Kur meklējama skaistuma vēsture?

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Vai zini, kurā gadsimtā parādījās pirmās modes tendences? Kas kuram gadsimtam bija aktuāli? Un galu galā – kurā brīdī mode ieviesa skaistuma etalonu – iedegušu ādas krāsu?

Pirmās ziņas par to, ka sievietes ļoti rūpējās par savu skaistumu, nāk no renesanses laikiem 15. gadsimtā. Tolaik modē bija gari mati, kas sakārtoti augstās frizūrās. Par skaistulēm tika uzskatītas blondīnes, tādēļ sievietes matus balināja ar hlorkaļķi un krāsoja ar safrāndzeltenu krāsu. Itālijā sievietes pat uzlika galvā speciālas cepures un sēdēja saulē, līdz mati paši izbalēja gaišāki.

Karaliene Elizabete 16. gadsimtā mainīja iepriekš pieņemtos skaistuma standartus. Kopš tā laika vīrieši sāka griezt īsus matus un bārdu. Izveidojās pat vesela bārdu mode. Sievietes sāka ģērbties un krāsoties līdzīgi kā karaliene Elizabete. Viņas izmantoja gaišu pūderi (jo izskatīties bālai bija modē!) un vaigu sārtumu (tas kontrastēja ar bālo ādu!). Sievietes 16. gadsimtā sāka lietot grimu – krāsoja lūpas, uzacis, vaigus. Lai grims būtu noturīgāks, viņas seju pārklāja ar olas baltumu. Tas tolaik kalpoja kā fiksators.

18. gadsimtā vīriešu modē parādījās parūkas. Interesanti, ka tās gatavoja no zirgu krēpēm. Tā kā tajās ātri ieperinājās kukaiņi, apmēram reizi trīs nedēļās bija vajadzīga jauna parūka.

Filma

Nākamais bija Viktorijas laikmets, kad modē bija dabiskais skaistums – bez grima un pārlieku izteiksmīgām frizūrām. Sejas pūderus un citus grima piederumus tolaik izmantoja tikai prostitūtas un aktrises. Sabiedrība pirmo reizi sāka aizdomāties par higiēnas normām un veselību.

19. gadsimta beigās vīriešu modē atkal bija īsi matu griezumi. Bez parūkām!

1920. gados arī sieviešu modē parādās īsi matu griezumi. Pirmo reizi parādās mūsdienās tik populārais boba griezums. Īsie mati simbolizēja feministisko sieviešu kustību – sievietes bija ieguvušas brīvību un spēju pašas pieņemt lēmumus. Sievietes atkal aktīvi izmantoja grimu – nu tas bija daudz mūsdienīgāks un ādai tīkamāks.

Filma

Trīsdesmitajos un četrdesmitajos gados īpaši aktuāla kļūst sievišķība – gari mati, eleganti un plandoši apģērbi. Pirmo reizi moderna kļūst brūna – iesauļota – ādas krāsa.

Piecdesmitajos atkal modē bija īpaši košas krāsas. Cilvēki pēc 2. Pasaules kara gribēja kliedēt depresīvo un nomākto garastāvokli.

Sešdesmitajos mode kļuva praktiskāka. Sievietēm moderni bija vai nu izteikti īsi, vai gari un taisni mati. Grimā aktuāla tikai viena tendence – melnas acu kontūrlīnijas.

Septiņdesmito gadu beigās pasaule iepazina hipiju modi.

Astoņdesmitie aizritējuši ar īpaši kupliem un uzkasītiem matiem. Tā sauktā mikrofonu mode. Ja mati izskatās tā, it kā pielikti pie galvas atsevišķi – tas ir stilīgi.

Deviņdesmitajos atkal atgriežas dabiskais skaistums. Un rodas jauns skaistuma etalons – pīrsingi ausīs, mēlē, nabā…

Tavuprāt, kas raksturo 21. gadsimta modi?

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu