7 idejas Lieldienu brokastu galdam

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka / LETA

Klasiski Lieldienu galdā celsim krāsotās olas, bet ko vēl? Lūk, pāris saldu un sāļu ideju Lieldienu brokastu galdam. Protams, visas ar olas klātbūtni!

 
Foto: solomajai.blogspot.com/

Lieldienu maizītes jeb Hot Cross Buns

Nepieciešams

mīklai

  • 450 g miltu
  • 200 ml piena
  • 14 g sausā rauga
  • 50 g + 1 tējkarote cukura
  • pustējkarote sāls
  • 2 tējkarotes garšvielu

(pievienoju 1/2 tējkaroti kanēļa, 1/4 tējkaroti maltu krustnagliņu, 1/4 tējkaroti muskatrieksta un tējkaroti vaniļas cukura)

  • 70 g sviesta
  • liela sauja žāvētu augļu vai riekstu (man - žāvētas dzērvenes)
  • 1 ola

glazūrai

  • 100 g pūdercukura
  • 1 ēdamkarote auksta ūdens
  • mazliet olas baltuma

pārsmērēšanai

1 ēdamkarote piena, olas dzeltenums

Pagatavošana

Uzsilda pienu un iejauc tajā raugu un 1 tējkaroti cukura, atstāj 10 minūtes aktivizēties. Uz darba virsmas izsijā miltus, piejauc sāli, cukuru, garšvielas un sasmalcinātus žāvētus augļus vai riekstus. Miltos izveido bedrīti un tajā ielej izkausētu sviestu un pienu ar raugu, iesit olu, sajauc un mīca mīklu 10-15 minūtes, līdz tā ir gluda un nelīp pie pirkstiem. Mīklu liek bļodā, pārsedz ar tīru dvieli un siltā vietā noliek uzrūgt ~ stundu. Ja mājās ir maizes cepamā mašīna, procesu krietni var atvieglot un mīklu sajaukt tajā, izvēloties attiecīgu režīmu.

Uzrūgušu mīklu sadala 12-15 bumbiņās (man sanāca 13), saliek uz plātī ieklāta cepampapīra un atstāj nobriest vēl kādas 5 minūtes. Pa to laiku sajauc olas dzeltenumu ar pienu. Maizītēm ar asu nazi krusteniski iegriež un pārsmērē ar olas-piena maisījumu. Cep 190 grādos ~20 minūtes. Kamēr cepas maizītes, sajauc glazūru - pūdercukuram piejauc aukstu ūdeni un mazliet olas baltuma. Ūdens vietā var ņemt arī citrona sulu vai ūdeni ar citronu sulu vienādās daļās. Vēl siltām maizītēm griezumu vietās pārlej glazūru.

 
Foto: solomajai.blogspot.com/

Lieldienu biezpiena pasha

Nepieciešams

  • 800 g biezpiena
  • 4 olu dzeltenumi
  • 200 g sviesta
  • 400 ml saldā krējuma
  • 200 g cukura
  • 2-3 saujas dažādu žāvētu augļu (es liku dzērvenes un aprikozes, var klāt likt arī sukādes un riekstus)
  • rīvēta citrona vai apelsīna miziņa, vaniļas cukurs pēc vēlēšanās

Pagatavošana
Saberž biezpienu. Sviestu saputo ar apmēram pusi cukura un sajauc ar žāvētiem augļiem (lielākos sagriež mazākos gabaliņos). Ja vēlas, tad pievieno arī rīvētu citrona vai apelsīna miziņu un vaniļas cukuru.
Olu dzeltenumus samaisa ar pārējo cukuru. Katliņā lej saldo krējumu un karsē līdz vārīšanai, tad pamazām lej klāt olu maisījumu un maisa, līdz masa sabiezē, bet neuzvāra.
Kad tā nedaudz atdzisusi, sajauc ar biezpienu un sviestu.
Masu lej veidnē, kurā ieklāta divās kārtās salocīta marle. Ja nav speciālās pashas veidnes, tās vietā ērti izmantot jaunu keramikas puķu podiņu - tam ir gan atbilstoša forma, gan caurums apakšā, kas ļauj notecēt liekajam šķidrumam. Veidnei uzliek slogu un liek vēsumā - vismaz uz nakti.
Gatavai pashai noņem marli un dekorē pēc vēlēšanās.

 
Foto: solomajai.blogspot.com/

Īpašā kūciņa kartupelis

Nepieciešams

  • 300 g cepumu (man Selgas klasiskie)
  • 150-170 g iebiezinātā piena
  • 3 ēdamkarotes kakao (nesaldināts)
  • 150 g sviesta
  • pēc vēlēšanās 1-2 ēdamkarotes liķiera vai ruma (ja jau olu svētki, tad lai iet olu liķieris)

Pagatavošana
Cepumus sasmalcina blenderī un sajauc ar kakao pulveri. Citā traukā sajauc mīkstu sviestu ar iebiezināto pienu. Pēc tam abas masas sajauc kopā, pievieno alkoholu. Ja vēlas, masai var pievienot arī sukādes, riekstus, žāvētos augļus.
No masas veido kūciņas, ja vēlas, var apviļāt pūdercukurā vai kakao, un liek vēsumā vismaz 2-3 stundas.
Es kūciņas izveidoju kā oliņas un pārlēju ar cukura glazūru.

 
Foto: solomajai.blogspot.com/

Pīrāgs ar olu un zaļo lociņu pildījumu

Nepieciešams

  • 400 ml kefīra (var aizstāt ar krējumu)
  • 160 g sviesta
  • 2 olas
  • 2 ēdamkarotes cukura
  • pustējkarote sāls
  • 280 g miltu
  • 1,5 tējkarote cepamā pulvera

pildījumam

  • 3 cieti vārītas olas
  • liels saišķis zaļo lociņu
  • sāls
  • pipari
  • ēdamkarote sviesta

Pagatavošana

Sakuļ olas, pievieno izkausētu un atdzesētu sviestu, pieber sāli un cukuru. tad pielej kefīru un kārtīgi sajauc. Iesijā miltus ar cepamo pulveri un sajauc viendabīgu mīklu.
Sagriež zaļos lociņus, olas sagriež mazos kubiņos. Uz pannas izkausē sviestu un tajā sautē lociņus, līdz tie paliek mīksti un saplok. Kad tie nedaudz atdzisuši, sajauc ar sagrieztajām olām. Iesmērē formu, ielej nedaudz vairāk par pusi mīklas, virsū izkārto lociņu un olu maisījumu un uzlej pārējo mīklu. Cep 200 grādos 35-40 minūtes.

 
Foto: solomajai.blogspot.com/

Salāti ar bekonu, olām un grauzdiņiem

2-3 porcijām nepieciešams

  • 1/2 galviņa ledus salātu
  • 3 cieti vārītas olas
  • 4 šķēles kūpinātas krūtiņas
  • 2 maizes šķēles grauzdiņiem

mērcei

  • 2 tējkarotes baltvīna etiķa,
  • 2 tējkarotes Dižonas sinepju
  • 5 tējkarotes olīveļļas

Pagatavošana
Salātus ar rokām saplūkā, gaļu sagriež nelielos gabaliņos un apcep. Grauzdiņiem sagriež maizi mazos kubiņos un apcep. Sagriež olas.
Bļodiņā pagatavo mērci - sajauc etiķi ar sinepēm, pievieno olīveļļu. Salātus sajauc ar apcepto gaļu, pārlej mērci un sajauc. Lielā lēzenā šķīvī kārto salātus ar gaļu, virsū liek olu ripas un pārkaisa grauzdiņus.

 
Foto: solomajai.blogspot.com/

Pavasara salāti ar olām, gurķiem un zaļajiem lociņiem

Zaļie lociņi uz palodzes arī kārtīgi saauguši un var likt klāt salātiem, kurus esam iecienījuši tieši pavasarī.

Tiem vajadzēs svaigu gurķi, cieti vārītas olas un zaļos lociņus.

Proporcijas nav stingri noteiktas, bet lociņiem gan jābūt daudz.

Gurķi, olas un zaļos lociņus sagriež, sajauc ar krējumu vai mājas sieru.

Man sāli klāt pie šiem salātiem neprasās, bet, ja bez tā nu nekādi, tad piemet kādu šķipsnu.

 
Foto: solomajai.blogspot.com/

Aukstā zupa ar gurķiem un biezpienu

Neapšaubāmi biešu aukstā zupa ir vispopulārākā un biežāk gatavotā ne vienā vien ģimenē. Tomēr ir arī vēl citi varianti, kā pagatavot zupu, kas ir ne mazāk atspirdzinoša un sātīga karstā vasaras dienā. Šī zupa vairāk pie dūšas būs tiem, kas nav vienaldzīgi pret biezpienu, jo tā garša zupā ir pietiekami izteikta.

Nepieciešams

  • 150-200 g biezpiena
  • 4 lauka gurķi
  • 2 cieti vārītas olas (kas vēlas, var likt klāt arī vairāk)
  • 1 l kefīra
  • zaļie lociņi,
  • dilles
  • sauja spinātu (nav obligāti)
  • sāls

Pagatavošana

Gurķus sagriež salmiņos, olas sarīvē. Blenderī ielej apmēram glāzi kefīra, pievieno biezpienu, spinātus, mazliet lociņus un dilles, visu kārtīgi sablendē. Biezpienu var arī saberzt vai daļu sablendēt un pārējo - sadrupināt. Traukā saliek gurķus, olas un sasmalcinātus zaļumus, pārlej ar sablendēto masu, pielej atlikušo kefīru, samaisa un pieber sāli. Pirms pasniegšanas atdzesē. Zupai kefīra vietā var izmantot atdzesētu vārītu ūdeni, papildinot to ar skābo krējumu.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu