Dabas dots asinssūcējs (6)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: www.flickr.com

tikai reizi mūžā man ir piesūkusies dēle. Skats neraisīja patīkamas emocijas, drīzāk uzjundīja kaut ko nelabu no senču apziņas dzīlēm, laikam jau tāpēc hirudoterapeiti prot organizēt seansu arī tā, lai dzīvnieks nebūtu redzams. Jo piesolītā veselības uzlabošana ir kārdinoša, ja vien izdodas nedomāt par mazajiem asinssūcējiem. Akadēmiskā medicīna par hirudoterapiju izsakās piesardzīgi, un atrodas arī klaji tās pretinieki.

Palīdz daudziem

Šovasar kādam makšķerniekam Latgales pusē bija nepieciešama mediķu palīdzība, jo bija piesūkušās vairāk nekā 20 dēles un alerģiska reakcija beidzās ar šoku. Jā, alerģija var būt, bet tā gadās ļoti reti – diviem no tūkstoša, skaidro sertificēta hirudoterapeite Iveta Lehtla, kurai ir arī tradicionālā medicīniskā izglītība un pieredze – 25 gadus viņa strādājusi par ārsta palīdzi. Taču tā būs individuāla kāda fermenta vai aktīvās vielas nepanesamība. Nereti kādas alerģijas piemeklētiem cilvēkiem hirudoterapija tieši samazina alerģiskās izpausmes.

Viņa atgādina, ka parastās dēles nav tas pats, ko izmanto terapijā. No 400 dēļu sugām ārstniecībā izmanto tikai medicīniskās dēles – Hirudo medicinalis. To iedarbība veiksmīgi aizstājot daudzus mūsdienu medikamentus, neradot blaknes. Ja no dīķa dēles organismā var nokļūt dažādi parazīti, medicīniskā ir droša – tās tiek speciāli audzētas, katra ir vienreiz lietojama – kā šļirce. Pēc seansa tās tiek iznīcinātas.

Uzskaitīto diagnožu saraksts, kam ieteic hirudoterapiju, ir ļoti garš. Kā populārāko pielietojumu var minēt vēnu problēmas, trombu veidošanās, augsts asinsspiediens. Dēles palīdzot tikt arī pie labākas apetītes, ārstējot hroniskus iekaisumus, mazinot sāpes, koriģējot biolauku un atjaunojot organismu.

Dēles tiek liktas uz aktīviem punktiem, izmantojot akupunktūras principus, vai arī tieši uz problemātiskajām vietām, taču liela nozīme ir vielām, ko tās ievada organismā.

Aptieka vienā kodienā

Ārsti arī ar zālēm šķīdina trombus, kas jau ir izveidojušies. Bet, ja ir vecs trombs, tad pat pašas labākās zāles nespēs to iznīcināt, apgalvo I.Lehtla. Liekot dēles, to fermenti tiekot veiksmīgi galā arī ar veciem trombiem.

Izsūcot piecus līdz 15 mililitrus asiņu, dēle ievada asinsrites sistēmā apmēram 400 bioloģiski aktīvu vielu. Galvenais no tiem ir hirudīns, tā ietekmē paplašinās kapilāri, pavājinās asins recēšana un šķīdina trombus, kas asins recēšanas īpatnību dēļ var veidoties asinsvados, provocējot insultu vai infarktu.

Savukārt fermenti destibilāze un orgelāze rod iespēju veidot jaunus kapilārus, līdz ar to asins izplūdumi un trombi labāk uzsūcas, tiek uzlabota asinsrite. Turklāt fermentu iedarbība turpinās arī pēc dēles noņemšanas.

Hirudīna, askorbīnskābes, heparīna ietekmē asinis kļūst šķidrākas un viegli nokļūst līdz audiem un orgāniem, kuros ir traucēta asins apgāde. Taču tieši tāpēc dēļu terapiju nedrīkst pielietot cilvēkiem, kuriem ir hemofilija, tāpat arī to neizmanto pacientiem ar hroniski zemu asinsspiedienu vai grūtniecības laikā.

Dēles organismā ievada arī pretmikrobu un pretiekaisuma fermentus un nomierinošas vielas – ne velti to piesūkšanās ir nemanāma. Taču tas nenozīmē, ka kodiena vieta nav jādezinficē. Plāksteris palīdzēs apturēt asiņošanu. Tāpat katrā gadījumā individuāla būs rētu veidošanās kodiena vietā, tas atkarīgs no ādas īpatnībām. "Ja varikozas vēnas griezīs ķirurgs, rētas var būt vēl lielākas, turklāt problēmas turpināsies," salīdzina I.Lehtla.

Var iztikt bez dzīvniekiem

"Medicīniski dēļu lietojumam mūsdienās nav pamata – neviena diagnoze nav jāārstē kā viduslaikos, ir pieejami citi risinājumi. Galu galā savulaik cilvēki tika ārstēti arī ar asins nolaišanu," savu skeptisko attieksmi pret hirudoterapiju neslēpj Latvijas Flebologu biedrības prezidents profesors Dainis Krieviņš. "Nevaru ieteikt pacientam to, ko nezinu – par dēļu terapijas efektivitāti nav zinātniski ticamu pētījumu, un neviens civilizētā Eiropā arī neļaus tādus veikt," viņš norāda. Tomēr tas nenozīmē, ka iedarbības neesot – kāpostu lapu uzlikšana arī palīdz mazināt iekaisuma procesus un to radīto tūsku, lai gan neviens zinātniski to nav pētījis.

"Tas, kas mums no Ķīnas skaitās netradicionālā medicīna, viņiem ir tradicionālā, jo gadu simtos uz pašiem pārbaudīts, lai gan varbūt kāds miljons ir nomiruši "pārbaudes" gaitā. Dēles arī ir netradicionālā medicīna, es nenoliedzu, ka tās var kaut ko labu izdarīt, bet esmu pietiekami redzējis dēļu radītas nedzīstošas čūlas un amputētas kājas. Ir 21.gadsimts, reāli, nedārgi medikamenti un nav pamata ļauties sakropļošanas riskam," uzskata profesors. Viņš atgādina, ka dēle ir dzīvnieks, kura kodiens bojā ādu. Cukura diabēta pacientiem, aterosklerozes gadījumā vai citiem hroniskiem pacientiem var būt apgrūtināta dzīšana, kas rada komplikācijas.

Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu