Ak Dievs, man ir zila acs! Ko nu? (3)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: www.flickr.com

Maza bēda, ja zilumi nav lieli un atrodas ar apģērbu apsegtās vietās. Ja tie ir izteiksmīgi un atrodas redzamās vietās – uz rokām, stilbiem, ceļgaliem, sejas –, gribas, lai tie ātrāk pazūd! Ir daudz veidu, kā ar tautas paņēmieniem, dabas vielām un aptiekās nopērkamiem speciāliem līdzekļiem veicināt zilumu uzsūkšanos.

Ne tikai kaušļiem

Zilumi ir asinsizplūdumi zemādā. Tie rodas, sasitoties, sastiepjot saites, ap lūzuma un mežģījuma vietām, ap operācijas rētām (arī pēc skaistumkopšanas operācijām), injekcijas vietās. Zilumu krāsas maiņa no violeta uz zilu, zaļu un dzeltenu saistīta ar asins formelementu sadalīšanos – noteiktās fāzēs no tiem izdalās dažādi pigmenti. Zilumi nav tikai kaušļu vai sportistu problēma, tie dzīvē gadījušies katram – uzskrienot uz asa mēbeļu stūra vai uzgrūžoties priekšmetiem, pārvietojoties tumsā, paklūpot un krītot, nejauši ieverot pirkstu durvīs vai tūkstoš citos iedomājamos un neiedomājamos veidos. Dažiem cilvēkiem zilumi rodas vieglāk un ātrāk, citiem – ne tik drīz, un šīs atšķirības izskaidrojamas ar asinsrites un asins sastāva īpatnībām.

Zem naga vai uz kakla

Zilums var būt zem naga, piemēram, ja pirkstu gadījies ievērt automašīnas durvīs vai uzsitot ar āmuru. Tad atliek vien gaidīt, kad tas izaug kopā ar nagu, taču nags arī mēdz noiet pavisam. Kamēr zilums nav pazudis, nagu var nolakot ar miesaskrāsas laku, lai tas neizceļas pārējo vidū. Savukārt pusaudžiem un jauniešiem zilumi var būt mīlas izpausme: zilums uz vidusskolnieces kakla, visticamāk, nav radies, uzskrienot ledusskapim, bet gan pēc kaislīgiem skūpstiem. Tad noder lakatiņi, šalles un bītlenes – džemperi ar paaugstinātu apkakli. Zilums var būt arī slēptas vardarbības redzama pazīme: ja zilumi redzami uz bērna vai zīdaiņa ķermeņa, skolotājiem un ārstiem jāaizdomājas, vai nav notikusi vardarbība ģimenē. Ja zilumi redzami uz sievietes augšdelmiem, iespējams, viņai kāds darījis pāri sagrābjot un kratot.

Ko darīt nekavējoties · Pielikt kaut ko aukstu – ledu vai ledus kompresi, aukstu ēdamkaroti, no ledusskapja izņemtu ievārījuma burciņu, olu, maisiņu ar saldētiem dārzeņiem, ogām, kaut vai pelmeņiem. Aukstumā asinsvadi sašaurinās, samazinās asins pieplūde sasistajai vietai. · Pārliecināties, ka nav lūzuma vai plīsuma. Ja ir šādas traumas, asas sāpes un tās tik drīz nepāriet, lai gan šoka stāvoklī sāpes var arī nejust, drošības labad vēlams doties uz traumpunktu, jo īpaši, ja cietis bērns vai sasista galva. · Lai samazinātu asins pieplūdi sasistajai vietai (un līdz ar to ziluma izvēršanos un uztūkumu), jācenšas to novietot augstāk nekā pārējo ķermeni. Piemēram, ja zilums draud veidoties kājā, jāatguļas un kāja jānovieto uz paaugstinājuma vai jāatbalsta pret sienu. Ja zilums ir uz sejas, ieteicams kādu laiku lietot augstāku pagalvi vai gulēt pussēdus, lai nepietūkst seja. Zilumi bez iemesla. Ja zilumi rodas bez īpaša iemesla, iespējams, organismā trūkst K vitamīna (filohinona). Tas piedalās asins recēšanas un dzīšanas procesos. Šis vitamīns organismā rodas pats – to sintezē zarnu mikroflora. K vitamīnu var uzņemt ar ēdienu: kāpostiem, puķkāpostiem, salātiem un nātru lapām, aknām, piena, brokoļiem, kivi, avokado. Ja pārmaiņas diētā nekādus uzlabojumus nedod un zilumi parādās tik un tā, iespējams, piemeklējusi kāda nieru kaite vai diabēts. Jāvēršas pie ārsta.

Atziņas par zilumiem uz sejas · Vairākums ziedīšu un gelu, kas domāti tūskas mazināšanai un zilumu uzsūkšanās veicināšanai, nav paredzēti smērēšanai uz vaļējām brūcēm! Šie līdzekļi var kairināt gļotādu, tātad arī acis. Pirms uzzied uz kādas jutīgākas ķermeņa daļas, izlasi lietošanas pamācību! · Lai zilumu redzamā vietā nomaskētu ar tonālo krēmu un pūderi, vajadzīga īsti mākslinieciska pieeja, lai neveidotos uzkrītošs, atšķirīgas krāsas plankums ar labi redzamām robežām. Ieteicams zem miesaskrāsas tonālā krēma uzklāt speciālu zaļas krāsas maskējošo līdzekli (zīmulis nopērkams aptiekās un kosmētikas veikalos, ikdienā noder zilo riņķu maskēšanai zem acīm). Ja zilums jānomaskē pirms kāda saviesīga pasākuma, varbūt vērts doties pie kosmetologa? · Zilumu uzsūkšanos var paātrināt ar speciālās gaismas terapijas lampu. Zinātāji lampu, kuras gaismā nav ultravioleto staru, vērtē kā ļoti efektīvu līdzekli: apstarojot zilumi uzsūcoties ātrāk, pušumi straujāk dzīstot. Lampas iegāde viena ziluma apstrādei diez vai būtu lietderīga, taču par šādu pirkumu būtu vērts padomāt, ja trenējas kādā cīņas sporta veidā, kas saistīts ar paaugstinātu risku regulāri dabūt zilumus, piemēram, kikboksā, boksā vai “full-contact” karatē (izeja, protams, ir arī paņēmienu tehnikas uzlabošana). Apstarošana ar lampu atsevišķos seansos vai ārstnieciskā kūrē pieejama dažos skaistumkopšanas un rehabilitācijas centros. · Ziluma un ādas krāsas kontrastu nedaudz samazina iedegums. Solārijos parasti piedāvā arī iedeguma efektu pastiprinošus krēmus ar hennu, kas papildus mākslīgajam brūnumam ietonē ādu. Pirms ķeršanās pie šā līdzekļa gan jāatceras, ka dermatologi regulāri brīdina par mākslīgās (un arī īstās) saules staru nevēlamo iedarbību uz ādu.

Dabas vielas pret zilumiem

Lavanda. Pirmo ledus kompresi var papildināt ar lavandas eļļu, ko uzskata par labu līdzekli pret tūsku un ziluma vēršanos plašumā. Arnika. Zilumu ārstēšanā izsenis tiek izmantota arnika. To var atrast gan homeopātisko līdzekļu sastāvā, par lietošanu lūdzot padomu homeopātiskās aptiekas farmaceitam, gan ziedēs, gan gelos, gan zāļu tējās. Burvjlazda. Noderēs arī aukstas kompreses, kuru pagatavošanā izmantots burvjlazdas destilāts vai to saturoši līdzekļi (atrodami bioloģiskās kosmētikas klāstā, piemēram, tonikos). No burvjlazdas destilāta atšķaidījuma ūdenī var pagatavot ledus gabaliņus un tos izmantot kompresēm. Tauksakne. Ledus gabaliņos var sasaldēt arī tauksaknes uzlējumu un izmantot līdzīgi kā burvjlazdas destilātu. Aptiekās nopērkamas arī ziedes un geli ar tauksakni, kas paātrinās rētu dzīšanu. Rozmarīns. Ja zilums jau sāk uzsūkties, to var iesmērēt ar rozmarīna ēterisko eļļu. Tā uzlabos asinsriti, paātrinot dzīšanu. · Uzmanību! Arniku un tauksakni neiesaka lietot grūtniecēm. Tautas metodes Latviešu tradicionālais paņēmiens: kāpostu lapu kompreses. Tīru kāpostlapu saburza vai izdauza ar gaļas āmuriņu un liek pie sasistās vietas. Patur 10–15 minūtes. Sena krievu metode: dadžu sakņu novārījums eļļā. Kaltētas dadža saknes apmēram pusstundu uz lēnas uguns vāra augu eļļā. Pēc atdzesēšanas eļļu izmanto ziluma apsmērēšanai. No pusaudžu padomu krājuma: auksts kartupelis. Rūpīgi nomazgā veselu kartupeli (nemizot) un uz 10 minūtēm ieliek saldētavā. Tad izņem, notīra mizu un sarīvē uz rupjas rīves. Iegūtās skaidiņas uzliek uz ziluma; ja nepieciešams, pietin ar marles saiti vai fiksē ar leikoplastu. Tur aptuveni 10 minūtes, līdz kartupelis nomelnē. Aptiekās nopērkamie līdzekļi pret zilumiem un uztūkumu: piemēram, arniku saturoša ziede, heparīnu saturoša ziede, tauksaknes ziedi. Jātaujā pēc ziedēm, kas paredzētas tieši zilumu seku un sasitumu seku likvidēšanai. Noteikti jāpārliecinās, vai ziedi var likt uz sejas vai ādas zonā ap acīm.

Stratēģija pret zilumiem uz sejas. Lasītājas pieredze

“Ballītē dejas bija tik straujas, ka sekoja neveiksmīgs kritiens. Tā tiku pie zilumiem uz sejas – ap abām acīm, jo trieciens skāra degunu. Tagad varu dalīties zilumu apkopšanas pieredzē. Jāteic, tas nav nemaz tik vienkārši – daudz plaši pieejamas informācijas par to nav, bet ārstu ieteiktie gatavie, aptiekās nopērkamie līdzekļi ne vienmēr ir piemēroti jutīgajai sejas ādai. Rīkojos šādi: · pirmām kārtām devos pie traumatologa, lai pārliecinātos, vai nekas nav lauzts. Lūzumu nebija, taču sasistais vaigs, deguns un žoklis joprojām ir jutīgs. Aizgāju arī pie zobārsta, lai pārbauda, vai kāds zobs nav ieplaisājis vai kā citādi cietis no trieciena, jo ļoti sāpēja; · pirmajā vakarā uz sejas uzsmērēju jau agrāk ceļojumos un pārgājienos pārbaudītu līdzekli – balzamu, kas dēvēts par “ātro palīdzību”; · turpmākās dienas lietoju ziedi pret zilumiem, ko drīkst smērēt arī tuvu acīm un uz plakstiņiem; · uztūkuma noņemšanai izmantoju tautas metodi – kāpostu lapas. Kāpostus pirku tirgū, kur tie izskatījās svaigāki. Mājās kāpostu lapas izdauzīju ar gaļas āmuriņu, lai izdalās sula. Šādu vēsu, mitru lapu pieliekot sāpošajai vietai, sāpes un tūska mazinās; · plakstiņu uztūkumam labi līdzēja mitri melnās tējas maisiņi; · pēc trim dienām secināju, ka tur, kur āda ap acīm nav violeta, tā kļūst brūna, it kā veca un sačervelējusies. Sāku lietot treknu acu krēmu, lai ādu mīkstinātu (acīmredzot jākonsultējas ar kosmetologu, kas kuram piemērotāks); · ādas uzlabošanas pasākumiem pievienoju arī šādu metodi: novārīju kumelīšu tēju (labāk nevis maisiņos, bet beramo) un sasaldēju ledus gabaliņos. No rīta un vakarpusē pirms sejas apkopšanas ar šiem ledus gabaliņiem masēju seju; · iztiku bez tonālā krēma, jo uzskatīju, ka labāk ādu pabarot un apkopt, nevis apgrūtināt ar biezu maskējoša līdzekļa kārtu; · neiztiku bez lielām, skaistām saulesbrillēm, biezas, platas šalles līdz ausīm un vēl augstāk un bez cepures, kas it kā nejauši bija noslīdējusi dziļi pār acīm. Novērojumi un atziņas. Zilumi pavisam izzuda aptuveni pēc 10 dienām. Šo dzīves posmu labprāt būtu izsvītrojusi, jo bija kauns rādīties cilvēkos. Pirmajās dienās neiztiku bez mājas režīma, toties, kad viss bija galā, sejas āda izskatījās labi – biju to ļoti rūpīgi kopusi.”

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu