No nosmulēšanās neviens nav nomiris jeb kāpēc sterilitāte nav nepieciešama! (26)

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Tas ir vienkārši lieliski, ja bērns ir apģērbts tīrās drēbēs, akurāti sasukātiem matiem, tikko nomazgātu muti, apgrieztiem nagiem. Vecmāmiņas pie daudzdzīvokļu māju kāpņu telpām noteikti ar apmierinātību raugās uz tādu mazuli un apbrīno viņa māmiņu.

Bet, kad šī pati māmiņa un mazulis atgriežas no pastaigas, tās pašas vecmāmiņas pārsteigtas veras uz viņiem: bērns ir pastaigā bijis divas stundas un joprojām ir tīrs un kārtīgs! Kur noslēpums? Tajā, ka smilšu kastē mamma bērnam neļāva spēlēties - smiltis taču ir netīras, tur čurā kaķi, kakā suņi, ja nu bērnam piemetas cērmes? No kalniņa šļūkt arī neļāva, jo kā gan to varētu darīt, ja bērnam mugurā balti šortiņi... Žagarus, koka gabaliņus no zemes arī nedrīkstēja ņemt - nosmērēs bērns rokas! Akmentiņu bērns paguva no zemes paņemt - mamma steigšus aplēja rokas ar līdzi paņemto ūdeni, kas zina, ja nu putnu gripa... Tāda pastaiga. Bet arī mājās bērnam tad ir garlaicīgi. Flomāsterus un krāsas nedrīkst lietot - bērns nosmērēsies. Lasīt grāmatu? Paga, mammai jāizmazgā grīda, jānoslauka putekļi... Ar klucīšiem paspēlēties? Paga, tos vajadzētu nomazgāt, visu nakti uz lievenīša nostāvējuši, noteikti būs noputējuši.. Pierādīts - katra piektā māmiņa cieš no «sterilitātes slimības». Precīzāk būtu - cieš viņas bērns. Un, lūk, kāpēc!

Laimīgi cilvēki dzīvo ilgāk

Sākt vajag ar to, ka bērns, kas dzīvo sterilā vidē, ir nelaimīgs bērns. Viņš nedrīkst zīmēt, rotaļāties, izvietot rotaļlietas, kā vien pats vēlas, nedrīkst ņemt mammas un tēta lietas, labākais variants - ja bērns sēž vienā vietā, rokas uz celīšiem salicis. Bet tā vēl ir pusbēda - mamma, kas aizņemta ar mazgāšanu, gludināšanu un citiem sterilitātes procesa uzturēšanas veidiem mājās, fiziski nevar pietiekoši daudz uzmanības veltīt savam bērnam. Rūpējoties nepārtraukti par tīrību, mamma bērna centienus iepazīt pasauli, iegūt zināšanas nogrūž otrajā plānā. Lai gan - bērns taču mācās rotaļājoties. Sterilitāte nogalina bērnā dabīgo ziņkārību, dzīvesprieku, atņem viņam saskarsmi ar vecākiem un galu galā dara viņu nelaimīgu. Un, kā zināms, laimīgi cilvēki dzīvo ilgāk, viņi ir veselīgāki un arī imunitāte tiem ir stiprāka.

Imunoloģiskās atmiņas nostiprināšana

Kā pierādījuši zinātnieki, bērnam vajag - saprātīgos daudzumos, protams, - kontaktu ar dažādiem mikroorganismiem. Imūnsistēma iegaumē šīs «tikšanās», un tā veidojas imunoloģiskā atmiņa. Bez tam ir vēl arī daudz slimību, kuras vislabāk un vieglāk pārslimojamas tieši bērnībā. Piemēram, masalas un vējbakas ir vieglāk izslimojamas bērnībā nekā pieaugušā vecumā. Un svarīgi, protams, ir saprast, ka bērns, kuru tur sterilā vidē, agri vai vēlu «izrausies brīvībā», un tad viņa imūnsistēma nebūs gatava tādam lielam triecienam, kas noteikti negatīvi ietekmēs bērna veselību

Viss ir labi saprāta robežās

Roku mazgāšana pēc pastaigām, pirms ēšanas, pēc rotaļāšanās ar kaķi, protams, ir vajadzīga. Elementāri personīgās higiēnas noteikumi bērnam ir jāievēro. Bet tas arī viss. Aizliedzot bērnam rotaļāties smilškastē, lai viņš nesasmērētos, mamma ne tikai bērnam atņem prieku. Medicīniski pētījumi pierādījuši, ka rotaļas smiltīs attīsta bērna motoriku, kas palīdz uzlabot runas attīstību. Tāpēc tā vietā, lai aizliegtu bērnam spēlēties smiltīs, jāseko līdzi tam, lai bērns smilšainu lāpstu neiebāztu mutē un smiltis neiebērtu sev acīs - vienkārši ir jāiemāca bērnam spēlēties smiltīs. Kā arī - jāiemāca bērnam atteikties no uzkodām, esot uz ielas, lai bērns ar netīrām rokām nebāztu mutē ēdienu. Un, ievērojot šādus tādus drošības nosacījumus, vajag ļaut bērnam attīstīties un augt bez kaitējuma veselībai.

Kompromisu meklējumos

Būt tīram un kārtīgam - tas ir raksturs. Mammas, kas pārspīlē tīrības ziņā, pašas to lieliski zina. Bet viņām ir grūti sevi mainīt. Tāpēc vajag sākt ar kompromisu meklējumiem - sākt piekāpties bērnam nelielās lietās, un ar laiku paplašinot robežas, runājot par bērna «nosmērēšanos». Piemēram, krāsošanas aizliegumu var sākt aizstāt ar krāsojamām grāmatiņām, ko krāso ar tīru ūdeni (tā rezultātā zīmējums maina krāsu).

Mazgāšana un gludināšana

Autiņus novārīt, izmazgāt, izgludināt - ļoti sarežģīti un arī nevajadzīgi, jo ir taču arī vienreizējās autiņbiksītes. Lai saīsinātu šo sterilitātes centienu sarakstu, jāzina, ka gludināšana (un tas ir zinātniski pierādīts) «aizpilda» auduma slāņus, audums kļūst «neelpojošs». Bet jebkuri veļas pulveri, skalošanas līdzekļi, kondicionieri, balinātāji var izraisīt bērnam alerģiju. Mazgāšana karstā ūdenī (no 60 grādiem) nogalina visus mikrobus. Un pilnībā pietiek ar drēbju izmazgāšanu, nav tās jānovāra, jāpārgludina neskaitāmas reizes un tamlīdzīgi.

Putekļu slaucīšana

Bieži gadās, ka, ieciklējoties uz vienu lietu, otru - pilnīgi acīm redzamo - nepamanām. Piemēram, cenšoties nodrošināt ideālu tīrību, vecāki mēdz pat iegādāties bērnam baltas mēbeles, lai netīrumus varētu redzēt. Pastāvīgi berž šīs baltās gultiņas un plauktiņus. Bet tajā pašā laikā gultā liek plīša lāčus, uz nakti gultu aptver ar baldahīnu un krietni retāk maina gultiņas aizsargmaliņas nekā pārējo gultas veļu. Tādā situācijā cīņa ar putekļiem ir noteikti zaudēta, jo veselību bērniem putekļi ne reizi nav dāvājuši. Vēl viens piemērs tādiem vienpusīgiem centieniem uzturēt tīrību un bērna higiēnu - kad bērnu pudelītes un rotaļlietas rūpīgi tiek mazgātas, bet māneklītis, kas tikko nokritis, tiek vienkārši nolaizīts un atdots bērnam. Pieaugušā siekalās var būt tādas baktērijas, ar ko bērna imunitāte netiks galā.

Citiem vārdiem sakot, rūpējoties par bērnu, ir svarīgi ievērot tīrību, bet nav nepieciešamības tīrību pārvērst kultā.

Kā ir ar Tevi? Vai uzkop māju vairākas reizes dienā, vai tomēr ļauj arī kādam puteklim būt mājās?

Komentāri (26)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu