Kura ir populārākā izsargāšanās metode Latvijā? (57)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

1466 sievietes piedalījās aptaujā ar mērķi uzzināt, kādas ir biežāk izmantotās hormonālās kontracepcijas metodes un sieviešu pieredze šo metožu izmantošanā. Visizplatītākā šobrīd lietotā hormonālā kontracepcijas metode ir kontracepcijas tabletes, kuras lieto 44% aptaujas dalībnieču, īpaši jaunākā vecumā, bet sievietes pēc 35 g.v. biežāk izmanto hormonālo spirāli.

Vairāk nekā puse aptaujas dalībnieču savu izvēlēto kontracepcijas metodi izmanto ilgāk nekā divus gadus. Tās galvenokārt ir sievietes vecumā pēc 25 gadiem, ar augstāko izglītību un ar bērniem.

Galvenokārt sievietes lieto kontracepcijas metodi, kuru ir ieteicis ārsts, tomēr 42% sieviešu ir nācies mainīt izvēlēto kontracepcijas metodi. Biežākie iemesli, kāpēc sievietes ir mainījušas hormonālo kontracepcijas metodi, ir konkrētās kontracepcijas metodes nepanesība un vēlme pamēģināt kaut ko citu. Apmēram ceturtdaļa aptaujas dalībnieču pēdējā laikā ir apsvērušas iespēju mainīt hormonālās kontracepcijas metodi. Tās galvenokārt ir sievietes vecumā līdz 34 gadiem. 73% nav domājušas par izvēlētās hormonālās kontracepcijas maiņu.

Ja izlemtu mainīt kontracepcijas metodi, sievietes izvēlētos kontracepcijas metodes, kuras nodrošina ilgstošu efektu un nav bieži jālieto, bet 37% sieviešu izvēlētos metodi, kas nav hormonālā kontracepcija.

Jautājot par Latvijā jaunāko hormonālās kontracepcijas metodi – zemādas kontracepciju jeb implantu, vairāk nekā 30% no visām aptaujas dalībniecēm, t.i., sievietēm, kuras jau lieto kādu hormonālo kontracepciju, uzskata, ka šī kontracepcijas metode varētu būt viņu ikdienas kontracepcijas metode. Ceturtā daļa aptaujāto sieviešu uzskata, ka implants varētu būt laba izvēle «aizmāršīgajām» sievietēm jeb tām, kuras nevēlas izmantot metodi, kuras lietošanai būtu uzmanīgi jāseko. 20% aptaujāto sieviešu novērtēja implantu kā piemērotu kontracepcijas metodi mūsdienīgai, modernai sievietei, bet 25% sieviešu uzskata, ka Latvijas sievietes vēl nav gatavas šādai hormonālās kontracepcijas metodei. Šobrīd kontraceptīvais implants pasaulē pieejams jau vairāk nekā 80 valstīs, bet Latvijā tas ir iegādājams tikai no 2014.gada 14.februāra.

Analizējot faktorus, kuri ir svarīgi sievietēm, izvēloties hormonālās kontracepcijas metodi, vairāk nekā pusei (56%) aptaujas dalībnieču svarīga šķiet drošība, kas ļauj justies brīvai. 45% sieviešu ir svarīgs ārsta viedoklis, bet 40% nozīmīgs ir kontracepcijas metodes lietošanas ērtums, un 38% aptaujas dalībnieču atzīmē, ka svarīgs faktors kontracepcijas metodes izvēlē ir tieši šīs metodes efektivitāte.

Aptauju organizēja www.tikaisievietem.lv.


Komentāri (57)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu