12 receptes pārpalikušajām Lieldienu olām (12)

TVNET
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: flickr.com/Neeta Lind

Pāris gardu ideju, ko darīt ar Lieldienās neapēstajām olām! Kā saka, ir trīs varianti: salātos, skābeņu zupā vai viltotajā zaķī. Tomēr arī šajos recepšu variantos ir daudz gardu variāciju!

Olu un avokado salāti

6 olas, 2 gatavi avokado, malti melnie pipari, sāls, olīveļļa.

Avokado pārgriež uz pusēm, izņem kauliņu, izgrebj viduci. Sagriež nomizotās olas gabaliņos, pievieno avokado mīkstumu, sāli un piparus. Pasniedzot katrai porcijai uzlej nedaudz eļļas.

Siera un olu salāti

Pikants siers (Čederas), 4 olas, krējums, majonēze, sāls.

Sieru sadala mazos kubiņos, piejauc vārītas un sasmalcinātas olas. Pārlej ar mērci, ko pagatavo, ņemot vienādās daļās krējumu un majonēzi. Pievieno mazliet sāls.

Olu un Rokforas siera mērce

6 lielas cieti vārītas olas, 1,5 tases sasmalcināta Rokforas siera, 1 tējkarote svaigas citrona sulas, 1/3 krūzes jogurta bez piedevām, 3 smalki sasmalcināti sīpoli ar lokiem.

Virtuves kombainā vai blenderī sakuļ visas sastāvdaļas. Pasniedz mērci ar čipsiem vai grauzdiņiem.

Foto: Edijs Pālens / LETA

Olu un svaigu lociņu salāti

Olas, loki, tomāts, zaļie zirnīši, sāls, majonēze.

Sagriež cieti vārītas olas, tomātu, lokus. Liek traukā, pievieno zaļos zirnīšus, sāli, majonēzi. Visu sajauc un ēd.

Pildītas olas ar rīvētu sieru

Siers, vārītas bietes, cieti novārītu olu dzeltenumi, krējums, sāls, pipari, ķiploks.

Aptuveni vienādā daudzumā sarīvē novārītas bietes un sieru. Cieti novāra olas un atdzesē. Tad tās noloba, pārgriež uz pusēm. Dzeltenumu sadrupina un samaisa kopā ar sarīvētajām bietēm, sieru un saspiestajiem ķiplokiem. Pievieno krējumu un garšvielas. Iegūto biešu salātu masu pilda sagatavotajās olu baltuma pusītēs.

Pildītas olas ar kūpinātu lasi

Olas, majonēze, kūpināts lasis.

Cieti novāra olas, noloba, kārtīgi sagriež gareniski uz pusēm. Izņem dzeltenumu un ieliek atsevišķā traukā. Dzeltenumiem pievieno majonēzi un smalki sagrieztus kūpinātā laša gabaliņus, ja nepieciešams - sāli, piparus pēc garšas, sajauc viendabīgā masā. Olu baltumu pusītes kārto traukā - ieklājot, piemēram, salātu lapas. Iegūto masu pilda olu pusītēs un izrotā ar dillēm, sīpoliem, citronu utt.

Foto: flickr.com/janine

Pildītas olas ar krabju gaļu

Krabju gaļa 150 g, olas 6 gab., majonēze 100 g, pētersīļu lapiņas, sāls, pipari.

Izvārīt olas un atdzesēt. Nolobīt čaumalu un olas pārgriezt uz pusēm, izņemt olas dzeltenumu. Olas dzeltenumu nedaudz saspaidīt ar dakšiņu, pievienot majonēzi, sīki sagrieztu krabju gaļu. Pievieno sāli, piparus. Paņemt olas baltumu pusītes, un pildīt ar gatavo olu, krabju masu. Pārkaisīt ar zaļumiem un pasniegt.

Viltotais zaķis

100 g liellopu gaļas (bez kauliem), 25 g dūmota speķa, 15 g baltmaizes, 30 ml ūdens vai piena,1 sīpols, 20 g tauku, 5 g kartupeļu cietes, sāls, maltie pipari, rīvmaize, sviests.

Liellopu gaļu un izmērcētu baltmaizi divas reizes samaļ, pievieno atlikušo ūdeni vai pienu, apceptus sīpolus, kartupeļu cieti, sāli, piparus un labi samaisa. Pēc tam pievieno sīki sagrieztu speķi un izmaisa. No sagatavotās masas ar ūdenī samitrinātām rokām izveido klaipiņu (5 – 6 cm diametrā), apviļā rīvmaizē, liek cepešpannā sakarsētos taukos un cepeškrāsnī apcep brūnganu. Tad uz pannas uzlej nedaudz verdoša ūdens vai buljona un cepšanu turpina, klaipiņu pa reizei pārziežot ar izkausētu sviestu vai margarīnu. Pēc izcepšanas viltoto zaķi nedaudz atdzesē, sagriež šķēlēs, liek lēzenā traukā un pasniedz ar krējuma mērci, vārītiem kartupeļiem vai kartupeļu biezeni, skābētiem gurķiem vai svaigu dārzeņu salātiem.

Skābeņu zupa

Skābenes, pāris svaigi gurķīši, zaļumi, kefīrs, novārītas olas, garšvielas

Uzvāra katliņā ūdeni un pāris minūtes tajā vāra svaigās skābenes. Ūdeni ar skābenēm liek atdzesēties. Pēcāk tam visam pievieno smalkos stienīšos sagrieztu gurķi un zaļumus. Pievieno arī sagrieztas cieti novārītas olas. Pievieno garšvielas un kefīru pēc vēlēšanās. Pēc vēlmes zupai var pievienot arī novārītus stienīšos sagrieztus kartupeļus.

Foto: flickr.com/Neeta Lind

Skābeņu zupa bez gaļas

Marinētas skābenes 1/2 l burciņa, grūbas, kartupeļi, sāls, vārītas olas, krējums

Lielā katlā vārošā ūdenī liek grūbas (var iepriekš noskalot). Tikmēr samizo kartupeļus un sagriež mazos gabaliņos. Kad grūbas kļuvušas mīkstas, tām pievieno kartupeļus, sāli un garšvielas. Kad kartupeļi mīksti, zupai pievieno skābenes, ļauj nedaudz paburbuļot un slēdz ārā. Pasniedz, katrā porcijā ieliekot vienu vārītu olu un skābo krējumu. Piebilde: olu un skābo krējumu gan lieku vienmēr un, ja vēl klāt pieēd rupjmaizi, tad neko citu vairs nevajag.

Aukstā zupa ar garnelēm

200 g vārītu garneļu, 2 vārītas olas, gurķis, sīpols, pusgl. krējuma, 4 gl maizes kvasa, sāls pēc garšas, zaļumi.

Gurķus sagriež salmiņos un sajauc ar sasmalcinātiem sīpoliem. Pievieno sāli un atstāj atsuloties. Atsevišķi sasmalcina olu baltumus un dzeltenumus. Krējumu sajauc ar dzeltenumiem un atšķaida ar kvasu. Pievieno sīpolus ar gurķiem, olu baltumus, sagrieztas garneles, sāli un samaisa. Pasniedz ar sasmalcinātiem zaļumiem.

Baltā jeb kefīra aukstā zupa

2 l kefīra, 2 lieli novārīti kartupeļi, 3 vārītas olas, svaigs gurķis, kūpināta desa, lociņi, dilles.

Kartupeļus, gurķus un desu sagriež smalkos stienīšos. Olu un zaļumus sasmalcina. Visu liek bļodā un pievieno kefīru. Pēc garšas pievieno arī sāli. Zupu var pašķidrināt ar novārītu aukstu ūdeni.

Komentāri (12)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu