Mīklas gatavošanas ABC (3)

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Svētdienās mēs nekur nesteidzamies - tāpēc tas var būt piemērots laiks mīklas pagatavošanai. Lūk, pāris ieteikumu, kas jāņem vērā, lai mīkla izdotos perfekta!

Gatavojot mīklu kādam konditorejas izstrādājumam, jāņem vērā dažas nianses, kas var ietekmēt produkta kvalitāti.

  • Lai bulciņas un pīrāgi arī nākamajā dienā būtu mīksti, vienmēr pievienojiet mīklai atšķaidītu kartupeļu cieti.
  • Lai mīkla būtu irdena un pufīga, miltus pirms pievienošanas tai jāizsijā, tādējādi atbrīvojot no nevajadzīgiem piemaisījumiem un bagātinot tos ar skābekli.
  • Pīrāgu, pankūku un maizes mīklai uz puslitru šķidruma vienmēr pievienojiet ēdamkaroti mannas putraimu.
  • Izņemot pienu, pievienojiet mīklai pusglāzi minerālūdens – izšķīdina tējkaroti sodas pusglāzē ūdens un viegli dzēš ar citronskābi vai etiķi. Mīklas izstrādājumi būs mīksti kā tikko cepti arī nākamajā dienā.
  • Telpā, kur gatavo mīklu, nedrīkst būt caurvējš: tas veicina blīvas garoziņas veidošanos uz pīrāga.
  • Jaucot rauga mīklu, visiem produktiem jābūt siltiem vai istabas temperatūrā, produkti no ledusskapja palēnina mīklas rūgšanu.
  • Rauga mīklas izstrādājumiem šķidrumam vienmēr jābūt 30-35 oC siltam, jo rauga sēnītes pārāk aukstā vai karstā šķidrumā zaudē savu aktivitāti.
  • Mīcot mīklu, rokām jābūt sausām.
  • Pirms izstrādājumu ievietošanas krāsnī tiem jāļauj 15–20 minūtes uzbriest turpat uz plāts, tad pīrāgi labāk pacelsies cepšanas laikā un ātrāk būs gatavi.
  • Rauga mīklai labāk pievienot mīkstu, nevis kausētu sviestu, tas uzlabos mīklas struktūru.
  • Uz piena pamata pagatavotas mīklas pīrāgi būs gardāki, smaržīgāki, bet garoziņa ar skaistu spīdumu.
  • Ja mīklā ir par daudz cukura, pīrāgi pārāk ātri kļūst brūni un pat var piedegt. Arī pati mīkla lēnāk rūgst, bet pīrāgi sanāk mazāk pufīgi.
  • Taukvielas krējuma konsistencē mīklai pievieno iejaukšanas beigās, tad mīkla labāk rūgst.
  • Pirms mīklai pievieno rozīnes, tās jāapviļā miltos.
  • Lai gatavie pīrāgi būtu maigāki un drūpošāki, mīklā lieciet tikai olu dzeltenumus.
  • Augstos pīrāgus cep uz vājas liesmas vai vidējā karstumā, lai tie vienmērīgi izceptos.
  • Mīklu pīrāgam, kas cepsies uz plāts, izrullē pēc iespējas plānāku, lai varētu labi just pildījuma garšu.
Foto: LETA
  • Lai pīrāga apakšējā daļa būtu sausa, izrullēto mīklu apkaisa ar kartupeļu cieti un tikai tad izklāj pildījumu.
  • Mīkla nedrīkst rūgt pārāk ilgi, pietiks ar 3 stundām, lai tā nezaudētu kvalitāti.
  • Rauga mīklas pīrāgus var apziest ar pienu, bet apkaisīt ar sāli, magonēm vai ķimenēm.
  • Slēgtos pīrāgus pirms cepšanas apziež ar sakultu olu, pienu vai cukurūdeni, tad tie iegūst skaistu spīdīgu kārtiņu. Vislabāk izskatīsies, ja nosmērēsiet ar sakultiem olu dzeltenumiem.
  • Jo mīklā vairāk taukvielu un mazāk šķidruma, jo izstrādājumi sanāk trauslāki.
  • Ja mīklai pievienosiet par daudz sodas, pīrāgs iznāks tumšāks un ar nepatīkamu piegaršu un smaržu.
  • Plānu mīklu vieglāk izrullēt, ja mīklas rulli aptin ar tīru linu audumu.
  • Ja mīkla pārāk mitra, uz tās uzlieciet cepamā papīra gabalu un rullējiet to caur papīru.
  • Smilšu mīklas izstrādājumus no veidnes jāizņem jau atdzisušus.
  • Sāli mīklai pievieno tikai tad, kad iejava jau uzbriedusi.
  • Ja mīkla jau uzrūgusi, bet jums tajā brīdī nav iespējas cept pīrāgus, apsedziet mīklu ar labi saslapinātu papīru, pirms tam nopurinot no tā lieko ūdeni.
  • Karstus pīrāgus labāk negriezt, taču, ja tas nepieciešams, nazis pirms griešanas jāsakarsē karstā ūdenī, ātri jānoslauka un uzreiz jāgriež.
  • Gatavo pīrāgu no plāts var atdalīt ar diega palīdzību.
Komentāri (3)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu