Ziņģīte: modini miesu, un prāts dziedās!

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Nītauriete Inese Ziņģīte ar savu norīvēšanās metodi ir kļuvusi slavena. Viņa ceļas agri, veic ikrīta rituālu, pabaro suni, kaķus un steidzas uz autobusu. Daudzviet Latvijā Inesi Ziņģīti grib dzirdēt, redzēt un no viņas mācīties.

Asinis riņķo

Sviteniece Svetlana Semičenkova izlasījusi grāmatā «Nekādu brīnu­mu. Vienkārši Ziņģīte» apkopotos padomus un tos izmēģinājusi. Gri­bējusi pārliecināt vietējās sievas, ka tas ir noderīgi. Tādēļ Svetlana aici­nāja enerģisko nītaurieti ciemos un 26. martā sagaidīja viņu Bauskas autoostā.

Braucot cauri pilsētai, Inese Ziņģīte pazīst vairākas vietas. «Mammu nosūtīja strādāt stādaudzētavā pie Bauskas, es te gāju skolā. Pusaudzes gados biju samīlējusies Gunārā Kugrēnā, viņa māsa Lāsma tad vēl gulēja ratiņos. Sen tas bija – nu jau mums pāri 70,» viešņu pārņem romantiskas atmiņas.

Uzrunājot Svitenes tautas namā sanākušās sievietes, Inese Ziņģīte ir tie­­ša – vieglāk, protams, ir norīt tableti, bet Ziņģīte tās vietā izvēlējusies pacietīgu katras dienas darbu ar sevi.

Man nav paaugstināta holesterīna, osteohondrozes, locītavas un muskuļi ir vingri, āda kā samts, jo asinis riņķo.

Kā bērns

Obligāts noteikums – jāizguļas, nepieciešamas astoņas stundas, lai atpūstos. Ja gulēt aiziet vienos un sešos jāceļas, nevar gribēt, lai cilvēks ir vesels un laimīgs, uzskata Inese Ziņģīte. Taču mugurkauls pa nakti ir atslābis. Tāpēc – kā no gultas laukā, tā uzņēmīgā sieviete metas četrrāpus un vismaz desmit reižu rāpo apkārt galdam vai vasarā pa zālīti. Šādi mugurkauls neko nebalsta, bet pats tiek balstīts uz rokām un kājām. Ja sāp mugura – jārāpo, ja ilgi sēdēts pie datora – jāmetas četrrāpus. Lai būtu ērtāk, ceļgaliem Inese Ziņģīte uzrullē vecam džemperim nogrieztas piedurknes un iesaka: «Nenoliec galvu uz leju, skaties uz priekšu kā mazs bērns, kuru interesē visa pasaule.»

Pēc rāpošanas jāmazgā ne tikai mute, jākopj arī ķermenis.

Ūdens un dvielis katram ir mājās, un pusstunda dienā sev gluži vienkārši jāatrod.

Inesei Ziņģītei nav vannas istabas, aka atrodas 30 metru no mājas piekalnē. Tāpēc viena no viņas ikrīta nodarbēm ir iešana pēc ūdens. To Inese sasilda, lej lielā bļodā, kur pēc tam mazgājas, skalojas un, stāvot siltajā ūdenī, visu ķermeni norīvē ar mīkstu un sausu dvieli.

Septiņreiz jāberžas

«Tikai sāc, un jau pēc trim dienām jutīsi savu ķermeni, bet pēc diviem, trim mēnešiem āda būs elastīgāka, tauku riepa pazudīs, mugura nesāpēs,» saka Inese Ziņģīte, kurai rīvēšanās aizstāj vingrošanu. Viņas princips – septiņreiz jāberžas, septiņreiz jāapļo – ap krūtīm, vēderu, no lejas uz augšu ar dvieli pa rokām un kājām. Jāberž viss, sākot no kāju pirkstgaliem uz augšu.

Inesei Ziņģītei ir 72 gadi, vi­ņa mierīgi var aizskriet līdz Nītaures centram, ja būtu vajadzīgs. «Ņemu suni un «lidojam» abi pa mežu. Ja par rumpi rūpējas, tas tik ātri nenolietojas. Tad nu pārbaudu, cik manējais var izturēt,» smej Ziņģīte un Svitenes kultūras nama zāles vidū nostājas uz galvas. Paraugstundas dalībniecēm vispirms aizraujas elpa, pēc tam viņas sāk arī aplaudēt.

Vajag uzņēmību

Blakus sēž Vija Ripa, kura atzīst – Ziņģītes padomi ir vienkārši, viņa tos demonstrē interesanti. Apliecinājums metodes noderībai ir pašas trauslais, vingrais, spēcīgais augums, grūti noticēt, ka vairākus gadus Inese gulējusi bez kustībām un tieši ar šiem vingrinājumiem sevi piecēlusi. «Neesmu tik uzņēmīga, bet kaut ko minimāli centīšos darīt,» saka Vija Ripa.

Redzētais pārliecinājis Irinu Saribekjanu, kura cer, ka varbūt tas palīdzēs tikt galā ar paaugstināto asinsspiedienu, sevis dēļ taču vērts pacensties. Līdzīgās domās ir svitenieces Gaļina Brūvere un Sarmīte Šeiniņa.

Inese Ziņģīte vēl atgādina, ka nav ārste un var ieteikt tikai to, kas palīdzējis pašai. Ar vienu noteikumu – tas jādara katru dienu ilgus gadus.

Inese Ziņģīte 7. aprīlī būs Bauskā, ierādot savus paņēmienus centra «Ābele» zālē. Nodarbības sākums plkst. 13, līdzi jāņem vismaz 1,20 m garš dvielis, aicina ergoterapeite Marina Žurkeviča.

Ineses Ziņģītes 11 soļu norīvēšanās

1. Dvieli gareniski saloka: vispirms abas malas saliek uz vidu un vēlreiz gareniski uz pusēm. Iznāk dvielis ar nošūtām vīlēm uz iekšpusi. Saņemot dvieļa galus, velk ar katru roku gar ausīm uz priekšu, mazliet atliecot galvu. Masē galvas pamatni, tad velk vēl dažas reizes uz katru pusi pa kaklu līdz pleciem. Visā rīvēšanās laikā dvielim jāslīd viegli kā gludeklim.

2. Nākamie trīs soļi attiecas uz muguru. Rokas sakrusto priekšā, saņem uz pleciem izliktā dvieļa galus. Mazliet saliecoties uz priekšu, norīvē plecu daļu, līdz nonāk zem lāpstiņām.

3. Atbrīvo rokas un, krietni saliecoties uz priekšu (mugura kūkumā), dvieli rīvē uz katru pusi, kamēr nonāk zem pēcpuses apaļumiem. Tad tādā pašā veidā uz augšu – līdz lāpstiņām. Rīvējot vidukli, jāstāv taisni!

4. Atkal mazliet saliecas un vairākas reizes rīvē muguru, laižot dvieli diagonāli pār vienu un otru plecu. 5. Saslapina roku un liek dvielī pa vidu tā, lai abas dvieļa puses nokarātos abpus plaukstai. Pakāpeniski līdz plecam aprīvē roku, arī padusi, bet ļoti maigi. No elkoņa uz augšu spēcīgāk jāvelk pa rokas apakšu, jo tā ir augšdelma jutīgākā vieta. Tāpat apstrādā otru roku. Pēc tam spēcīgi norīvē elkoni.

6. Seja – bez dvielīša, ar pirkstu galiem masē pieri uz augšu un leju; deniņos velk aplīšus uz matu pusi pretēji pulksteņa rādītāja virzienam; piespiež plaukstu pamatnes pie zoda un saudzīgi ar pirkstiem parīvē plakstiņus uz abām pusēm; deguna malas apglauda no tā augšas uz vaigiem; virslūpu izmasē uz abām pusēm; zodu uz abām pusēm; ar plaukstām apļo vaigus virzienā no deguna uz ausīm; ausis masē, apļojot uz mugurpusi.

7. Kakls. Plauksta dvielim pa vidu, ar otru roku to pietur gabaliņu zemāk. Ar kreiso plaukstu rīvē kakla priekšpusi un labo pusi augšā aiz auss. Tad otrādi – saņemot dvieli ar otru roku. Tādā pašā veidā apļos aprīvē priekšējo plecu daļu līdz krūtīm. Pēc tam maigi apļo ap katru krūti un no apakšas tās it kā pieceļot ar abām rokām.

8. Tādā pašā veidā uz augšu un leju parīvē sānus, ieskaitot gurnus, dibena vaigus, no kaunuma kaula virzienā uz gurna kaula galu pie jostasvietas.

9. Vēders. Saloka dvielim kopā galus, tad sānu malas. Saņem abās rokās apmēram divu rādītājpirkstu attālumā. Aprīvē vēderu: no sākuma ap nabu mazus aplīšus, tad lielus apļus ap visu vēderu līdz krūtīm un apakšai pulksteņrādītāja virzienā.

10. Kājas. Ar četrreiz salocītu dvieli parīvē cirkšņus virzienā no dibena uz priekšu. Liek vienu kāju uz soliņa, rīvē ciskas apakšu līdz ceļa locītavai, atpakaļ līdz dibena vaigiem. Saņem dvieli, kā masējot vēderu, un aprīvē ciskai sānus un priekšu. Tad uz abām pusēm zem ceļgala bļodiņas, tad uz augšu un leju pa apakšstilbu līdz pēdas virspusei, ieskaitot pirkstus. Ar vienas kārtas dvielīti pulksteņrādītāja virzienā aplīšos aprīvē papēdi. Kāju iztaisno un izrīvē visu kājas aizmuguri uz augšu un uz leju.

11. Pats svarīgākais – pēdas, kam jāvelta piecas minūtes! Apsēžas, uzliek uz dvieļa gala saliektu kāju uz papēža. Noslauka pēdu, caur katru pirkstu starpu izlaiž dvieli. Kāja saliekta pacelta priekšā, ap pēdas priekšējo daļu liek dvieli, saņem galus abās rokās, rīvē pirkstgalus uz abām pusēm, laiž dvieli zem pirkstiem. Visbeidzot norīvē papēdi uz katru pusi. Pēc norīvēšanās uzvelk vilnas zeķes, jo svarīgi, lai kājas būtu siltas.

VIEDOKLIS

Pēc Ineses Ziņģītes metodes jau gadus trīs sevi modina baušķeniece Marika Krūmiņa.

Viņa pārliecinājusies, ka rituāls ar dvieli ir lielisks veids, kā pamodināt un iekustināt organismu sievietei, kurai šobrīd ir vairs ne pirmā jaunība. «Rītos locītavas ir kūtras, mugura stīva, rīvēšanās man palīdz sakārtoties fiziski un psiholoģiski,» tā saka Marika.

Baušķenieces ieteikums – nav divu vienādu cilvēku, sevī jāieklausās. Kaut arī Ziņģīte uzskata, ka pietiek ar septiņām rīvēšanās kustībām katrā vingrinājumā, Marika savām problēmu vietām velta vairāk uzmanības. Sākumā visa procedūra viņai prasījusi apmēram 40 minūšu, iemanoties to var veikt 20 minūtēs. Tik maz noteikti katrs sev varētu atlicināt, lai ikdienā netrūktu enerģijas un dzīvesprieka.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu