Noderīgi atkārtot - kā gludināt dažādus izejamos apģērbus!

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Katram garderobē ir tērps, kuru uzvelkam tikai īpašos gadījumos. Lai arī svētku drānas visbiežāk ir akurāti novietotas skapjos, tās tomēr mēdz zaudēt savu krāšņumu un svaigumu. Gatavojoties gada nogales svinībām, eksperti aicina atcerēties noderīgus gludināšanas padomus, kas palīdzēs savest kārtībā sarežģītus materiālus un radīt svaigumu apģērbā, kuru uzvelkam tikai reizi gadā.

Vienmēr pirms gludināšanas izpēti apģērba iekšpusē norādītos auduma kopšanas ieteikumus. Ja arī ērtības labad šīs etiķetes griez nost, saglabā tās, lai apģērba kopšanai vienmēr «špikeris» būtu pie rokas. Arī tad, ja plāno izejamo drēbju kopšanu uzticēt ķīmiskajām tīrītavām, kopšanas instrukcija un auduma sastāvs būs nepieciešams, lai tīrītavas darbinieki zinātu, kā pareizi kopt dārgo apģērbu.

Izejamie tērpi, īpaši sieviešu, tiek uzskatīti par sarežģītiem un grūti kopjamiem audumiem, jo nereti vienā apģērba gabalā ir apkopoti vairāku veidu audumi - samts un zīds, atlass un kažokādas; taču būtiski ir atcerēties, ka viens no piemērotākajiem līdzekļiem, ievērojot uz etiķetes norādītos noteikumus, ir tvaika gludināšana. Tā būs piemērota gan audumiem ar pūkainu virsmu, vilnai, mežģīnēm, gan ar aplikācijām, pērlītēm un citiem krāšņuma elementiem apstrādātiem audumiem.

Apģērbus, kuri darināti no zīda, gludina sausus, taču ne pārkaltētus, no kreisās puses. Jāņem vērā, ka, gludinot biezākus zīda apģērbus, audums pēc gludināšanas pār šuvju vietām var kļūt nedaudz spīdīgs. Šo defektu var likvidēt, ja bojāto vietu apstrādā ar tvaikiem, ļauj izžūt un pēc nepieciešamības gludina atkārtoti. Svarīgi, gludinot zīda izstrādājumus, ir atcerēties, ka zīdu nedrīkst mitrināt, jo tad audumam var rasties pleķi un burzījuma efekts. Līdzīgi gludina arī viskozi un šifonu.

Lai savestu kārtībā samta, velveta un velūra audumus, īpaši, ja tie ir apstrādāti ar aplikācijām, būs nepieciešams tvaiks. Samta un velveta apģērbi ir vieni no tiem, kuri jāgludina ar tvaiku, apģērba gabalu turot uz pakaramā aiz pleciņiem, kamēr karstais tvaiks iztaisno burzījuma vietas. Gludekļa virsma nedrīkst pieskarties samta pūkainajai virsmai, jo tad tā saplaks un uz apģērba paliks pamanāms gludekļa nospiedums. Ja samta vai velūra apģērbs ir šūts un ir palicis auduma atgriezums, tad apģērbu iespējams gludināt no kreisās puses, liekot samtaino virsmu pret tādu pašu materiālu. Gludekļa kustībām jābūt vieglām, nedrīkst spiest audumu.

Apģērbi, kuri apstrādāti ar spīguļiem, fliteriem, pērlītēm un aplikācijām, prasa īpašu kopšanu. Svarīgākais, pirms ķeraties pie šāda apģērba gludināšanas, ir pārliecināties etiķetē, vai konkrēto apģērba gabalu vispār ir atļauts gludināt. Šādus apģērbus gludina līdzīgi kā samtu - ar tvaiku un turot uz pakaramā. Nekādā gadījumā audumam nevajadzētu saskarties ar gludekļa virsmu, jo dekoratīvās detaļas izkūstot var sabojāt ne tikai audumu, bet arī gludekli.

Kungiem pirms sava iecienītākā svētku uzvalka sakopšanas jāatceras, ka uzvalks, īpaši žakete, prasa papildu rūpes. Ja uzvalka auduma sastāvā ir vilna, vienmēr jāatceras, ka tieša gludekļa saskaršanās ar audumu ir nepieļaujama un visbiežāk radīs pamanāmus gludekļa nospiedumus vai auduma virsu darīs spīdīgu. Vislabāk uzvalka žaketi ir gludināt ar tvaiku, novietojot to uz pakaramā, pēc gludināšanas vienmērīgi noslaukot ar drēbju birsti. Kas attiecas uz bikšu gludināšanu – vispirms no kreisās puses ir jāizgludina kabatas, lai, vēlāk gludinot no labās puses, kabatu vietās nerastos spīdīgas gludinājuma vietas. Būtiska bikšu gludināšanā ir gludekļa virsmas temperatūra. Ja tas būs karstāks par etiķetē norādīto, audums gludinājuma vietās būs spīdīgs, radot novalkāta apģērba efektu. Ja auduma sastāvā ir gan sintētiskas, gan dabīgas šķiedras, vienmēr gludināšana būtu jāsāk ar sintētiskajām šķiedrām piemērotu temperatūru. Ja audums netiek pilnvērtīgi izgludināts, temperatūra pakāpeniski jāpalielina.

Gludinot blūzes un kreklus, svarīgs ir ne tikai gludināšanas režīms, bet arī secība. Vispirms no abām pusēm tiek izgludināta apkakle un manšetes, pēc tam muguras daļa, piedurknes un visbeidzot - priekšdaļa.

Svarīgi atcerēties, ka ar tvaiku apģērbus nevajadzētu gludināt īsi pirms došanās uz svinībām. Labāk ir sagatavoties laicīgi, izgludināt apģērbu un pagaidīt, kamēr mitrums no apģērba izzudīs, atstājot perfekti gludu auduma virsmu. Tikko pēc tvaika gludināšanas uzvilkts apģērbs radīs nekomfortablu mitruma sajūtu, kā arī var pielāgoties ķermenim un «iegludināt» tādus apģērba defektus kā «iznēsāti ceļi un elkoņi».

Raksts tapis sadarbībā ar mājas tehnikas «Electrolux» ekspertiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu