Grilētai forelei nespēj līdzināties nekas! (1)

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Vasara reiz ir laiks, kad turpat vai katrā pagalmā tiek kurināts grils un kairinošā smarža kutina degunu ne vienam vien garāmgājējam. Arī Dzintara Ekšteina draugi un paziņas labi zina – ja saviesīgajā vakarā paredzēta viņa klātbūtne, tad bez īpaši garšīgi sagatavotas un ceptas maltītes viņi nepaliks.

Ar nelielu sarūgtinājumu Dzintars atzīst, ka pašlaik nopirkt labu, svaigu gaļu kļūst arvien grūtāk. «Nav tā kā kādreiz – aizbrauc pie vectēva uz laukiem un pats vēl palīdzi cūku nokaut. Kad tās gaļas šķēles uzlika uz pannas, pietika jau ar smaržu vien!» viņš smejas. Tagad cepšanai paredzēto gaļu cenšoties pirkt tieši no zemnieka. Tā arī nav problēma, jo daudzi brauc klāt un piedāvā savu produkciju. Ir pat izveidojušies pastāvīgie piegādātāji, kuriem var pasūtīt pat konkrētu daudzumu, piemēram, tieši kakla karbonādes (īpaši pateicīga cepšanai, jo tajā ir gan liesums, gan mazliet speķīša) u.tml.

Ja vajadzīga aitas gaļa, kas skaitās ekskluzīva, tad gan jāapstaigā viss tirgus un vairāk par 3 kg arī nekad neizdodas salasīt! Lai gan no pieredzes var secināt, ka daudziem tā nemaz negaršo un priekšroku tomēr dod cūciņai.

Jautāts par izmantojamām garšvielām marinādes sagatavošanai, Dzintars atzīst, ka tās ir tikai dabīgās – rupjā sāls, pipari, etiķis, cukurs, sīpoli. Tālāk jau raisās fantāzija un tiek improvizēts ar to, kas tobrīd mājās atrodams. Tā savu reizi marinādei izmantoti pēc Mehito kokteiļu pagatavošanas pāri palikušie laimi. Garšoja patiešām savdabīgi un pikanti. Tāpat ir marinēts svaigos tomātos (tie tikai jāatbrīvo no mizas) un sīpolos. Arī burkānos, pievienojot klāt sinepes. Kādos Līgo svētkos sagatavoti pat pieci dažādi veidi cepamgaļas! Un nevadās pēc jau gatavām receptēm, jo cenšas nekad neatkārtoties. Galvenais ir mēģināt.

Ir cepts arī pa gruzīnu modei, kuri nemarinē vispār. Sprauž svaigus gaļas gabaliņus uz iesma un tiem ber virsū sāli, piparus. Pašās beigās uzliek citrona šķēlītes, lai tās nesadeg un nepaliek rūgtenas.

Taču par lietojamām proporcijām Dz. Ekšteins pastāstīt nevar. Ja ēšana paredzēta nākamajā dienā, marinādi var taisīt vājāku. Ja pēc divām stundām, tad pietiekami stipru. Lūk, arī visa gudrība! «Viss notiek pēc izjūtas! Samaisi, mazliet pagaršo, un tad jau jūt, ko vēl vajag!» viņš turpina stāstīt.

Interesanti, ka patīkamo nodarbi viņš nepārtrauc pat ziemā. Istabā uz elektriskā grila, zem tvaiku nosūcēja! Savus pirmos mēģinājumus viņš atceras vēl no skolas laika. Un domā, ka galvenais impulss bijis tas, ka tēvs ir mednieks. Gaļas (gatavojot medījumu jāpieliek mazliet eļļas, lai tas nebūtu sīksts) bijis daudz un gribējies arī pagatavot pēc iespējas dažādāk.

«Vienreiz par marinādi izmantojām pat lēto, skābo vīnu un ugunskurā cepām. Garša, kaut mazliet īpatnēja, bija ļoti laba. Arī tagad, ja vien iespējams, cepšanai izmantoju bērza malku. To nevar salīdzināt ar pakās nopērkamajām grila oglēm,» secina mans sarunas biedrs.

Būdams omulīgs un sabiedrisks cilvēks, Dzintars šos pienākumus uzņemas labprāt un pats arī nereti organizē saviesīgus vakarus draugu pulkā. Ēšana, protams, nav primārā un neatsver kopābūšanas prieku, taču savs šarms tajā ir.

Mazāk tiekot gatavotas zivis, kaut arī īpaši smādētas netiekot arī tās. Taču nekas nespējot līdzināties paša ķertai un uz malkas grilētai forelei. Jāsaka, zivij, lai tā labi garšotu, vajag ļoti maz – ieliek nedaudz citrona, mazliet ķiplociņu, ietin folijā un cep.

Ja viesos iešana paredzēta pašam, tad ciemkukuļa vietā vienmēr tiek ņemta līdzi grilēšanai sagatavota gaļa. Tās nebūt nav tikai dzimšanas dienas vai citas svētku reizes. Par iemeslu var kalpot arī jauka piektdiena ar garšīgām vakariņām.

Cepta cūkgaļa – vislabāk garšo ar rupjmaizi un vēsu alu karstā dienā

Aptuveni 2 kg cūkgaļas kakla karbonādes, 6–7 laimi, 2 lieli sīpoli, 4 daiviņas ķiploku, 3–4 lauru lapas, etiķa esence (atšķaida pēc garšas), 2 tējkarotes cukura, sāls, pipari (pēc garšas).

Ja cep uz iesma, gaļu sagriež gabalos, ja uz restēm, – šķēlēs un liek lielā traukā. Ripās sagriež sīpolus, laimus, sakapā ķiplokus. Pievieno gaļai. Uzber sāli, piparus, lauru lapas. Visu kārtīgi samaisa, tad pielej atšķaidīto esenci un vēlreiz samaisa.

Cūkgaļa ar grilētiem dārzeņiem

Cūkgaļa (kakla karbonāde), sāls, pipari, citrons, sīpoli, ķiploki, svaigi stingri tomāti, cukini, šampinjoni.

Gaļu sadur uz iesmiem un liek uz grila. Sāli un piparus uzkaisa cepšanas procesā. Kad gaļa jau nāk gatava, pirms noņemšanas apslaka ar citrona sulu. Sīpolus, ķiplokus (pārgrieztus uz pusēm horizontāli), tomātus, cukini un šampinjonus cep katru atsevišķi, uzberot sāli un piparus (jo cepšanas ilgums ir dažāds). Bet ēdam kopā! Daudzums atkarīgs no ēdēju skaita un viņu apetītes!

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu