Kāpēc zobi maina krāsu? (5)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: www.flickr.com

Dažkārt mūsu dzīves laikā viens vai vairāki zobi maina to dabīgo krāsu, tāpēc uz jautājumiem, kad zobu krāsas maiņa saistīta ar nepietiekamu zobu higiēnu un kurās situācijās jādodas pie speciālista, lūdzām atbildēt sertificētu zobu higiēnisti Initu Čeiri no zobārstniecības klīnikas SIROWA Rīga.

Kas izraisa zobu krāsas maiņu? Kā novērst un izvairīties no tās? Zobu krāsas maiņu var pamanīt diezgan vienkārši - uz zoba parādās dzelteni, tumšāki vai atšķirīgas krāsas punktiņi, laukumi un zobs/zobi atšķiras no pārējo zobu krāsas. Ir daudz dažādu faktoru, kas var būt par iemeslu zobu krāsas maiņai. Jāsaprot, vai visi zobi Jūsu mutē ir mainījuši toni, vai atšķiras tikai viens/vairāki zobi. Tas ir normāli, ja cilvēkam pēc 30 gadiem vairs nav tik balti zobi kā, piemēram, 18 gados, ko var skaidrot ar uzturu un dzīves stila maiņu.

Cilvēka dzīves laikā zobi piesūcas ar dažādām krāsvielām. Jebkurš dzēriens, pārtika, medikaments kaut kādā mērā iekrāso zobus,

  svarīgs ir tikai laiks un cik lielā apjomā tos lieto, kāda ir personīgā mutes dobuma kopšanas kultūra. Ja viens zobs kļūst dzeltenāks vai pelēkāks, tas nozīmē, ka zobā notiek kādas pārmaiņas, ko palīdzēs noteikt zobārsts. Ir dažādi iemesli, kas var izraisīt zobu krāsas maiņu.

Pārtika un dzērieni

Tas, ko ēdam un dzeram, var saturēt dažādus pigmentus, kas var padarīt  zobus tumšākus. Piemēram, regulāra kafijas, tējas (īpaši zāļu tējas) un sarkanvīna lietošana var ietekmēt zobu krāsu. Tāpat tādu pārtikas produktu pastiprināta lietošana uzturā kā ķirši, granātāboli, mellenes u.c. arī var veicināt zobu krāsas maiņu.

Kaitīgi ieradumi

Tabakas smēķēšana vai košļāšana arī var atstāt traipus uz zobiem. Tāpat zobu krāsu ietekmē slikta zobu higiēna – ja neizmantojat zobu diegu, netīrāt zobus divas reizes dienā, veidojas aplikums un zobakmens, kas pārklāj zobus un ietekmē zobu dabīgo krāsu. Ilgstoša, hroniska smēķēšana agrāk vai vēlāk noved pie dzelteniem zobiem.

Antibiotikas un medikamenti

Ja bērniem, kuru zobiņi vēl tikai attīstās, notiek ārstēšana, kas paredz tādu medikamentu lietošanu kā tetraciklīns un doksiciklīns, arī tas var izraisīt zobu krāsas maiņu. Sieviešu lietotas antibiotikas grūtniecības laikā var ietekmēt gaidāmā bērna zobu emaljas attīstību. Arī prethistamīna līdzekļi, antidepresanti, apreibinošas vielas (narkotikas), dzelzi saturošie preparāti un dažādi uztura bagātinātāji var izraisīt zobu krāsas maiņu.

Medicīniskā aprūpe

Dažādas procedūras, piemēram, galvas apstarošana, ķīmijterapija vēža gadījumos, ietekmē zobu emalju, zoba slāņus, kā arī var būt par iemeslu zobu krāsas maiņai.

Zobārstniecība

Nekvalitatīvs zobu tehniķa vai zobārsta darbs, sudraba plombas u.c. arī zobam var piešķirt pelēku nokrāsu, kas kļūst par vizuālu defektu.

Cilvēka novecošana

Dzīves laikā noveco ne tikai ķermenis, bet arī zobi. Gadu gaitā zobi piesūcas ar visdažādākajām krāsvielām, ko dod uzturs, dzērieni, dažādi kaitīgi ieradumi – sarkanvīns, smēķēšana. Zobu higiēnists var notīrīt zoba ārpusi, taču tas var nedot apmierinošu rezultātu gadījumos, kad zoba iekšējie slānīši ir iekrāsoti. Šādās situācijās var palīdzēt zobu balināšana.

Iedzimtība

Iedzimtība ir viens no galvenajiem faktoriem, kas nosaka, kāpēc dažiem cilvēkiem ir dabīgi balti zobi, citiem - dzeltenīgi.

Traumas

Mehānisku traumu rezultātā var tikt bojāts zoba nervs, kas arī var ietekmēt zobu krāsas maiņu. Nepareizi izvēlēta zobu birstīte un ilgstoša nepareiza zobu tīrīšanas tehnika noved pie tā, ka tiek noberzta emalja un atsedzas dentīna slānis, kas jau fizioloģiski ir dzeltenā krāsā un ir ļoti jutīgs.

Kā novērst zobu krāsas maiņu?

Lai novērstu zobu krāsas maiņu, ir dažādi ārstēšanas veidi, kas atkarīgi no cēloņa. Virspusējās pigmentācijas, kā, piemēram, smēķētāju, tējas, kafijas, ir viegli noņemt apmeklējot zobu higiēnistu un veicot zobu higiēnas procedūru. Dažos gadījumos zobu krāsas maiņu var novērst ar zobu balināšanas procedūrām, kas tiek veikta pie profesionāla speciālista. Informētiem cilvēkiem zobu balināšanas tēma jau sen nav sveša. Tas nav kaitīgi - svarīgi ir, kāda metode tiek lietota, katram cilvēkam tā būs individuāla.

Pirms zobu balināšanas zobārsts rūpīgi izmeklēs pacienta zobus un izskaidros iespējas kā padarīt zobus baltākus,

  kā iedarbojas un strādā balināšanas līdzekļi, kādu rezultātu iegūsiet, izmantojot konkrēto metodi.

Gadījumos, kad zobu krāsas maiņa saistīta ar zobu sakņu ārstēšanu, dažādu medikamentu lietošanu, standarta balināšanas procedūra var nelīdzēt. Šādos gadījumos problemātiskajiem zobiem var uzlikt porcelāna plāksnītes jeb venīrus, lai atgūtu perfektu vizuālo izskatu un skaistu smaidu. Labāko risinājumu Jūsu gadījumā palīdzēs atrast zobārsts.

Kā izsargāties no zobu krāsas maiņas?

Vienmēr vieglāk ir apdomīgi rīkoties un sekot līdzi mutes veselības stāvoklim, savam dzīves stilam, paradumiem, nekā meklēt risinājumu to izraisītām problēmām. Pietiek, ja divas reizes dienā tīrāt zobus, izmatojat zobu diegu un vismaz reizi gadā apmeklējat zobu higiēnistu. Taču, ja mīlat bieži dzert kafiju, tēju, kolu, smēķējat – biežāk apmeklējiet zobu higiēnistu un zobārstu. Ja vēlaties ilgāk saglabāt savu dabīgo zobu baltumu, tad varat samazināt ieradumus bieži lietot krāsojošus dzērienus un pārtiku.

Jautājiet savam zobu higiēnistam par profesionāliem mutes dobuma kopšanas līdzekļiem, kas uzturētu jūsu zobus baltus, veselus un koptus!

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu