Receptes valsts svētku galdam!

TVNET
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Armands Meirāns, Četras sezonas/ amam.lv

Vienpadsmit gardas receptes 96. Latvijas dzimšanas dienai par godu!

 
Foto: Armands Meirāns, Četras sezonas

Biešu zupa

Sastāvdaļas

  • 2 lieli sarkanie sīpoli, sagriezti plānās šķēlītēs
  • 50 g vītinātas cūkgaļas, sagriezta vidēja izmēra kubiņos
  • 400 g uz rupjas rīves rīvētu biešu
  • 2 ēd.k. rapšu eļļas
  • 1500 ml vistas buljona, labas kvalitātes
  • 1 rozmarīna zariņš, vidēji liels
  • 1 timiāna zariņš, liels
  • 1 liela lauru lapa
  • 10 g smalki sakapāta ķiploka

Pagatavošana

  1. Katlā sakarsē eļļu, pieliec sīpolus, sāli un uz mazas liesmas sautē 10 minūtes.
  2. Pievieno bekonu un bietes, samaisi. Pielej karstu buljonu, pieliec timiānu un rozmarīnu un ļauj, lai viss uz lielas liesmas uzvārās. Nogriez mazu liesmu, pieliec kartupeļus, uzliec katlam vāku un vāri apmēram 40 minūtes, līdz bietes ir gatavas.
  3. Pasniedz kopā ar skābo krējumu. Interesantākai garšai skābo krējumu pirms tam samaisi ar mārrutkiem.

Autore - Signe Meirāne («Četras sezonas»)

 

Biešu vinegrets ar olu un siļķi

Nepieciešams

Siļķe, marinēta – 400 g
Bietes – 4 gab.
Kartupeļi – 2 gab.
Burkāni – 2 gab.
Skābēti kāposti – 200 g
Sīpols – 1 gab.
Olas – 3 gab.
Olīveļļa – 3 ēdamk.
Zaļumi – 1 sauja
Sāls – pēc garšas
Citronpipari – pēc garšas

Pagatavošana

Novāra bietes, kartupeļus un burkānus. Notīra tos un sagriež kubiņos. Novāra olas (5–6 minūtes). Smalki sagriež sīpolu un skābētos kāpostus. Sagriež gabalos arī siļķu fileju. Sarīvē olas un sakapā zaļumus.
Kārtās izliek salātus traukā. Pārlej ar olīveļļu, uzkaisa sāli un citronpiparus.

Pamēģini pievienot salātiem arī ābolu, tas lieliski garšos kopā ar biešu vinegretu.

Autors - «Aikāgaršo» šefpavārs Normunds Baranovskis

 
Foto: PantherMedia/ScanPix

Tomātu un mocarellas sacepums

Nepieciešams

  • 250 g mocarellas
  • 2-3 tomāti (es izvēlējos ķiršu tomātiņus, tos gan vajadzēs vairāk)
  • sāls, pipari, garšvielas
  • olīveļļa

Pagatavošana
Tomātus un sieru sagriež apmēram viena biezuma šķēlēs. Cepamo formu iesmērē ar eļļu, tad pamīšus sakārto tomātu un mocarellas ripas. Kārtojumu pārkaisa ar sāli, pipariem un garšvielām pēc izvēles - baziliku, oregano vai ko citu pēc savas gaumes.

Tad visu viegli pārslaka ar eļļu un cep 180 grādos 15-20 minūtes.

Autore - ēdienu blogere Gunta Liepiņa (http://solomajai.blogspot.com)

 

Biešu pankūkas ar putotu cidoniju krēmu

Nepieciešams

Pankūkām
Vārītas bietes – 400 g
Olas – 2 gab.
Milti – 120 g
Cukurs – 2 ēdamk.
Apelsīni – 2 gab.
Sāls – 1 šķipsniņa
Eļļa cepšanai
Kanēlis – 1 ēdamk.
Soda – ½ tējk.

Krēmam
Cidoniju sula – 50 ml
Krēmsiers Rimi – 200 g
Olas – 1 gab.
Cukurs – 1 ēdamk.


Pagatavošana

Samal vai izberz caur sietu bietes, pievieno olas, cukuru, kanēli un šķipsniņu sāls.
Masai pierīvē apelsīna miziņu un sulu no apelsīniem.
Visu sajauc viendabīgā masā un pievieno miltus, sodu. Ja vēlies pankūku mīklu nedaudz šķidrāku, pielej mazliet piena, ūdeni vai apelsīnu sulu.
Uz sakarsētas pannas nelielā eļļas daudzumā cep pankūciņas.
Kamēr pankūkas cepas, pagatavo krēmu.
Sakul olu ar cukuru biezā masā, pievieno krēmsieru, cidoniju sulu un sakul.

Ja pievienosi mīklai vairāk piena, sulas vai ūdens, iegūsi gardas plānās pankūkas.

Autors - «Aikāgaršo» šefpavārs Normunds Baranovskis

 
Foto: pinterest.com

Dzērveņu uzputenis ar mannu

Nepieciešams

1 gl. dzērveņu un cukura, 3 ēd.k. mannas, ūdens.

Pagatavošana

Katlā liek pārlasītas, noskalotas dzērvenes un ar koka piestiņu saspaida. Pielej 1/3 gl. ūdens un caur marli izspiež sulu, kuru noliek aukstā vietā. Izspaidas pārlej ar 3 gl. ūdens un vāra 5 min. Izkāš un šajā novārījumā maisot ber mannu. Maisot turpina vārīt uz lēnas uguns. Masai pievieno atdzesēto sulu un puto, līdz veidojas biezas putas. Kad masa ir dubultojusies apjomā, uzputeni liek traukos un novieto vēsumā. Pasniedz ar aukstu pienu.

(Autors - Latgales Laiks)

 
Foto: amam.lv

Maizes zupa ar rozīnēm, dzērvenēm

Sastāvdaļas

  • Rupjmaize 500 g
  • Svaigas vai saldētas plūmes 300 g
  • Saldais krējums 500 ml
  • Vaniļas cukurs 2 tējk.
  • Kanēlis 1-2 tējk.
  • Cukurs (pēc garšas)

Pagatavošana

  1. Sasilda krāsni 200 °C grādus karstu.
  2. Uz plāts smalki sadrupina rudzu maizi. Apber ar cukuru un kanēli, visu kārtīgi sajauc. Apgrauzdē (apmēram 10 min) un atdzesē. Kad atdzisis, maizi vēlreiz sasmalcina blenderī.
  3. Sablendē plūmes. Ja vēlas, pievieno nedaudz cukuru.
  4. Saputo saldo krējumu ar vaniļas cukuru un parasto cukuru.
  5. Kārto desertu kārtās. Traukā liek: rupjmaizi, ogu mērci, saldo krējumu. Atkārto, kamēr trauks pilns.
  6. Vislabāk desertu baudīt vismaz pēc 4 h vai nākamajā rītā. Pasniedzot dekorē ar ogām, rīvētu tumšo šokolādi, kanēli vai palikušajām maizes drupačām.

Ēdienu blogere Kristīne Grigorjeva (amam.lv )

 
Foto: PantherMedia/ScanPix

Dzērveņu un ābolu ķīselis

Nepieciešams

300 g dzērveņu, 500 g ābolu, 1 gl. cukura, 1 ēd.k. kartupeļu cietes, 5 gl. ūdens.

Pagatavošana

Dzērvenes pārlasa, noskalo un katlā saspaida. Pārlej ar 5 gl. verdoša ūdens, izmaisa, katlam uzliek vāku un pēc 10-15 min. izkāš caur marli. Pēc tam katlā sulai pieliek cukuru, nomizotus un sagrieztus ābolus un uzvāra. Tad maisot pielej aukstā ūdenī izšķīdinātu kartupeļu cieti un maisot atkal uzvāra.

(Autors - Latgales Laiks)

 
Foto: http://uwagatavo.wordpress.com/

Biešu salāti ar kazas sieru

Nepieciešams

  • 4 nelielas bietes
  • 180 g kazas siera (man - mīkstais kazas siers Bûchette de Chèvre)

mērcei

  • 2 ēdamkarotes baltvīna etiķa
  • 1/2 tējkarote Dižonas sinepju
  • 4-5 ēdamkarotes olīveļļas
  • 1/2 tējkarote ķimeņu
  • sāls, pipari

Pagatavošana

Bietes nomazgā, katru atsevišķi ietin folijā un liek cepeškrāsnī 200 grādos, cep 1-1,5 stundas. Gatavību pārbauda ar nazi - ja to viegli iedurt bietē, tā ir gatava. Bietes iztin no folijas, atdzesē, notīra un sagriež gabalos. Pagatavo mērci - sajauc olīveļļu ar etiķi un sinepēm, pēc garšas pieber sāli, piparus. Uz sausas pannas mazliet apcep ķimenes, pēc tam tās pievieno mērcei. Mērci pārlej bietēm un sajauc, kazas sieru sagriež gabaliņos un piejauc bietēm.

Autore - ēdienu blogere Gunta Liepiņa (http://solomajai.blogspot.com)

 
Foto: Armands Meirāns, Četras sezonas

Jēra muguras karbonāde

Sastāvdaļas

  • 1 neliela jēra muguras karbonāde
  • 100 g mandeļu miltu vai sasmalcinātu riekstu
  • olīveļļa
  • nedaudz svaiga rozmarīna, sakapāts
  • nedaudz svaiga koriandra, sakapāts

buljonam

  • jēra atgriezumi un kauli
  • dārzeņi (piemēram, burkāni, selerijas kāts, sīpoli)
  • ūdens
  • 1 pudele sarkanvīna

kartupeļiem

  • 500 g jauno kartupeļu
  • 100 g sviesta (var arī vairāk, pēc gaumes)
  • 4 ēd.k. sinepju
  • 1 ēd.k. medus
  • nedaudz estragona
  • nedaudz rozmarīna

salātiem

  • 4 mazas romiešu salātu galviņas
  • nedaudz svaigi spiestas citrona sulas
  • 4 olu dzeltenumi, vārīti
  • 2 ēd.k. olīveļļas
  • jūras sāls pēc garšas
  • svaigi malti melnie pipari pēc garšas
  • nedaudz svaiga koriandra

Pagatavošana

  1. No jēra atgriezumiem pagatavo buljonu.
  2. Jēra muguras karbonādei nogriez cīpslas. Pannā sasildi olīveļļu, apbrūnini gaļas atgriezumus un kaulus kopā ar dārzeņiem, no kuriem vārīsi buljonu. Pārlej ar sarkanvīnu, novāri, lai reducējas, un lej klāt ūdeni, līdz veidojas ļoti stiprs buljons.
  3. Jēra muguras karbonādi apkaisi ar sāli un pipariem. Buljonu atdzesē līdz apmēram 50 grādiem (lai nav verdošs, bet nav arī auksts). Liec jēra gaļu traukā ar vāku un uzlej buljonu. Atstāj siltā vietā (ne siltākā par 50 grādiem), lai ievelkas.
  4. Ūdenī liec vārīties jaunos kartupeļus. Vārot pievieno sviestu. Kad novārīti, pieliec sinepes, medu, estragonu un rozmarīnu un iemarinē. Romiešu salātus notīri un iemarinē ar to pašu kartupeļu marinādi un citronu. Atstāj, lai ievelkas.
  5. Sagatavo grilu, krāsni grila režīmā vai sasildi pannu. Gaļu apsmērē ar olīveļļu, apvārti riekstu maisījumā, kas sajaukts ar garšaugiem. Cep uz grila vai pannas.
  6. Uz grila, krāsnī grila režīmā vai grilpannas liec cepties kartupeļus. Pēc tam cep salātus. Kad salāti sacepti, noņem no grila (pannas vai izņem no krāsns) un apsmērē ar olu dzeltenumu, kas saberzts ar olīveļļu, sāli, pipariem un koriandru.

Recepte - Ingmārs Ladigs, restorāna «Ostas skati» šefpavārs (www.cetrassezonas.lv)

 
Foto: Armands Meirāns, Četras sezonas

Cūkgaļas terīne

Sastāvdaļas

  • 800 g treknas, cauraugušas cūkgaļas
  • 200 g liesas cūkgaļas, sagriezta ļoti mazos gabaliņos
  • 100 g baltmaizes rīvmaizes
  • 200 ml piena
  • 16 garas pančetas šķēles vai auksti kūpināta bekona šķēles
  • ½ tējk. jūras sāls
  • 1 tējk. svaigi maltu melno piparu
  • nedaudz muskatrieksta, svaigi rīvēts
  • 1 tējk. smalki sakapāta rozmarīna
  • 1 tējk. smalki sakapātas salvijas
  • 1 tējk. timiāna lapiņu
  • 6 ķiploku galviņas, notīrītas un rupji sakapātas

Pagatavošana

  1. Sakarsē krāsni 120 grādus karstu.
  2. Bļodā liec baltmaizes rīvmaizi, pārlej ar pienu un ļauj pastāvēt, kamēr samalsi gaļu.
  3. Samal trekno cūkgaļas gabalu. Pievieno liesos gabaliņus, izmērcēto rīvmaizi, visas garšvielas, arī ķiploku un kārtīgi ar rokām samaisi, lai ir viendabīga masa.
  4. Terīnē vai tikpat labi kēksa formā 10 x 25 cm pa pamatni izklāj bekona šķēles tā, lai visa apakša un sāni pārklājas un nekur nav caurumu. Liec iekšā gaļas masu, izlīdzini un arī pa virsu izklāj bekona šķēles.
  5. Ja tev ir terīne, uzliec vāku. Ja tev ir kēksa forma, tad to pārklāj ar cepamo papīru, ko nostiprini ar diegu. Pa virsu uzklāj foliju, arī to nostiprinot ar diegu.
  6. Liec formu lielākā pannā, piepildi pannu ar karstu ūdeni tā, lai terīnei būtu līdz vidum. Liec visu krāsnī, uz krāsns apakšējās pamatnes, un gatavo 3 h. Pēc tam uzgriez 160 grādus un gatavo vēl 1 h.
  7. Izņem pannu ārā, izņem no ūdens peldes terīni un ļauj atdzist istabas temperatūrā vairākas stundas (apm. 12 h). Noņem foliju un papīru, pārklāj ar pārtikas plēvi un liec ledusskapī.

Recepte - Signe Meirāne («Četras sezonas»)

 
Foto: Armands Meirāns / www.cetrassezonas.lv

Medus maize

Sastāvdaļas

  • 160 g medus
  • 240 g augstākā labuma kviešu miltu
  • 100 g brūnā cukura
  • 2 olas
  • 170 ml ūdens
  • 1 tējk. ingvera
  • 1 tējk. kardamona
  • ¼ tējk. melno piparu, malti
  • 2 tējk. kanēļa
  • ¼ tējk. krustnagliņu
  • ¼ koriandra
  • ¼ tējk. muskatrieksta
  • 15 g svaiga ingvera, sarīvēts
  • 1 tējk. sodas
  • 1 ½ tēj. cepamā pulvera

Rezultāts

  • 1 klaips

Šī saldi pikantā un diezgan viegli pagatavojamā maize lieliski garšos ar īstu un labu sviestu, glāzi piena bērniem vai krūzi tējas pieaugušajiem. Ietītu folijā, vari uzglabāt ledusskapī pat nedēļu, bet tas diez vai notiks, jo parasti tā pazūd ātrāk.

Pagatavošana

  1. Uzkarsē krāsni 175 grādus karstu. Ar cepamo papīru izklāj vai arī ietauko kantainu formu – 10 x 25 cm.
  2. Katlā liec medu, cukuru un ūdeni un uz mazas uguns vāri, līdz cukurs izkusis un tas sāk burbuļot. Tad, pagriežot nedaudz lielāku liesmu, vāri 5 minūtes, ļaujot burbuļot, un apmaisi tikai pāris reižu. Nogriez liesmu un ar putojamo slotiņu iemaisi 120 g miltu. Noliec malā.
  3. Otru pusi miltu samaisi ar cepamo pulveri, sodu un garšvielām – izņemot sarīvēto ingvera sakni.
  4. Atsevišķā traukā ar mikseri saputo olas, līdz tām ir vieglas putas. Olas iemaisi medus masā, pievieno miltus ar garšvielām, ingvera sakni un visu kārtīgi samaisi.
  5. Lej formā, liec krāsns vidējā līmenī cepties 45 minūtes. Gatavību pārbaudi, iedurot ar kociņu, un, ja nekas nelīp klāt, maize gatava.
  6. Atdzesē 20 minūtes formā un tad uz restēm.

Recepte - Signe Meirāne («Četras sezonas»)

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu