Grāmatas: erotika, Kārlis, apģērbu pārveidošana... (2)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Laikam jau šomēnes sieviešu pasaulē visilgāk gaidītā grāmata pārstāv erotikas žanru, tomēr ir daudz gana labu jaunumu arī citām interesēm.

KONTINENTS

Erotiskās triloģijas pirmās grāmata «Greja piecdesmit nokrāsas»

Literārais adrenalīna un erotikas kokteilis «Greja piecdesmit nokrāsas». Jau 12. septembrī Latvijas grāmatnīcu plauktos nonāks pasaulslavenās autores E. L. Džeimsas erotiskās triloģijas pirmās grāmatas tulkojums latviešu valodā. Fenomenālā grāmata izdota jau 37 valstīs, un šobrīd ir pārdoti vairāk nekā 30 miljoni grāmatas eksemplāru. Dažās ASV bibliotēkās tā ir aizliegta, tādējādi vēl vairāk saasinot interesi un raisot pandēmisku lasītāju reakciju vairākos kontinentos. Grāmatas saturs atklāj vīriešu kvēlākās vēlmes, sieviešu slēptākās cerības un skaisti smeldzīgu, adrenalīna un kaisles pilnu mīlasstāstu. «Piecdesmit nokrāsu» triloģija ir kļuvusi par kulta lasāmvielu visu paaudžu lasītājiem visā pasaulē. Īpaša ir arī šā romāna izcelšanās vēsture. E. L. Džeimsa, aizrāvusies ar romāna sacerēšanu, sākotnēji publicē nodaļu pēc nodaļas interneta fanu mājaslapās. Sekotāju pulks pieaug neticami strauji, un drīz vien jau lasītāju lūgums «turpināt šo romānu» rosina autori visbeidzot uzrakstīt triloģiju. Tādējādi E. L. Džeimsa no mājsaimnieces un fun-fiction jeb fanu daiļrades mierīgās radošās pasaules pa tiešo nonākusi slavas starmešu gaismā, un viņas radītā «Piecdesmit nokrāsu» triloģija – visas literatūras pasaules vērtējumā.

Lūsija Dilona «Debesis tepat līdzās»

Aizraujoša rosība mūsdienu Lielbritānijas mazpilsētas vidē, kuras fonā norisinās divu sieviešu draudzība. Katrai savi klusie sapņi un cerības, un katrai savs ceļš uz laimi un dzīves piepildījumu. Triju meitu māte, mazliet steidzīgā un haotiskā Anna kādā ne visai tīkamā situācijā iepazīstas ar pilnīgu sevis pretstatu – smalku, izskatīgu un akurātu veikala īpašnieci – Mišelu. Abas sievietes, neraugoties uz ārēju nesaderību, atklāj daudz kopīga. Pamazām atklājoties viena otrai, sievietes piedzīvo negaidītas pārmaiņas katra savā veidā. Šī literatūra kā atvasaras bišu sanoņa, kā viršu medus īpašā smarža, ievilina, ievelk, sagūsta un pakļauj sev raksturīgā manierē, apsolot atbrīvošanu, tiklīdz tiks pāršķirta grāmatas pēdējā lapa. Mūsdienu Lielbritānijas autore Lūsija Dilona pārsteidz lasītājus ar katru sarakstīto grāmatu. Plūstoša pilnības sajūta un kluss prieks caurvij šo romānu, sniedzot lasītājam atelpu un sirdsmieru...

JUMAVA

37 stāsti par Kārli

Žurnālists Guntis Keisels apkopojis leģendārā hokejista Kārļa Skrastiņa ģimenes un draugu stāstītus stāstus grāmatā «37 stāsti par Kārli». Kārlim Skrastiņam mūžam paliks 37 gadi, kuri viņam bija ļoti piepildīti ar notikumiem, emocijām, tuviem cilvēkiem un, protams, viņa lielo mīlestību – hokeju. Šai grāmatai ir daudz autoru. Gan Kārļa radi un draugi, komandas biedri un treneri, kuri dalījās atmiņās, gan sporta žurnālisti, kas pierakstīja šos stāstus. «37 stāsti par Kārli» ir piemineklis latviešu puisim, kurš agri atrada savu aicinājumu, spēja sasniegt savu mērķi un atstāja par sevi tik daudz labu atmiņu. Grāmatā ir daudz cilvēcīgu stāstu, kas būs interesanti gan katram kārtīgam hokeja fanam, gan arī tiem, kuri par Kārli dzirdēja ziņu pārraidēs. Grāmatas tapšanā piedalījušies: sieva Zane Skrastiņa, mamma Ieva Skrastiņa, brālis Atis Skrastiņš, treneri Leonīds Beresņevs un Oļegs Znaroks, komandas biedri Rodrigo Laviņš, Ģirts Ankipāns, draugi Māris Akmentiņš, Aija Tērauda, Roberts Štelmahers, žurnālisti Mariss Andersons, Dainis Āzens, Ingmārs Jurisons, Guntis Keisels, Jānis Matulis, Ilze Pole, Armands Puče, Māris Zembergs un daudzi citi.

ZVAIGZNE

Gandrīz «Vējiem līdzi» un tomēr «Nepakļāvīgā»

«Nepakļāvīgā» ir dzirkstīgi asprātīgs, psiholoģiski niansēts, valdzinoši erotisks un neizsakāmi romantisks romāns. Zviedru rakstniecei Simonai Ārnstedei šis ir debijas darbs, kuru no zviedru valodas latviski tulkojusi Rute Lediņa. Jāpiezīmē, ka izvēlīgā Zviedrijas lasītāju publika ir stāvā sajūsmā par šo grāmatu – kritiķi S. Ārnstedi dēvē par mūsdienu Džeinu Ostinu, lasītājas raksta: «Ja Rets Batlers būtu jaunāks, bet Skārleta – gudrāka, šis žilbinošais un valdzinošais stāsts varētu būt par viņiem! Romāns, kas manā grāmatplauktā aizstās «Vējiem līdzi»!» Zviedrijas Cosmopolitan redaktore Kamilla Bjorkmane (Camilla Björkman) savā slejā atzīst: «Vēsturisks mīlasstāsts, kurš ir aizraujošs, asprātīgs, brīnišķīgs, skumjš un – pāri visam – ārkārtīgi romantisks! Lasiet, lasiet, lasiet!» Šarmantā rudmate Beatrise Lēvenstrema ir diezgan neganta jauna dāma – dzīvodama žēlastības maizē pie despotiskā tēvabrāļa, viņa pamanās vismaz domāt tā, kā pati vēlas. Taču ir deviņpadsmitā gadsimta beigas, un Stokholmā jaunai dāmai arī dumpīga domāšana ir uzskatāma par lielu trūkumu. Ģimene visādi iegrožo Beatrisi, bet kādu vakaru viņa operā sastop Setu Hammerstolu, pilsētas iekārojamāko vecpuisi, pleiboju un ārkārtīgi skandalozu personu. Kopš pirmās tikšanās abi izjūt vēlmi sastapties vēl un vēl, taču Beatrises tēvocim ir citi nodomi attiecībā uz radinieces nākotni, savukārt Seta uzdzīvotāja reputācija nerosina Beatrises uzticēšanos. Lai gan abi ir pārņemti viens ar otru, mīlētāji ir arī ārkārtīgi paštaisni un spītīgi – un ir cilvēki, kas prot izmantot šīs īpašības savā labā. Mantkārības dzīti, Beatrises tuvinieki gatavo meitenei tādu likteņa triecienu, no kura būs grūti attapties. Vai tiešām arī Sets piedalās šai sazvērestībā?

Haruki Murakami romāni: «Skarbā brīnumzeme un pasaules gals» un «Dejo, dejo, dejo»

Murakami romānu pasaule ir sapņu zeme, turklāt ļoti rietumniecisku sapņu zeme. Mūzika, kuru klausās varoņi, grāmatas un filmas, ko viņi piemin, - tā ir Rietumu kultūra un tās zināmākie un neizzinātie simboli. Varbūt arī tāpēc Haruki Murakami darbus aizrautīgi lasa visā pasaulē. Taču galvenokārt tādēļ, ka viņš savos romānos izdzīvo neskaitāmas dzīves, izdara neskaitāmas izvēles, spēlējas ar cilvēkiem, notikumiem un lietām, savienojot tos neticami ciešām saiknēm un vienlaikus spējot katru no smalkākajām stāsta sižetiskajām šķiedriņām izsekot no viena gala līdz otram.

Ikkatrs no šiem mazajiem stāstiem piedzīvo savu kāpumu, kritumu un kulmināciju, turklāt tie ir arī lielā stāsta harmoniska sastāvdaļa, papildinot to ar detaļām, kas stāstījumu izgaismo citā toņkārtā, veidojot tik īpatnēju kopainu, ka nevērīgāks lasītājs tajā var pat apmaldīties un pazust, tāpat kā reizēm tas notiek ar Murakami darbu varoņiem.

Par ko raksta Murakami? Kāds sacīs - par došanos pasaulē. Cits iebildīs - par došanos pašam sevī. Trivializējot varētu teikt, ka abi tikko iznākušie romāni pārstāv katru no šiem viedokļiem: «Dejo, dejo, dejo» ir klejojumu stāsts, kas noved atpakaļ pie sevis paša, kurpretī «Skarbā brīnumzeme un pasaules gals» galvenokārt ir apokaliptisks «atpakaļ sevī» vēstījums.

Apģērba radoša pārveidošana

Ilzes Kalves grāmatā «Apģērba radoša pārveidošana» atrodamas 25 idejas, kā vienkārši un bez īpašām zināšanām radīt ekskluzīva dizaina tērpus. Ideju īstenošanai nav vajadzīga ne šujmašīna, ne kāds cits speciāls aprīkojums – nepieciešams tikai radošs noskaņojums un vēlme darboties. Krāšņās fotogrāfijas sniedz iespēju soli pa solim izsekot katra apģērba brīnumainajām pārvērtībām.
Apģērbu radošā pārveidošana ir tieši tāds pats hobijs kā izšūšana, adīšana vai gleznošana, tikai šajā gadījumā par pamatu tiek izmantots nevajadzīgs apģērbs. «Vai mīļākās drēbes pēc neilgas valkāšanas vajadzētu mest ārā? Vai tikko nopirktam topam jāizskatās tieši tāpat kā tūkstošiem citu? Protams, nē! Traips uz mīļākā topa? Brīnišķīgi! Labs iemesls, lai ķertos pie ekskluzīva dizaina radīšanas! Ir daudz veidu, kā padarīt apģērbu neatkārtojamu un pagarināt tā dzīvi, turklāt to var paveikt ikviens pats savām rokām un tas nemaksā gandrīz neko! Lielākā daļa tehnisko risinājumu ir nevis citur noskatīti, bet gan manis pašas izdomāti, tādēļ šis ir absolūti unikāls materiāls,» - Ilze Kalve

Kur ņemt vienu apkampienu?

Ja ir kāda grāmata, kas spētu atkausēt pat visaukstāko sirdi, tad tā noteikti ir grāmatiņa par lācīti Duglasu.
Autora stilīgās un mīļās ilustrācijas un vienkāršais, bet aizkustinošais stāsts uzrunās ne tikai mazos lasītājus, bet visu ģimeni.
Duglass ir mazs lācītis ar plašu, mīlošu sirdi, kurš grib kādam dāvāt savu mīlestību. Jaukā pavasara rītā lācītis pamostas un saprot, ka viņam ir nepieciešams apkampiens (mums visiem gadās tādas dienas). Lācītis dodas meklēt kādu, ko varētu apmīļot. Tomēr, šķiet, neviens cits tā īsti neilgojas pēc apkampiena. Vienīgi laipnais trusītis grib palīdzēt. Viņš aizved Duglasu pie paša labākā apkampēja pasaulē... Kurš gan tas varētu būt?

LIELS UN MAZS

Večuks Petsons un kaķītis Finduss jau sāk gaidīt Ziemassvētkus

Izdevniecība «Liels un mazs» sagatavojusi pirmsskolas un jaunākā skolas vecuma bērniem jau otro zviedru rakstnieka Svena Nūrdkvista (Sven Nordkvist) grāmatu par večuku Petsonu un kaķīti Findusu – stāstu «Petsona Ziemassvētku ciemiņi» Mudītes Treimanes tulkojumā. Abiem varoņiem ir veltīta vesela grāmatu virkne, kas kļuvusi populāra ne vien Zviedrijā, bet arī citās ziemeļvalstīs, Krievijā un it īpaši Vācijā. Večuks Petsons un viņa runājošais kaķītis, kas valkā strīpainas bikses, dzīvo mazā, klusā lauku namiņā, meža ielokā. Viņu dzīve ir vienkārša, taču nepavisam nav garlaicīga – to aizpilda dažādi ikdienas darbi, ko labsirdīgais večuks māca arī Findusam, mazā, ziņkārīgā kaķīša piedzīvojumi un palaidnības, dažādi notikumi, kas saistās ar dabas un gadalaiku norisēm. Šoreiz Petsonam pirms pašiem Ziemassvētkiem gadās nelaimīgi savainot kāju un viņš nespēj aiziet ne līdz veikalam pēc gardumiem, ne uz mežu pēc Ziemassvētku eglītes. Tomēr abi nepadodas – eglīti prasmīgais večuks var sameistarot pats, bet rotājumus Finduss var pagatavot no visa, kas mājās atrodams! Arī kāda dāvana noteikti atradīsies, vajag tikai to glīti iesaiņot. Taču bez svētku cienasta gan Ziemassvētki būtu bijuši gaužām nožēlojami, ja Petsonam un Findusam par lielu pārsteigumu mājiņā nebūtu saradušies negaidīti Ziemassvētku ciemiņi…

GRUZĪNU VIRTUVE 90 receptes

«Jāņa Rozes apgāds» klajā laidis pavārgrāmatu «Gruzīnu virtuve», kas iepriecinās ikvienu gardēdi. Grāmatā apkopotas 90 receptes, kas sniedz ieskatu gruzīnu virtuves dažādībā un kuru pagatavošana būs pa spēkam arī iesācējiem.

Kupāti un šašliks, kinza, adžika un suluguni, hačapuri vai čahohbili – droši vien katram ir savs iecienīts gruzīnu ēdiens, un visi piekritīs, ka Kaukāza virtuvei piemīt gan ugunīgs temperaments, gan zaļoksns dzīvesprieks. Tā jau izsenis bijusi labi pazīstama un saprotama arī latviešiem. Pēdējos gados Gruzija atkal kļuvusi par populāru ceļamērķi gan kalnu, aktīvās atpūtas un saules siltuma, gan gastronomisko tradīciju, vīna un gardu autentisku ēdienu baudītājiem.

Piedāvājam saulainās Gruzijas raksturīgākās receptes pagatavot pašu mājās. Ja izmantosiet svaigus produktus un dāsni lietosiet gruzīnu tipiskākās garšvielas – kinzu, pētersīļus, ķiplokus, sierāboliņu –, maltīte izdosies lieliski. Pavārgrāmatā ir astoņas nodaļas ar plašu zivju ēdienu, zupu un sautējumu, karsto ēdienu, mērču un piedevu, maizes un graudaugu ēdienu, kā arī veģetāro un gaļas uzkodu un desertu recepšu klāstu. Daudziem ēdieniem aprakstīti vairāki pagatavošanas un pasniegšanas varianti.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu