēti kāposti,
  • cūkas pavēdere - svaiga vai žāvēta,
  • sauja grūbu vai pāris kartupeļu,
  • krējums.

Katlā, kurā vārīsiet zupu, ielejiet nedaudz eļļas un apcepiet tajā gabaliņos sagrieztu cūkgaļu. Kad gaļa apcepusies, pievienojiet skābos kāpostus. Pielejiet pilnu katlu ar ūdeni. Vāriet. Varat pievienot garšvielas – kādu lauru lapu un melnos piparus vai gaišos piparus. Var arī kādu aromātisko piparu. Daudzi zupās liek veselus piparu graudiņus. Pēc garšas, vārīšanās gaitā, pievienojiet arī sāli. Ja izmantosiet grūbas, tad pēc tam, kad pieliets ūdens, pievienojiet uzreiz arī sauju grūbu. Ja gribat pievienot kartupeļus, tad sagrieztus kubiciņos pievienojiet neilgi pirms beigām. Bet vēl var kartupeļus atsevišķi izcept krāsnī veselus un pievienot zupai, kad tā salieta šķīvī, vai ēst klāt zupai maizes vietā.

 
Foto: PantherMedia/ScanPix

Pupiņu zupa

  • 3 bundžas konservētu pupiņu,
  • žāvēta cūkgaļa – stilbiņš, ribiņas vai arī der žāvēta vistiņa,
  • 1 burkāns,
  • 3-5 kartupeļi,
  • gabals selerijas saknes,
  • 2 lauru lapas,
  • pāris sauju miežu putraimu,
  • sāls.

Gaļu liek katlā, pievieno pupiņas, pārlej ar ūdeni un vāra. Jo lielāks gaļas gabals, jo ilgāk jāvāra – ribiņām pietiks ar pusstundu, stilbiņam vajadzēs veselu stundu. Pagaršo, vai visas sastāvdaļas mīkstas, ja vajag, vēl pavāra. Burkānu un selerijas sakni nomizo. Burkānu sagriež kubiņos. Saknes un miežu putraimus pievieno zupai. Vāra 10 minūtes. Nomizo kartupeļus, sagriež kubiņos un pievieno zupai. Pievieno pupiņas no kārbām, kam noliets šķidrums, un lauru lapas. Vāra vēl 5–10 minūtes. Ja zupa sabiezējusi, atšķaida vēl ar ūdeni, pagaršo sāli un pievieno vēl pēc vajadzības. Gaļu ņem ārā no katla, sagriež mazos gabaliņos un pievieno zupai.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu