6 idejas receptēm ar burkāniem

TVNET
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Ko iesākt ar burkāniem? Lūk, idejai sešas receptes!

 
Foto: flickr.com/James Dennes

Burkānu pankūkas

Nepieciešams

  • 200 ml piena
  • 200 g miltu
  • 200 g burkānu
  • 3 olas
  • ēdamkarote cepampulvera
  • sāls
  • 2 ēdamkarotes cukura
  • šķipsniņa muskatrieksta
  • eļļa + sviests cepšanai

Pagatavošana

Burkānus sarīvē uz smalkas rīves. Olas sakuļ ar cukuru un sāli, muskatriekstu, pielej pienu. Masai liek klāt miltus, cepampulveri un burkānus, samaisa mīklu, atstāj uz 30 minūtēm.

Pankūkas cep eļļā, kurā iemet piciņu sviesta. Pasniedz ar skābu krējumu vai ievārījumu.

 
Foto: pinterest.com

Burkānu salāti ar melnajām plūmēm

Nepieciešams

  • 300 g burkānu
  • 100 g melno plūmju
  • 150 g majonēzes vai krējuma
  • tējkarote sinepju

Pagatavošana

Burkānus sarīvē, plūmes aplej ar karstu ūdeni, atstāj uz 15 minūtēm, tad sagriež. Majonēzei piejauc sinepes, ja izmantojat krējumu vai jogurtu bez piedevām, mērcei pieliek sāli un piparus. Visas sastāvdaļas sajauc, atstāj uz 3 stundām, lai garšas sadraudzējas.

 
Foto: pinterest.com

Burkānu ķīselis

Nepieciešams

  • 200 g burkānu
  • 500 ml apelsīnu sulas
  • citrons
  • 2 ēdamkarotes kartupeļu cietes
  • 50 g cukura

Pagatavošana

Burkānus sarīvē uz smalkās rīves, vāra nelielā ūdens daudzumā mīkstus. Burkāniem pielej apelsīnu sulu, citrona sulu, pieliek cukuru un rīvētu citrona mizu, uzvāra. Kartupeļu cieti sajauc ar nelielu ūdens daudzumu, pielej vārošai masai, uzvāra.

Pasniedz aukstu ar pienu.

 
Foto: PantherMedia/ScanPix

Drupanā burkānu kūka ar riekstiem

Nepieciešams

  • 3 olas
  • 120 ml augu eļļas
  • 250 g cukura
  • 250 g sasmalcinātu valriekstu
  • 250 g burkānu
  • šķipsniņa sāls
  • tējkarote kanēļa
  • 250 g Mascarpones siera
  • vaniļas cukurs

Pagatavošana

Olas dzeltenumus saputo, pieliek eļļu, kanēli, šķipsniņu sāls, sasmalcinātus valriekstus (vai mandeles), uz rupjas rīves rīvētus burkānus, samaisa. Olu baltumus puto ar cukuru, vislabāk izmantot brūno cukuru. Cukuru var likt arī nedaudz mazāk. Saputotos baltumus iecilā mīklā. Mīklu liek ietaukotā formā un cep 180 grādos apmēram stundu.

Kad kūka atdzisusi, to pārsmērē ar Mascarpones sieru, kuram pielikta vaniļa un dažas karotes cukura. Kūku var pasniegt bez Mascarpones siera, pārkaisot ar pūdercukuru.

 
Foto: PantherMedia/ScanPix

Liellopu gaļa ar burkāniem

Pagatavošana

  • 1 kg liellopu gaļas
  • 3 sīpoli
  • 4 ķiploka daiviņas
  • 5 burkāni
  • 500 g tomātu
  • 200 ml saldā krējuma
  • zaļumi
  • sāls
  • pipari
  • eļļa

Pagatavošana

Gaļu sagriež gabaliņos, sīpolus sīki sasmalcina, ķiplokus saspiež, burkānus sagriež ripiņās. Tomātus blanšē, sagriež gabaliņos.

Katliņā eļļā apcep gaļu, tad pieliek sīpolus, visu apcep. Pieliek ripiņās sagrieztos burkānus, apcep, pārlej ar ūdeni. Pieliek sāli, ķiplokus un piparus. Sautē, līdz gaļa gatava, tad pieliek tomātus, saldo krējumu un zaļumus, pavāra pāris minūtes.

Pasniedz ar rīsiem, kartupeļiem vai kartupeļu biezeni.

 
Foto: http://lindasvirtuve.lv/

Burkānu zupa ar pistācijām

Nepieciešams

  • 2 lieli dzeltenie sīpoli, sagriezti gabaliņos
  • 650 g burkānu, nomizoti un sagriezti šķēlītēs
  • 4 daiviņas ķiploka, sagrieztas gabaliņos
  • 3 tējk. sviesta
  • 400 ml dārzeņu (veģetārajai versijai) vai vistas buljona
  • 150 ml saldā krējuma
  • sāls un pipari pēc garšas
  • garšvielas pēc izvēles (karijs, Kajēnas pipari, čili, ingvers, saldās paprikas pulveris, kardamona sēklas, sinepju sēklas utt.)
  • pistācijas (bez sāls) pārkaisīšanai

Pagatavošana

  1. Sviestā, nepārtraukti maisot, pāris minūtes uz vidējas uguns apcep visas garšvielas (ja cep kardamona vai sinepju sēklas, pannai jāliek vāks!). Pievieno gabaliņos sagriezto sīpolu, ķiploku un cep vēl 2 minūtes. Tad pievieno burkānus, cep uz vidējas uguns 5 minūtes.
  2. Pievieno buljonu. Izmaisa un liek pannai vāku virsū. Sautē 20 minūtes uz mazas liesmas, kamēr burkāni mīksti.
  3. Tad, izmantojot vai nu rokas blenderi, vai virtuves kombainu, burkānus sablendē, lai veidojas viendabīga masa. Pēc garšas pievieno sāli. Pielej saldo krējumu un izmaisa.
  4. Ja nepieciešams, pirms pasniegšanas zupu uzsilda. Lej bļodiņās un pārber ar pistācijām.

Autore - ēdienu blogere Linda (lindasvirtuve.lv).

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu