Vasarā palielinās risks saulē apdedzināt acis (2)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: www.flick

Optometristi aicina vasarā rūpēties par savām acīm īpaši. Šis ir laiks, kad baudām atvaļinājumus un vaļas brīžus pie jūras vai ezeriem atklātā saulē. Cilvēkiem pašsaprotami liekas lietot sauļošanās krēmus, lai pasargātu ādu, tomēr nereti tiek piemirsts par acīm.

Optikas salona “Outlet Optika” optometristi aicina Latvijas iedzīvotājus papildus parūpēties par acu aizsardzību pret saules apdegumiem un pastiprināti pieskatīt, lai arī bērni, atrodoties saulē, lietotu saulesbrilles.

„Neaizsargājot acis no saules, pastāv risks iegūt dažādas acu slimības, iekaisumus, acs apdegumus, tostarp arī radzenes apdegumus, kas ļoti nopietni var ietekmēt cilvēka redzes kvalitāti. Ja tiks skarta radzene, cilvēks izjutīs dažādus nepatīkamus simptomus, piemēram, sāpes, apsarkumu, asarošanu, nepatiku pret gaismu u.c., kas ne vienmēr viegli padodas ārstēšanai. Turklāt acis no ultravioletā (UV) starojuma būtu jāpasargā viscaur gadu, ne tikai vasaras mēnešos,” stāsta optometriste Dace Drupa.

Būtiski ievērot, ka ne visas saulesbrilles aizsargās jūsu acis pret saules kaitīgo ietekmi. Optometristi norāda, ka kvalitatīvas saulesbrilles aizsargā acis no ultravioleto staru kaitīgās ietekmes, bet, ja tiek lietotas nekvalitatīvas saulesbrilles bez UV aizsargfiltra, tad acīm var nodarīt vēl lielāku kaitējumu nekā nenēsājot brilles vispār.

Nekvalitatīvās saulesbrilles, kurām nav ultravioleto staru filtra, veido tikai krēslas efektu nēsātāja acīm – acs atrodas ēnā un zīlītes paplašinās, un, tā kā UV stari netiek aizturēti, ir izveidots plašāks laukums, caur kuru acij saņemt UV staru kaitējumu.

Ja ražotājs uz brillēm ir norādījis UV400, tas nozīmē, ka klājums bloķē UV starus un acīm ir nodrošināta 100% aizsardzība. Jāpiebilst, ka kontaktlēcas nenodrošina simtprocentīgu aizsardzību, jo tās sedz tikai acs krāsaino daļu – varavīksneni - un pavisam mazliet sklēru, bet aizsardzība ir nepieciešama arī visai pārējai acij, tai skaitā plakstiņiem. Tamdēļ saulainā laikā jālieto kvalitatīvas saulesbrilles, pat ja uz kontaktlēcu iepakojuma ir norādes par UV staru aizsardzību.

 “Rūpēsimies paši par savām acīm, izvēloties kvalitatīvas saulesbrilles atbilstoši speciālistu ieteikumiem! Ja turpināsim uzdot jautājumus, ar ko lētās saulesbrilles bez UV filtra sliktākas par optikas salonā nopērkamajām, tikmēr acu ārsti turpinās ārstēt cilvēkus, kas cieš no acs saules apdegumiem. Turklāt mēs visi nojaušam, ka saule ar katru gadu kļūst spēcīgāka un starojums arvien kaitīgāks, jo ozona slānis – dabīgais UV staru filtrs – kļūst arvien plānāks un plānāks...” aicina optometriste Dace Drupa.



Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu