Kā kosmētiku lietoja sievietes pirms 230 gadiem?

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Rundāles pils

Pirms pāris gadsimtiem bagātas sievietes kosmētikas galdiņš izskatījās ļoti grezns. Par to liecina kosmētikas servīze, kura ražota Karaliskajā porcelāna manufaktūrā Berlīnē ap 1784. gadu. Spriežot pēc kosmētikas servīzes priekšmetu daudzuma, kosmētiskās procedūras bija cieņā.

Grāfs Teodors Mēdems 2013. gadā Rundāles pils muzejam dāvināja dzimtas relikvijas, ko viņa vectēvs grāfs Teodors Mēdems Pirmā pasaules kara beigās no viņam piederošās Stukmaņu muižas un Vecauces pils bija aizvedis uz Vāciju un tālāk uz Franciju, portālam «Apollo» pastāstīja Ruta Bemberga, Rundāles pils muzeja sabiedrisko attiecību speciāliste.

Dāvinājuma centrā ir Kurzemes hercogienes Dorotejas porcelāna kosmētikas servīze no 22 priekšmetiem, kas darināta Karaliskajā porcelāna manufaktūrā Berlīnē ap 1784. gadu.

Dāvinājums izstādīts Rundāles pils ekspozīcijā. Kopā ar Kurzemes hercogienes Dorotejas portretiem un dažiem memoriāliem priekšmetiem no Rundāles pils muzeja kolekcijas to papildina arī hercogienes portretu fotokopijas no ārzemju kolekcijām. Grāmatas no Žanno Mēdemam piederējušās Elejas pils dāvinājusi baronese Gerharda fon Hoiningena–Hīne, dzim. grāfiene Mēdema.

Attēlos redzamo priekšmetu iespējamais lietojums

Ūdens krūze un mazgājamais trauks. Kosmētikas servīzē šie priekšmeti kalpoja roku un sejas mazgāšanai.

Maciņš, domājams, ticis izmantots manikīra piederumu glabāšanai. Muzeja īpašumā tas nonācis bez satura, ja būs iespēja, nākotnē tiks papildināts ar atbilstošiem piederumiem.

Nazīti grūti iedomāties kā kosmētikas servīzes sastāvdaļu, jo tas ir zeltīts un neass.

Priekšmeti rokdarbiem - abi paredzēti, lai atvieglotu izšūšanu. Puķītei līdzīgais priekšmets kalpojis kā palīgs diega uztīšanai. Savukārt blakus atrodas tradicionāls uzpirkstenis, apgleznots atbilstīgā stilā, ietverot puķu tematiku. Tāpat kā šodien, arī senāk tas tika izmantots, lai aizsargātu pirkstus no adatas dūrieniem.

Smaržu vāze - šī konkrētā ir viena no retajām smaržu vāzēm, kas darbojas ar spirta lampiņas palīdzību.

Suka - esam to nodēvējuši par suku, bet īstais izmantojums tai nav skaidrs. Tradicionālais matu kopšanas priekšmets tas nevarētu būt, jo sari ir pārāk mīksti. Varam piedāvāt dažādas versijas, ka suka kalpojusi liekā pūdera notīrīšanai no matiem vai no sejas. Jā, sukas sari tiešām ir pietiekoši mīksti, lai ar tiem brauktu arī pār seju.

Svečturis ar sveces dzēšamo kausiņu.

Pārējo priekšmetu precīzs lietojums nav zināms.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu