Svaigo cūku pupu sautējums

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Armands Meirāns, Mūsu Mantojums/Četras sezonas

Vecāmāte uzaugusi Ipiķos, vecāku mājās «Strēlnieki», kā vidējais bērns piecu bērnu ģimenē un mācījusies Ipiķu septiņgadīgajā skolā, bet pēc tam četrus gadus Rūjienas vidusskolā par jaunāko dārzkopi. Autobusi tolaik šeit nekursējuši, tāpēc nepilnus četrus kilometrus līdz dzelzceļa stacijai «Moisakila» maršruta galapunktā viņa braukusi ar zirga pajūgu vai gājusi kājām. Gunta apprecējusies diezgan ātri – 21 gada vecumā, kad piedzimis pirmais dēls, vēlāk pārcēlušies uz «Niedrām», kur audzināja kuplo sešu bērnu pulku. Jauniegūtās mājas kļuva gan par ģimenes pavardu, gan vecāsmātes Guntas darbavietu, jo kūtī turēti kolhoza teļi.

Pēc vīra nāves Gunta «Niedrās» dzīvo viena, bet vientuļa viņa nejūtas, jo ciemos atbrauc bērni ar ģimenēm. Guntu visi sauc par vecomāti, un viņa par to neapvainojas. Kā pati saka, vārds «ome» viņai nemaz nepiestāvot, jo omes ir gaišas un apaļīgas, bet viņa tāda neesot. Vecāmāte arvien bijusi galvenā gatavotāja ģimenē, bet nebūt nesauc sevi par labāko virtuves meistari, jo ne visi viņas gatavotie ēdieni ģimenei gājuši pie sirds, toties viņas mamma Olga, ko mazbērni un mazmazbērni dēvē par mīļomāti, gatavojusi daudz un reti ko pirkusi gatavu, arī maizi cepusi pašu maizes krāsnī katru nedēļu.

Gatavot vecāmāte iemācījusies pati, jo, kad mamma ar tēti aizgājuši sienu pļaut, kaut kas bijis jānes viņiem pusdienās. Tā kā dzīvojuši kopā ar vecmāmiņu, reizēm padoms lūgts arī viņai, bet tie vienmēr bijuši viegli pagatavojami ēdieni. Arī šodien vecāmāte Gunta neko sarežģītu necenšas gatavot, tikai piebilst, ka senāk cilvēki pratuši zupu pat no «cirkādas» izvārīt, galvenais – lai būtu, ko ēst. Bērni bieži paši izdomāja dažādus našķus, piemēram, kad mājās nebija nekā garšīga, viņi uz baltmaizes uzbēra cukuru, kam uzpilināja nedaudz ūdens, lai cukurs pakūst, vai gabaliņos salauztu rupjmaizi iemaisīja rūgušpienā ar cukuru. Mazmeitai garšojusi gabaliņos salauzta baltmaize, ko pārlēja ar miltu mērci, un, kā pati saka, sanākusi pļockiņa, bet tik garšīga!

Vecāmāte Gunta ir viens no tiem cilvēkiem, kas arvien atrod kādu nodarbošanos. Jaunībā bijusi aktīva sportiste – paticis skriet, nodarbojusies ar vieglatlētiku, spēlējusi volejbolu un basketbolu, jo sports viņai vienkārši padevies. Pirmā basketbola spēle gan esot bijusi drausmīga, jo viņa tik vien esot zinājusi, kā bumbu pret grīdu sist un ka tā jāmet pretējā grozā. Sports Guntai ir tuvs arī šodien, bet serves roka vairs netur, citādi labprāt vēl bumbu uzspēlētu. Gunta pastāsta arī par ģimenes tradīcijām, kas joprojām ir saglabājušās, – izbraukumi un pārgājieni ar bērniem, pirts kurināšana sestdienās. Lai gan tagad ir grūtāk visiem sanākt kopā, kad tas izdodas, viņi noiet līdz upītei uzcept desiņas vai dodas pārgājienā uz mežu, vienmēr paņemot līdzi gardumus, ko atstāt meža zvēriņiem.

Guntu Čukuri projektam pieteica Diāna Čukure.

Foto: Armands Meirāns, Mūsu Mantojums/Četras sezonas

Svaigo cūku pupu sautējums

Nepieciešams

  • 600 g kartupeļu, sagriezti sīkos kubiņos
  • 300 g burkānu, sagriezti sīkos kubiņos
  • 300 g kāpostu, sagriezti sīkos kubiņos
  • 200 g svaigu cūku pupu, ziemā var saldētās
  • 1 vidēji liels sīpols, sagriezts sīkos kubiņos
  • 3-4 ēd.k. saldā krējuma
  • 2 lauru lapas
  • Sāls un pipari pēc garšas

Pagatavošana

Tukšā katliņā liec burkānus un sīpolus. Nedaudz pacepini un apbrūnini. Pievieno kāpostus un pasautē, bet nemaisi. Pielej ūdeni, bet tik daudz, lai nepārsedz dārzeņus. Tad pieliec kartupeļus, cūku pupas, pārber sāli un piparus. Uzliec vāku un turpini sautēt uz lēnas uguns, līdz gatavs. Aptuveni 45 minūtes. Bet pēc apmēram 35 minūtēm pārbaudi, vai dārzeņi jau nav pietiekami mīksti.* Pievieno saldo krējumu un pasautē vēl kādas 3 minūtes.**

* Ja ūdens nav pietiekami izgarojis, var uztumēt ar nelielu daudzumu miltu.

** Var nelikt saldo krējumu un pasniegt ar skābā krējuma pikuci vai arī nelikt neko un ēst tīru sautējumu.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu