Kičari ar bietēm (1)

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: http://blogs.dabasdobe.lv/

Biete ir visai specifisks dārzenis, tādēļ daudzi pārāk nepriecājas, sastopoties ar to ēdienos. Man personīgi, līdz pamēģināju pagatavot kičari, biete garšoja tikai divos ēdienos – siļķe kažokā un biešu zupa. Vispārējai erudīcijai derētu zināt, ka bietes ir bagātas ar spēcīgiem antioksidantiem, magniju, nātriju, kāliju un C vitamīnu. Biešu sula samazina asinsspiedienu un pazemina asinsvadu slimību risku. Taču, ja ēdīsiet bietes tā pavairāk, ejot tur, kur ķeizars kājām iet, nebrīnieties par sarkano krāsu!

Sastāvdaļas

  • Biete
  • Basmati rīsi
  • Sarkanās lēcas
  • Kurkuma
  • Asafoetida
  • Koriandrs
  • Kumīns
  • Sāls
  • Citrons
  • GHE sviests

Šodien bietes tiks gatavotas ajūrvēdas ritmos!

Sākam ar to, ka karstā Ghe sviestā apcepam sinepju sēklas, līdz sāk sprakšķēt. Tad pievienojam tējkaroti kurkumas, tējkaroti sāls, 1/2 tējkaroti malta kumīna, šķipsniņu koriandra, 1/2 tējkaroti asafoetīdas garšvielas (nopērkama ajūrvēdas preču veikalos, bet idejiski ir ķiploku un sīpolu garšas aizstājēja). Ja šis ēdiens iepatiksies, ar laiku varat iemanīties variēt garšvielu proporcijas un daudzumu atbilstoši savai gaumei.

Garšvielas pāris reizes apmaisām, sasildot, līdz sāk smaržot. Tad katlā beram rīsus un lēcas attiecībā 3:2 (pilnu krūzi rīsu un nedaudz vairāk par pusi lēcu). Pievienojam sarīvētu vidēji lielu bieti. Visu kārtīgi samaisām un pielejam ūdeni aptuveni 2 cm virs sausās masas. 15 minūtes vārām bez vāka uz mazas uguns, tad 10 minūtes ar vāku. Tas tādēļ, lai liekais ūdens iztvaiko un rīsi ar lēcām nesaiet putrā.

Liek uz šķīvja un pasniedz ar zaļumiem. Uzspiežam citrona sulu!
Labu apetīti!

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu