Zinību dienai par godu noteikti pienākas izcept ko mutē kūstošu! Kā būtu ar ābolkūku? Lūk, trīs receptes, tostarp arī bez gluteīna!
3 ābolu kūkas Zinību dienai par godu!
Ābolu un mandeļu kūka
Apm. 6 porc.
Sastāvdaļas
- 150 g sviesta vai margarīna
- 120 g niedru cukura
- 20 g vaniļas cukura ar dabisko vaniļu
- 3 olu dzeltenumi
- 3 olu baltumi
- 150 g kviešu miltu
- 3 āboli
- 100 g izlobītu mandeļu
Sakuļ sviestu vai margarīnu, niedru cukuru un vaniļas cukuru, līdz masa kļūst gaisīga. Pakāpeniski iemaisa olu dzeltenumus un pēc tam miltus. Olu baltumus saputo, līdz tie ir stingri, un iecilā kūkas mīklā. Ābolus nomizo, izņem serdes un sagriež 2 cm lielos gabaliņos, un kopā ar mandelēm iemaisa mīklā. Mīklu lej ietaukotā tortes veidnē (aptuveni 24 cm diametrā). Cep cepeškrāsns apakšējā daļā 175 °C apmēram 45 minūtes.
Ābolkūka bez glutēna
6–8 personām
Sastāvdaļas
Formiņai
Sviests vai margarīns
1 ēd.k. brūnā niedru cukura
2 ēd.k. kokosriekstu skaidiņu
Mīklai
300 g kartupeļu cietes
300 g pūdercukura
2 tējk. cepamā pulvera
1 tējk. vaniļas cukura ar dabisko vaniļu
200 g kokosriekstu skaidiņu
150 g sviesta vai margarīna istabas temperatūrā
2 olas
100 g vaniļas jogurta
Pildījumam
2 āboli
Ar taukvielām iesmērē apaļu formu, kas ir aptuveni 23 cm diametrā, ar noņemamām malām. Iekaisa formiņā niedru cukuru un kokosriekstu skaidiņas. Traukā sajauc mīklai paredzētās sausās sastāvdaļas. Iemaisa taukvielas, līdz masa kļūst drupataina. Pievieno olas un jogurtu un maisa, kamēr izveidojas mīkla. Ielej masu formā. Ābolus nomizo un izgriež serdes, pēc tam sagriež tos šķēlītēs un iespiež mīklā. Cep cepeškrāsns vidū 175 °C aptuveni 45 minūtes. Ļauj, lai kūka formiņā pāris minūtes atdziest. Pasniedz kūku, ieteicams siltu ar vaniļas mērci, vaniļas saldējumu vai vaniļas biezpienu.
Ābolu strūdele
Sastāvdaļas
- 1,2 kg ābolu
- 125 g kviešu miltu
- 100 g mandeļu miltu
- 100 g rozīņu
- 25 ml eļļas
- 25 ml ūdens
- 1 olas dzeltenums
- 100 g kanēļa cukura
- Sāls
- Pūdercukurs
- 100 g riekstu vai rīvmaizes
No miltiem, eļļas, ūdens, sāls un olas dzeltenuma veido elastīgu, gludu mīklu. No mīklas samīca bumbu, apsmērē to ar nelielu eļļas daudzumu, apsedz ar dvieli un ļauj 1 stundu nobriest.
Mīklu izrullē un liek uz tīra dvielīša, kas pārkaisīts ar miltiem. Mīklai jābūt tik plānai, ka «cauri var lasīt avīzi». Ābolus nomizo, izņem serdes, sagriež mazos kubiņos, pieliek rozīnes un samaisa ar kanēļa cukuru. Cepeškrāsni uzkarsē līdz 200 °C, sviestu uzkarsē un pārsmērē mīklai, tad pārkaisa pāri mandeļu miltus vai rīvmaizi.
Ābolu pildījumu uzliek uz mīklas, atstājot no visām malām pa 5 cm. Pārloka mīklas malas pāri pildījumam un tad ar dvieļa palīdzību satin mīklu ciešā rullī. Liek uz pannas, pārsmērē ar sviestu un cep apmēram 40-60 min.
Izcepto strūdeli izņem no krāsns, pārsmērē ar atlikušo sviestu un pārkaisa ar pūdercukuru. Pasniedz karstu ar vaniļas saldējumu vai ar vaniļas mērci.
Receptes autore - Svetlana Ivanova