Meitenes varēs bez maksas vakcinēties pret papilomas vīrusu (74)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: www.flickr.com

No šā gada 1.septembra Latvijā tiks uzsākta valsts apmaksāta 12 gadus vecu meiteņu vakcinācija pret cilvēka papilomas vīrusa infekciju, kas var izraisīt dzemdes kakla vēzi, biznesa portālu "Nozare.lv" informēja Veselības ministrijas (VM) pārstāve Egita Pole.

"Kopumā šogad šādas vakcīnas varētu saņemt gandrīz 9000 meitenes, taču šis skaitlis pa gadiem, protams, mainīsies," norāda Pole.

VM kopā ar nevalstisko sektoru ir uzsākusi virkni aktivitāšu, lai informētu sabiedrību par šo iespēju un skaidrotu vakcinācijas nepieciešamību, jo vakcinācija ir vienīgā efektīvākā profilakse, lai izvairītos no nopietnām saslimšanām, pret kurām vakcīnas ir izstrādātas.

Pēc Poles teiktā, vienai meitenei paredzētais vakcīnu kurss valstij izmaksā 33,25 latus, kas esot par 40% lētāk nekā tirgū pieejamo vakcīnu cena. "Vakcīnas tiek iepirktas konkursa rezultātā, un tiek rezervēti apjomi, taču valsts maksā tikai par tām vakcīnām, kam meitenes reāli piesakās," piebilda Pole.

Izsludinātajā konkursā uzvarēja SIA "Vakcīna", kas piedāvāja "GlaxoSmithKlein" ražotas vakcīnas.

Lai par valsts apmaksāto vakcināciju tiktu informēta katra 12 gadus sasniegusī meitene un viņas vecāki, ginekologu un dzemdību speciālistu asociācija jau ir izstrādājusi bukletu, kuru ar Veselības inspekcijas reģionālo veselības koordinatoru palīdzību rudenī plānots izplatīt izglītības iestādēs.

2009.gadā Ministru kabinetā tika pieņemtas izmaiņas valsts apmaksātajā vakcinācijās kalendārā, kas paredzēja iekļaut trīs jaunas vakcīnas - ar 2010.gada 1.janvāri vakcināciju pret pneimokoka infekciju, ar 2010.gada 1.septembri 12 gadus vecu meiteņu vakcināciju pret cilvēka papilomas vīrusu, kā arī ar jaundzimušo vakcināciju pret rota vīrusu ar 2011.gada 1.janvāri.

Komentāri (74)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu