Lienes Tomsones siera kūka

TVNET
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: www.facebook.com/pages/Lapsas-Māja

Garda Lienes Tomsones (Lapsas māja) siera kūkas recepte!

Cepamforma – 20 cm diametrā. 20 cm diametra formā kūkai sanāks 8 smuki gabaliņi.

Pamatnei: cepumi «Selga» (klasiskie) – 200 g, sviests (mīksts) – 70 g, kokosriekstu skaidiņas – 50 g (ja vēlies), kanēlis – 1 strīķēta tējkarote.

Virsmai: pūdercukurs – 80 g, skābais krējums 30% - 70 g, ola – 1 gab., olu dzeltenumi – 3 gab., Filadelfijas siers – 500 g, citrons – 1 gab.

Pamatne

Sāc ar siera kūkas pamatnes gatavošanu. Vispirms sasmalcini cepumus. Es šoreiz izvēlējos klasiskos «Selgas» cepumus, ļoti garšīga pamatne sanāk arī no auzu pārslu cepumiem.

Kad cepumi ir sasmalcināti, liec tiem klāt kokosriekstu skaidiņas (ja vēlies, vari taisīt kūku arī bez kokosa skaidiņām, bet tad paņem mazliet vairāk cepumu – kopā kādus 220 g), pieber kanēli un visam pievieno mīkstu (istabas temperatūrā atlaidinātu) sviestu. Sviesta daudzums jāskatās tā, lai masa iznāk tāda drupena, bet kuru var labi sapresēt formā.

Kad siera kūkas pamatne sagatavota, ieklāj to vienmērīgi (iepriekš ar sviestu ietaukotā) cepamformā – gan pamatnē, gan gar maliņām.

Siera kūkas pamatmasa

Siera kūkas masai neizmantoju miltus, miltus parasti izmanto tad, ja lieto vairāk olu un vēlas, lai kūka ir stingrāka, cietāka.

Pie olas un olu dzeltenumiem liec klāt pūdercukuru un viegli sakul. Kult vajag uz maziem apgriezieniem – tā, lai olas pārāk nesaputojas. Tas tādēļ, lai siera kūka ir blīva un nav pārāk gaisīga. Kad olas ar cukuru sakultas, pievieno tām Filadelfijas sieru, tad masai pievieno 70 gramus skābā krējuma. Gan Filadelfijas sieru, gan skābo krējumu vajag izvēlēties pēc iespējas treknāku. Esmu cepusi siera kūku arī ar lieso Filadelfijas sieru, bet tad kūka nesanāk tik garda. Masu viegli saputo un samaisi, līdz pazūd visi kunkuļi. Tad siera masai pierīvē miziņu no ½ citrona un piespied sulu no 1/3 citrona, visu atkal samaisi, klāj pa virsu cepumu masai cepamformā. Pārklāj formu ar folijas kārtu un liec cepties 150 grādu temperatūrā kādas 40 minūtes, tad noņem foliju un cep vēl kādas 20 minūtes.

Lai ceptā siera kūka sanāktu mitrāka,sulīgāka, to cepot, krāsns apakšā liec ūdens trauku.



Kad kūka uzcepusies, ņem to ārā no cepamtrauka un noliec atdzist.
Vislabāk siera kūku ir cept dienu vai pat 2 dienas iepriekš, jo ar siera kūku ir tā – jo tā ilgāk savelkas, jo labāk garšo.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu