4 lietas, kas jāzina par pareizu maizes uzglabāšanu! (4)

TVNET
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Cik cilvēku, tik viedokļu par to, kā ilgāk saglabāt svaigu maizi. Vieni vīpsnā par tiem, kas maizi tur ledusskapī, citi uzskata, ka tai vieta tikai un vienīgi polietilēna maisiņā. Varbūt taisnība ir gan vieniem, gan otriem?

 
Foto: PantherMedia/ScanPix

Galvenais ļaundaris - pelējums

Visbiežāk laikus neapēsta maize sapelē. Uzreiz pēc izcepšanas maize ir gandrīz sterila, jo cepšanas laikā maizes mīkstums sasniedz aptuveni 98 C, bet maizes garozas temperatūra ir gandrīz divreiz augstāka - aptuveni 180 C. Loģiski, ka šādos apstākļos pelējuma sēnes un sporas iet bojā. Sliktā ziņa ir tā, ka no pelējuma maizi pilnīgi pasargāt nav iespējams, jo maizītē esošās olbaltumvielas, ūdens, ogļhidrāti ir labvēlīga vide pelējuma attīstībai. Turklāt

visbiežāk pelējums sāk attīstīties šķēlēs sagrieztā maizē.

Tam «patīk» gan karstums (25-30 C), gan augsts relatīvais gaisa mitrums (75-80%).

 
Foto: PantherMedia/ScanPix

Baltmaize vispirms

Ātrāk sāk pelēt baltmaize un maizes izstrādājumi, kuru sastāvā ir klijas un dažādas sēklas, jo tieši piedevas piesaista vairāk ūdens un rada labvēlīgus apstākļus pelējuma attīstībai.

Savukārt rudzu maize pelē mazāk, jo pelējuma rašanos aizkavē maizes skābums.

«Jāpiebilst, ka vasara un rudens ir gadalaiki, kuros maize pelē visbiežāk, jo gan karstums, gan liels gaisa mitrums veicina pelējuma rašanos,» norāda Latvijas Maiznieka valdes loceklis Artūrs Ilziņš.

 
Foto: PantherMedia/ScanPix

Vislabāk – slēgtā traukā vai maizes kastē

Maize nav kartupelis, un tā nav paredzēta ilgstošai uzglabāšanai. Pat ja izdodas izvairīties no pelējuma, maize vienkārši var sacietēt. Lai mājas apstākļos pasargātu maizi no pelējuma, tā jāglabā viegli mazgājamā, slēgtā traukā vai maizes kastē. Turklāt

maizes trauku vai kasti regulāri, vismaz reizi nedēļā, nepieciešams izmazgāt un izžāvēt.

Ja maizīte tiek uzglabāta iepakojumā, to nekādā gadījumā nevajag turēt uz palodzes vai jebkur citur tiešos saules staros. Pretējā gadījumā karstumā iepakojumā veidojas mitrums, kas rada kondensātu, maize paliek mitra un pelējums ir klāt. Savukārt, ja maize ir nopirkta bez iepakojuma, rudzu un baltmaize ir jāglabā atsevišķi viena no otras. Pretējā gadījumā riskējat ēst baltmaizi ar rudzu maizes piegaršu un otrādi.

 
Foto: PantherMedia/ScanPix

Saldētava ilgēdājiem

Ja nu ir skaidrs, ka mājās maizes ir par daudz un tuvākajās dienās to neizdosies apēst, visprātīgāk būtu to likt saldētavā. Tad pirms ēšanas tikai jāatceras to laikus izņemt no saldētavas, jo

maizei būs nepieciešamas aptuveni 8 – 10 stundas, lai tā būtu ēdama, svaiga un smaržīga.

«Ledusskapis ir samērā populāra vieta, kur glabāt maizi, taču mūsu eksperti uzskata, ka nebūt ne labākā. Iespējams, karstā vasarā tas ir risinājums, taču ne visu gadu. Arī polietilēna maisiņš ir viens no populārākajiem maizes uzglabāšanas veidiem, jo tādā veidā tā ilgāk paliek mīksta, taču jāatceras, ka tiešos saules staros tā nav uzglabājama,» norāda Artūrs Ilziņš.

Komentāri (4)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu