Šķīstošā kafija top no ļoti, ļoti stipra kafijas koncentrāta (9)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

«Kur ir mana lielā krūze? Un kafija?» – nav noslēpums, ka ar šādām domām savu dienu sāk miljoniem cilvēku visā pasaulē. Tomēr izrādās, ļoti daudzi šā dzēriena mīļotāji izvēlas šķīstošo kafiju, jo arī kārbiņās un bundžiņās ir atrodams produkts, kas tiek gatavots no īstām — gan arabikas, gan robustas šķirnes kafijas pupiņām.

Šķīstošā kafija faktiski ir dabīgās kafijas ekstrakts. To gatavo no dabīgajām kafijas pupiņām, kuras apstrādājot iegūst kafijas pulveri vai granulas.

Interesanti, ka šķīstošās kafijas tehnoloģija radās, pateicoties pupiņu pārprodukcijai, kura izveidojās pagājušā gadsimta 30. gados Brazīlijā. Kafijas plantāciju īpašniekiem trūka tehnoloģiju, kā ilgstoši uzglabāt un izmantot pupiņas. Tādēļ Brazīlijas kafijas institūta pārstāvji lūdza palīdzību uzņēmumam NESTLÉ, kas bija pazīstams kā augstas kvalitātes pārtikas produktu ražotājs. Kafijas speciālists Makss Morgentālers sāka pētīt iespējas izveidot t. s. kafijas kubu, kas ļautu saglabāt kafijas pupiņu īpašības, būtu ilgi uzglabājams un krūzē ar ūdeni pārtaptu par aromātisku kafiju. 1938. gadā dienas gaismu ieraudzīja pirmā šķīstošā kafija NESCAFÉ.

Pirmā šķīstošā kafija tika saražota jau pirms septiņdesmit pieciem gadiem, šķidro kafijas koncentrātu izžāvējot un tādā veidā iegūstot sausu un smalku kafijas pulveri.

Šodien šķīstošās kafijas ražošanā izmanto divas metodes — žāvēšanu un saldēšanu

Kafijas pulvera ražošanai attīrītas, apgrauzdētas un samaltas pupiņas vāra speciālās iekārtās — ekstraktoros, iegūstot ļoti, ļoti stipru kafiju. Pēc tam koncentrātu atdzesē, filtrē un žāvē ar karstu gaisu, iesmidzinot to speciālā kamerā. Procesu var salīdzināt arī ar dušu, proti, kafijas koncentrāts plūst caur 1,5–2 mm lielām atverēm un pārvēršas pilienos, kurus apstrādā ar karsta gaisa plūsmu. Gaiss sausina šķidrumu, un tā veidojas kafijas pulveris.

Modernāka un arī būtiski atšķirīga tehnoloģija tiek izmantota granulētas šķīstošās kafijas ražošanā. Kafijas ekstraktu apstrādā mīnus piecdesmit grādu temperatūrā un pārvērš cietā plāksnē, kuru sadrupina. No kafijas ledus granulām vakuumā un zema spiediena vidē iztvaicē ūdeni. Granulētas kafijas ražošana ir visdārgākā šķīstošās kafijas pagatavošanas tehnoloģija. Tomēr zemā temperatūra ļauj labāk saglabāt kafijas garšu, aromātu un citas pupiņu labās īpašības.

Kafijas tirgus pētījumi rāda, ka daudzās valstīs, piemēram, Izraēlā, Grieķijā, Krievijā, šķīstošo kafiju lieto teju četras piektdaļas iedzīvotāju. Arī Brazīlija, kuras rūpniekiem bija tik nozīmīga loma šķīstošās kafijas attīstībā, vēl joprojām ir liela šā produkta patērētāja. Latvijā šķīstošā kafija ir gana populāra, to dzer vairāk nekā 70% iedzīvotāju.

Komentāri (9)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu