Ko tu nezināji par kafiju? (41)

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Kafija ir daudzu cilvēku ikdienas neatņemama sastāvdaļa. Tāpēc portāls TVNET devās uz Ķekavu, kur SIA «Melnā kafija» ražotnē uzzināja dažādus interesantus faktus par kafiju. Piemēram, uzņēmuma ģenerāldirektors Mārtiņš Čakste pastāstīja, ka kafijā kofeīna daudzums ir mazāks nekā tējā.

  • Vairums cilvēku kafiju uzskata par baudas dzērienu.

    «Var teikt, ka kafija ir emocionāls dzēriens. Ja cilvēks grib iedzert kafiju, viņš bieži vien grib sevi kaut nedaudz palutināt. Ar kafijas dzeršanu saistās daudz asociāciju, nemaināmu paradumu. Piemēram, kādas konkrētas rīta avīzes pāršķirstīšana vai ziņu portāla pārlūkošana kopā ar rīta kafiju.»

    Tā izskatās Latvijā audzis kafijas kociņš

    TVNET

  • Latvijā ļoti izplatīta ir šķīstošā kafija.

    Šķīstošā kafija veido aptuveni pusi no kopējā kafijas patēriņa.

    Šķīstošā kafija ir plaši izplatīta arī Krievijā un Polijā, bet Lietuvā un Igaunijā tāpat kā pārējās Rietumeiropas valstīs šķīstošo kafiju dzer ļoti maz.

  • Visvairāk kafiju patērē Somijā – vidēji 12 kg uz iedzīvotāju gadā. Latvijā šis rādītājs ir 3,4 kg uz iedzīvotāju gadā.

  • Dažādās valstīs valda atšķirīga kafijas dzeršanas kultūra. Dienvidu valstīs iecienīts stiprais espresso, Amerikā ērti līdzi paņemamā «take away», bet Latvijā kafiju vairāk lieto mājās, ieberot tasītē maltu kafiju un uzlejot karstu ūdeni. To sauc par «in cup» pagatavošanas veidu.

  • Atšķiras arī dažādās pasaules daļās dzīvojošo cilvēku uzskati par to, kas ir īsta kafija. Piemēram, daļā Āfrikas cilvēki ar vārdu kafija saprot «Nescafe» ražoto kafiju. «Viņi iepriekš dzīvē nav redzējuši nevienu citu kafiju, tikai «Nescafe». Tāpēc tur cilvēki ar kafiju saprot tikai «Nescafe» ražoto kafiju.»

  • Vienai krūzītei aromātiskā dzēriena vajag vidēji 8-10 g maltas kafijas.

  • Kafijas pagatavošanā svarīgi lietot 95-98 grādu karstu ūdeni.

    Uzlejot kafijai pilnībā verdošu ūdeni, kafijas garša būs rūgtāka.
  • Kafijas garšu būtiski ietekmē ūdens, kas izmantots tās pagatavošanā.

    Kafijas pupiņas uz Latviju atceļo lielos maisos

    TVNET

  • Lai kafijas ražošanas uzņēmumu degustatori spētu uztvert visas kafijas garšas nianses, putas tiek noņemtas. Savukārt kafijas dzērējiem putiņas dod patīkamu papildinājumu garšai. Piemēram, labam espresso obligāti jābūt smukai putiņai, pēc kuras var pat noteikt pagatavošanas un kafijas kvalitāti.

  • Parasti cilvēkiem vislabāk garšo karsta vai silta kafija.

  • Pagaidām Latvijā maz dzer auksto kafiju, kas iecienīta dienvidu valstīs.

  • Par kafijas lietošanas daudzumu domas dalās, bet vairums mediķu iesaka dienas laikā izdzert ne vairāk kā 2-3 tasītes kafijas.

    Kafijā kofeīna daudzums ir mazāks nekā tējā.
  • Kafija nav izteikti sezonāls dzēriens. Tikai ļoti karstās vasarās samazinās tās patēriņš. Pārējos gadalaikos kafiju Latvijā dzer vienlīdz daudz.

Komentāri (41)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu