9 idejas, ko šmorēt un likt galdā Ziemassvētku vakarā!

TVNET
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Ziemassvētki nav svētki, ja kārtīgai saimniecei galdā nesmaržo kārtīgas un sātīgas vakariņas. Lūk, pāris gardas idejas!

 
Foto: PantherMedia/ScanPix

Baltvīnā sautēti kāposti

Nepieciešams:

  • 0,5 kg skābētu kāpostu
  • 1 ābols
  • Sīpoli
  • Baltvīns (Rīslings)
  • sāls
  • cukurs
  • lauru lapa
  • krustnagliņa

Pagatavošana:

Uzkarsē pannu un izkausē vienu ēdamkaroti zosu tauku. Kad tauki uzkarsēti pannā, ber vienu lielu smalki sagrieztu sīpolu un vienu plānās šķēlītēs sagrieztu lielu ābolu bez mizas. Cep līdz āboli sāk karamelizēties un sīpoli apbrūnēt, pievieno 180ml baltvīnu no Reinas ielejas (Vācija), kas Latvijā vairāk pazīstams kā Rīslings. Nedaudz iztvaicē alkoholu un visu masu pārlej sautējamā katlā. Tajā masai pievieno 0.5 kg skābētu kāpostu, šķipsniņu sāls, tējkaroti cukura, lauru lapu, divas krustnagliņas, apmaisa un sautē ar vāku līdz kāposti paliek mīksti. Pasniedz kopā ar cūkgaļas vai liellopa gaļas cepeti.

Avots: Lido.

 
Foto: Māris Zemgalietis, "Mūsdienu latviskā virtuve"

Cūkas pavēdere ar seleriju un ābolu biezeni un kaņepēm

Daudzums:

4 porcijas

Pagatavošana – ilgi

Presētajai pavēderei:

  • 1 kg cūkas cauraudža
  • 2 ēd. k. sāls
  • 1 tējk. maltu melno piparu
  • 5 sakapātas kadiķogas
  • 1 ēd. k. Dansukker
  • nerafinētā cukurniedru
  • cukura
  • 4 ķiploka daiviņas
  • 2 timiāna zariņi
  • 1 rozmarīna zariņš
  • 1 tējk. sinepju sēklu

Biezenim:

  • 300 g notīrītu sakņu seleriju
  • 350 g ābolu
  • 70 g sviesta
  • 500 g piena
  • sāls

Ceptam ābolam:

  • 1 liels ābols
  • 2 ēd. k. Dansukker kanēļa
  • cukura
  • 1 tējk. citronu sulas
  • 1 ēd. k. rapšu eļļas
  • 1⁄2 tējk. malta kanēļa

Mērcei:

  • 150 ml vistas buljona
  • 2 ēd. k. miltu
  • sāls, malti melnie pipari
  • izmanto plāti, uz kuras
  • cepās pavēdere

Pasniegšanai:

  • 4 ēd. k. kaņepju pulvera

Pagatavošana:

1. Pagatavo garšvielu maisījumu: visas garšvielas un garšaugus, kas domātas pavēderei, piestā rupji saberž.

2. Gatavo gaļu: sagatavoto pavēderi ierīvē ar garšvielu maisījumu un vismaz uz 3 stundām ieliek ledusskapī, lai marinējas. Vēl labāk, ja atliek laika marinēt 12 stundas. Pēc tam liek uz cepešplāts, ievieto 120 grādu karstā cepeškrāsnī un cep ~ 2 stundas. Tad izņem laukā, uzliek slogu un atstāj, lai atdziest. Sagriež gabalos, liek karstā pannā un no visām pusēm apcep. Uz 5 minūtēm ievieto 180 grādu karstā cepeškrāsnī.

3. Sagatavo biezeni: selerijas sagriež mazos kubiņos, ber katlā, pielej pienu un izvāra mīkstas. Tikmēr nomizo ābolus un sagriež kubiņos. Ber pannā ar izkausētu sviestu un cep mīkstus. Selerijas kopā ar āboliem sablendē – pēc vajadzības pievieno vārīto pienu un sviestu. Pieber sāli.

4. Cep ābolu: to nomazgā un sagriež 1 cm biezās šķēlēs. Liek bļodā, pievieno citronu sulu, eļļu un kanēļa cukuru un rūpīgi samaisa. Liek uz plāts, ievieto 180 grādu karstā cepeškrāsnī un cep ~ 10 minūtes.

5. Vāra mērci: cepešplāti, uz kuras cepās cauraudzis, liek uz plīts, tajā ielej buljonu un vāra, līdz no plāts atdalās viss sacepums. Izkāš un ielej katliņā. Miltus ieber bļodiņā, rūpīgi iejauc aukstā ūdenī tā, lai nav neviena kunkuļa, un lēnā strūklā lej vārošā mērcē. Samaisa un pievieno garšvielas.

6. Šķīvī ieliek biezeni, tajā ieliek gaļu. Ar karoti uzber kaņepes blakus gaļai, klāt pasniedz mērci un cepto ābolu.

Autors: Raimonds Zommers, grāmata «Mūsdienu latviskā virtuve» (White Book)

 
Foto: PantherMedia/ScanPix

Tītara cepetis ar kartupeļiem un puraviem

Nepieciešams:

  • tītara fileja - apmērasm 1kg
  • 3 ēdamkarotes sviesta
  • sāls
  • pipari
  • 3 purava kāti
  • 0,5 l ābolu sidra
  • 1 kg kartupeļu
  • 2 skābi āboli
  • majorāns

Pagatavošana:
Gaļu nomazgā, nosusina, apcep sviestā brūnu. Cepšanai izmanto cepeštrauku ar augstām malām, kur vēlāk ceps cepeti kopā ar dārzeņiem.

Cepeti sāla un piparo, liek cepeškrāsnī 150 grādos, cep 30 minūtes.

Kartupeļus sagriež gabaliņos, puravus sagriez ripiņās, āboliem izņem serdes un sagriež gabaliņos. Dārzeņus saliek blakus gaļai un turpina cept cepeškrāsnī. Pēc 15 minūtēm gaļai un dārzeņiem uzlej sidru un 250 ml ūdens, pieliek majorānu un turpina cept vēl stundu. Lai labi garšo!

 
Foto: Četras sezonas

Vistas cepetis ar bumbieriem un rozmarīnu

Sastāvdaļas:

  • 1 cālis
  • 20 g sviesta, sagriezts plānās šķēlēs
  • 20 ml olīveļļas cepšanai
  • rupjais jūras sāls pēc garšas
  • svaigi malti melnie pipari pēc garšas

pildījumam:

  • 420 g nomizotu bumbieru, sagriezti gabaliņos
  • 20 g smalki sakapātu anšovu
  • 3–4 ķiploka daivas, nomizotas, smalki sakapātas
  • 30 g sviesta
  • 40 g piparkūku, saberztas
  • 5–6 smaržīgie pipari
  • 6 krustnagliņas
  • 20 g sviesta, sagriezts gabaliņos
  • 2 ēd.k. aprikožu ievārījuma
  • 1 rozmarīna zariņš

mērcei:

  • 1/2 ēd.k. miltu
  • 200 ml dabīgā ābolu vai bumbieru sidra

Pagatavošana:

  1. Sakarsē krāsni 220 grādus karstu. Bļodā sajauc visas pildījuma sastāvdaļas. Nosusini vistu no ārpuses un iekšpuses. Sapildi vistu, līdz vairāk nav vietas, un sasien tai kopā kājas. Zem ādas (starp ādu un fileju) liec sviestu. Keramiskā pannā liec atlikušo pildījumu, izklājot to pa visu trauka pamatni, un liec uz tā vistu. Pārlej un iesmērē vistu ar eļļu, uzber sāli un piparus. Liec krāsns vidējā nodalījumā, uzliec foliju un cep 30 minūtes. Samazini temperatūru līdz 180 grādiem un cep 1 h 15 minūtes. Tad noņem foliju un cep vēl 20 minūtes, līdz vista apbrūninās. Izņem no krāsns un noliec malā.
  2. Gatavo mērci. Visu pannas saturu izberz caur sietu, atstājot šķidrumu. Katliņā lej 3 ēd.k. mērces un pievieno miltus. Samaisi un, visu laiku maisot, lej klāt atlikušo mērci. Kad tas izdarīts, pievieno sidru un vāri uz lielas liesmas, ik pa laikam apmaisot, līdz mērce samazinājusies apjomā gandrīz divas reizes. Pasniedz vistu kopā ar mērci.

Autors: Četras sezonas

 
Foto: Armands Meirāns, Četras sezonas

Austrumnieciskais Ziemassvētku cepetis

Sastāvdaļas:

  • 1 cālis

marinādei:

  • 15 ml teriyaki mērces
  • 60 g medus
  • 15 ml zivju mērces
  • 20 ml sojas mērces
  • 20 g nomizota ingvera, sarīvēts
  • 4 lielas ķiploka daivas, nomizotas, izspiestas caur ķiplokspiedi
  • 1 laima miziņas, smalki sarīvētas
  • 1/2 laima sula
  • 1/4 tējk. asā piparu pulvera
  • 20 ml sezama eļļas
  • jūras sāls pēc garšas
  • svaigi malti melnie pipari pēc garšas

Pagatavošana:

  1. Bļodā sajauc visas marinādes sastāvdaļas. Iesmērē ar marinādi vistu gan no ārpuses, gan no iekšpuses, liec bļodā vai maisā un atstāj uz pāris stundām, lai iemarinējas.
  2. Sakarsē krāsni 190 grādus karstu. Liec vistu čuguna pannā ar vāku, pārlej ar marinādes šķidrumu un liec krāsnī cepties uz 1,5 h. Noņem vāku un pacep, līdz gaļa kļūst zeltaina. Izņem ārā un pasniedz.
 
Foto: Armands Meirāns, Četras sezonas

Ilgais liellopa stilba sautējums ar pupiņām un kāpostiem

Sastāvdaļas:

  • 500 g liellopa stilba gabala ar visu kaulu
  • 15 g ķiploku (apmēram 3 nelielas daiviņas), pārgriezti uz pusēm
  • 140 g notīrīta sīpola, sagriezts biezās šķēlēs
  • 2 ēd.k. vīnogu kauliņu eļļas
  • 2 lauru lapas
  • jūras sāls
  • svaigi malti melnie pipari
  • 1 rozmarīna kātiņš (apmēram 20 centimetru)
  • 1 l ūdens (vai buljona)
  • 500 g kāpostu (rupji sagriezti)
  • 200 g pupiņu

krēmam:

  • 100 g bieza skāba krējuma
  • 2 tējk. mārrutku
  • 2 lielas ķiploka daivas (izspiestas caur ķiplokspiedi)
  • jūras sāls pēc garšas
  • svaigi malti melnie pipari pēc garšas

Pagatavošana:

  1. Liec uz nakti mērcēties pupiņas.
  2. Sagriez liellopa gabalu mazākos gabalos, bet kaulu atstāj. Katlā sakarsē eļļu. Liec iekšā gaļas gabalus kopā kaulu un cep uz lielas liesmas, lai gabali kļūst brūni.
  3. Tad sabīdi visus gabalus katla vidū. Liec virsū sīpolus, ķiplokus, lauru lapas un rozmarīnu. Tad – izmērcētās pupiņas. Pārlej ar ūdeni (vai buljonu). Liec virsū kāpostus. Neuztraucies, ka kāposti nenosedzas ar ūdeni. Tie sautējoties lēnām saplaks. Uzber pa virsu nedaudz sāls un melnos piparus. Uzliec vāku un sautē uz mazas liesmas divas stundas.
  4. Ja liekas, ka sautējot ir par maz ūdens, to pievieno vēl. Ja beigās ir par daudz, uzgriez lielāku liesmu un bez vāka pavāri, lai tas iztvaiko.
  5. Pasniedz, uzliekot krēmu.
  6. Krēms. Bļodiņā sajauc visas krēma sastāvdaļas, sāli un piparus liekot pēc garšas.
 
Foto: panth

Maltās gaļas kukulītis jeb Viltotais zaķis

Nepieciešams:

500 g maltas cūkgaļas
500 g maltas liellopu gaļas
1 sarkanā paprika
1 burkāns
1 sīpols
2 daiviņas ķiploka
2 seleriju kāti
2 marinēti gurķi
sāls
pipari
2 olas
3 šķēles baltmaizes
2 ēdamkarotes sviesta

Pagatavošana:

Cūkgaļu sajauc ar liellopu gaļu, pieliek sāli (apmēram ēdamkaroti), olas, ūdenī izmērcētu baltmaizi, piparus, izspiestu ķiploku.

Burkānu sarīvē uz rupjās rīves, pārējos dārzeņus sagriež ļoti smalki. Sviestā apcep burkānus, seleriju, papriku, sīpolus un atdzesē. Atdzesētus piejauc gaļai, pieliek arī sagrieztos gurķus. Masu samaisa, liek ietaukotā keksa formā, cep 180 grādos vienu stundu. Pasniedz ar kartupeļu biezputru vai izmanto sviestmaizēm.

 
Foto: PantherMedia/ScanPix

Karpa piparkūkās un alū

Nepieciešams:

  • 1 iztīrīta aptuveni 2 kg smaga karpa,
  • 2 –3 sīpoli,
  • puse selerijas saknes,
  • 1 burkāns,
  • 1 puravs,
  • 500 ml alus,
  • 500 ml zivju buljona,
  • 150 g sviesta,
  • 30 g piparkūku,
  • sāls, malti pipari.

Nepieciešams:

Cepeškrāsni uzkarsē līdz 150 grādiem.

Sīpolus, seleriju, burkānu nomizo, puravu notīra, sīpolus sagriež mazos gabaliņos, seleriju šķēlēs, puravu un burkānu – ripiņās, piparkūkas sadrupina. Lielā pannā izkausē 1 ēd.k. sviesta un apcep sīpolus, pievieno piparkūkas un selerijas, virsū liek karpu, blakus kārto burkānus un puravus, visu pārkaisa ar sāli un pipariem, pielej alu un buljonu.

Liek pannu krāsnī un sautē aptuveni 1 stundu. Gatavu karpu uzmanīgi izceļ no pannas un liek citā lēzenā traukā un ievieto izslēgtajā krāsnī. Šķidrumu no pannas izkāš caur sietiņu, uzkarsē un vāra, līdz daudzums sarucis uz pusi, ieputo šķidrumā sviesta piciņas, bet nevāra. Karpu pasniedz ar mērci un dārzeņiem.

 
Foto: Armands Meirāns

Ziemassvētku cūkgaļas cepetis

Sastāvdaļas:

  • 1,5 kg cūkas ruletes
  • 1/4 tējk. kanēļa
  • 1/4 tējk. krustnagliņu
  • 1/2 tējk. kumīna
  • 1 tējk. piparu graudiņu
  • 1/2 tējk. smaržīgo piparu
  • 2 tējk. timiāna lapiņu
  • 3 ķiploka daivas, izspiestas caur ķiplokspiedi
  • 1 ēd.k. rupji sakapāta rozmarīna
  • 40 ml olīveļļas cepšanai
  • 1 ēd.k. rupjā jūras sāls
  • 2 tējk. apelsīnu ievārījuma
  • 10 ķiploka daivas ar miziņām

Pagatavošana:

  1. Sakarsē krāsni 220 grādus karstu.
  2. Atrullē vaļā ādu, uz kuras bērsi garšvielas. Piestā liec garšvielas, garšaugus, ķiplokus, sāli un eļļu. Saberz. Uzsmērē uz atrullētās ādas iekšpuses. Uzliec apelsīnu ievārījumu, izsmērē pa visu. Aizrullē ciet. Aptin ar diegu, uzlej olīveļļu uz ādas un sasmērē. Uzber rupjo sāli, iemasē ādā.
  3. Keramiskā traukā uz pamatnes liec ķiplokus ar visu mizu un pa virsu – cepeti. Liec krāsns vidējā nodalījumā un cep 20 minūtes. Izņem pannu no krāsns un aptin pannu ar foliju. Samazini krāsns karstumu uz 160 grādiem un liec cepties cepeti 1 h 30 minūtes.
  4. Noņem foliju, uzgriez krāns temperatūru uz 220 grādiem un pacep 20–30 minūtes, lai apbrūnē. Izņem no krāsns, apklāj ar foliju un paturi 10–15 minūtes, pirms pasniedz.

Autors: Signe Meirāne

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu