Nepietiekama ūdens uzņemšana – nopietns drauds veselībai

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: www.flickr.com

Līdz ar izskanējušo informāciju par cilvēku veselības pasliktināšanos karsta laika un lielas fiziskas slodzes apstākļos, sākoties vasarai, kā arī piedaloties dažādās sportiskās aktivitātēs, iesaka pastiprināti pievērst uzmanību pietiekama ūdens daudzuma uzņemšanai. Turklāt par adekvāta ūdens daudzuma uzņemšanu jārūpējas ne tikai maratonu laikā, bet ik dienu. I.Rone atzīmē, ka aprēķināt nepieciešamo dienā uzņemamo ūdens normu iespējams, izdalot cilvēka svaru ar skaitli 30.

Īpaši aktuāla pietiekama un pareiza ūdens uzņemšana kļuvusi līdz ar Rīgas pilsētas mēra Nila Ušakova veselības sarežģījumiem, kas radās pēc dalības Nordea Rīgas maratonā.

Kopumā līdz ar karstā laika pastiprināšanos un fiziskas slodzes laikā pieaug organisma atūdeņošanās jeb dehidratācijas risks, kā rezultātā pasliktinās pašsajūta, parādās galvassāpes, reibonis un slikta dūša.

Organisma atūdeņošanās risku apzinās novēloti – pēc notikuša incidenta

Organisma atūdeņošanās un pārkaršanas riskam visvairāk ir pakļauti gados vecie cilvēki un bērni. Tajā pašā laikā atūdeņošanās riskam ir pakļauts jebkura vecuma cilvēks, sevišķi ilgstošas fiziska slodzes gadījumā vai karstā laikā. Tamdēļ sportojot īpaši ieteicams uzņemt pietiekamu daudzumu ūdens – lai pasargātu savu veselību, kā arī – lai uzlabotu rezultātus un koncentrēšanās spējas, kas, piemēram, maratonā ir ārkārtīgi svarīgas, lai izturētu līdz galam.

Slodzes laikā uz ūdens zuduma rēķina cilvēks var zaudēt pat 2% no sava ķermeņa masas.

Tas ir pietiekami daudz, lai ietekmētu organisma darbaspēju samazināšanos līdz pat 20%. Vēl vērts atzīmēt, ka slodzes laikā organisms ūdeni uzņem vājāk - tādēļ īpaši svarīgi minerālūdeni ir dzert tieši pēc fiziskās noslodzes.

Tāpat jāņem vērā, ka svīstot organisms zaudē ne tikai šķidrumu, bet arī minerālvielas, tādēļ, aktīva dzīvesveida piekritējiem svarīgi uzņemt tieši minerālvielām bagātu ūdeni.

Maldīgs ir uzskats, ka fizisko aktivitāšu laikā labāk atturēties no ūdens dzeršanas

Dabīgā minerālūdens „Mangaļi” attīstības vadītāja Inese Rone atzīmē, ka maldīgs ir uzskats, ka fizisko aktivitāšu laikā labāk atturēties no ūdens dzeršanas – patiesībā ir gluži pretēji, jo palielinātas slodzes laikā ir jādzer.

  • Pirms treniņa. Dabīgu minerālūdeni ieteicams padzerties jau aptuveni 20-30 minūtes pirms treniņa. Tā var būt kaut vai glāze minerālūdens, tas atkarīgs no ķermeņa masas un pašsajūtas, lai kuņģis netiktu pārpildīts un sportojot nerastos apgrūtinājuma sajūta.
  • Treniņa laikā. Aktīvās slodzes laikā ik pa brīdim ieteicams iedzert pāris malciņus ūdens, bet ne vairāk.
  • Pēc treniņa. Pēc aktīvās nodarbības jādzer tik daudz ūdens, cik vēlas un prasa organisms – bez ierobežojumiem. Turklāt vislabāk dzert tieši dabīgu minerālūdeni, lai pēc iespējas organismā atgrieztu nepieciešamās minerālvielas.

Organisma atūdeņošanai var būt smagas sekas, kā, piemēram, krampji, samaņas zaudēšana, sirds vājums un var pat iestāties nāve.

Ko dabīgs minerālūdens sniedz organismam attīrīšanās laikā?

Pavasaris organisma attīrīšanai ir īstais laiks, jo tas ļauj ķermenim izvadīt uzkrājušās kaitīgās un nevajadzīgās vielas jeb toksīnus un atjaunoties reizē ar dabu. Taču attīrīšanās laikā no organisma tiek izvadīti ne tikai toksīni, bet arī vērtīgās minerālvielas. Tās atgūt, kā arī atjaunot ziemas laikā novārdzināto šūnu darbību iespējams ikdienā un īpaši organisma attīrīšanas laikā, dzerot dabīgo minerālūdeni.

Dabīgais minerālūdens no jebkura cita dzeramā ūdens atšķiras ar to, ka tam ir dabīgs un nemainīgs sastāvs, kurā atrodas organismam nepieciešamās minerālvielas – kālijs, magnijs, kalcijs un citas, kas palīdz atjaunot organisma šūnu darbību.

Mareks Osovskis, Latvijas Olimpiskās vienības mediķis: „Mūsdienu dzīvesveids nereti ir attālināts no dabas. Turklāt izvairīties no kaitīgām vielām vidē ir ļoti grūti, tamdēļ ikviens ar laiku pamana dažādus simptomus, kas liecina par nepieciešamību attīrīt organismu. Biežāk sastopamie simptomi ir miegainība, koncentrēšanās spēju samazināšanās, galvassāpes, pinnes un dažādi izsitumi, alerģijas u.c. Lai kāda metode tiktu izvēlēta, attīrīšanas laikā papildus ieteicams lietot dabīgu minerālūdeni, kas satur nepieciešamās minerālvielas. Viens no senākajiem un populārākajiem dabīgajiem minerālūdeņiem Latvijā ir „Mangaļi”, kura sastāvā ir nepieciešamās minerālvielas dabīgā veidā.”

Minerālvielas ir neaizstājama uztura sastāvdaļa dzīvības procesiem un normālai attīstībai.

Tamdēļ īpaši labvēlīgi, ja minerālvielas ūdens sastāvā ir dabas dotas.

Ar ko atšķiras dabīgs minerālūdens no dzeramā un avota ūdens?

No dzeramā ūdens dabīgais minerālūdens galvenokārt atšķiras ar tā dabīgo un nemainīgo sastāvu. Minerālūdens sastāvs ir īpašs, un ražotājs to drīkst tikai mehāniski filtrēt, izmantojot kvarca smiltis, nostādināt, bagātināt ar skābekli vai pievienot ogļskābo gāzi, lai nekādā veidā nemainītu ūdens būtiskās sastāvdaļas. Tikai uz dabīga minerālūdens etiķetes būs rakstīta frāze „dabīgais minerālūdens”.

Šāds minerālūdens tiek iegūts no dziļurbuma, un tā sastāvā ir dabīgas minerālvielas. Īpaši jāatzīmē, ka tas tiek iegūts no izpētītas, novērtētas un atzītas pazemes ūdens atradnes pa vienu vai vairākām dabiskiem vai urbtiem dziļurbumiem, kam jāatrodas blakus rūpnīcai. Tikai tur to drīkst pildīt pudelēs.

Atšķirībā no dabīgā minerālūdens, dzeramā ūdens sastāvā nav vērtīgo dabīgo minerālvielu. Pat ja tās tiek pievienotas, uz marķējuma nebūs norādīts „dabīgs minerālūdens”.

Uzzini – cik % no minerālvielu dienas devas uzņem organisms, izdzerot 1 l dabīga minerālūdens

Magnijs: 27% no ieteicamās diennakts devas. Magnijam ir liela nozīme organisma vielmaiņas procesos, kā arī organisma attīrīšanā, jo magnijs veicina žults izdali. Diennaktī ieteicamā deva pieaugušajiem ir 375 mg.

Kalcijs: 24% no ieteicamās diennakts devas. Kālijs veicina asins un kaulaudu veidošanos. Diennakts ieteicamā deva pieaugušajiem ir 800 mg.

Kālijs: 1% no ieteicamās diennakts devas. Kālijs ir svarīgs nervu sistēmas darbībai, kā arī veicina šķidruma izdali no organisma. Diennakts ieteicamā deva pieaugušajiem ir 2000 mg.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu