Vispirms galvā, pēc tam – tējā

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto / pogas.lv

Vasaras saulgrieži ir dabas lielās aktivitātes laiks, kad intensīvi zied augi un tiem piemīt dziedinošs spēks. Zinot Latvijas mežos un pļavās sastopamo augu īpašības, Jāņu vainagu iespējams veidot no ārstniecības augiem, lai pēc svētkiem varētu to izkaltēt, glabāt virtuvē pie sienas un vajadzības gadījumā izmantot veselības uzlabošanai.

Par tradicionālo jāņuzāļu ārstnieciskajām īpašībām konsultē Rīgas Stradiņa universitātes asociētā profesore farmācijas doktore Vija Eniņa.

• Jāņu tēvam paredzēto vainagu tradicionāli darina no ozola. Tā lapas un lapoti zariņi ir sens tautas medicīnas līdzeklis ar savelkošu, pretiekaisuma, antiseptisku darbību. Lapu uzlējumu lieto mutes dobuma skalošanai smaganu iekaisuma gadījumā, ar to dziedē brūces, čūlas, ādas niezi, turklāt mazina kāju svīšanu.

• Bērzu lapas mazina muskuļu un locītavu sāpes, darbojas nomierinoši, palīdz izvadīt no organisma lieko šķidrumu un mazina tūsku.

• Sarkanā āboliņa ziediem piemīt pretiekaisuma, antiseptiska, urīndzenoša darbība, tos izmanto kā labus atkrēpotājus, saaukstēšanās slimību gadījumos, pret galvassāpēm, aterosklerozes profilaksei. Baltā āboliņa ziedi noder saaukstēšanās, migrēnas ārstēšanai.

• Baltās margrietiņas ziediem piemīt pretsāpju un pretiekaisuma iedarbība, tos izmanto pret drudzi, klepu un aizdusu. Turklāt

ziedu un lapu sula atbaida kukaiņus, kas vasaras naktīs pasargās no odiem, ērcēm un citiem "kodējiem".

• Rudzupuķes ziediem piemīt pretiekaisuma, pretdrudža un pretsāpju iedarbība, to uzlējumu izmanto tūskas mazināšanai, nierakmeņu slimības ārstēšanai, acu apmazgājumiem un kompresēm.

• Vērtīgi ārstniecības augi ir madaras – to sastāvā esošo vielu kompleksam ir urīndzenoša, savelkoša, asiņošanu apturoša, brūces dziedējoša, pretsāpju, kā arī nomierinoša iedarbība.

Madaras lakstu uzlējumu lieto aterosklerozes, neirastēnijas, epilepsijas, histērijas, aknu un nieru slimību ārstēšanai.

Ar lakstu pulveri apkaisa grūti dzīstošas brūces, apdegumus, bet svaigu lakstu sulas vai uzlējuma kompreses lieto ādas vēža ārstēšanai.

• Pelašķim raksturīga pretiekaisuma, antialerģiska, ēstgribu un gremošanu veicinoša, kā arī brūces dziedējoša iedarbība. Pelašķa drogu uzlējumu lieto ēstgribas rosināšanai, gastrīta, kuņģa čūlas ārstēšanai, organisma vispārējai spēcināšanai. Ārīgi ziedu un lakstu peldes izmanto dažādu ādas slimību ārstēšanai, brūču un čūlu dziedināšanai.

• Vīgriezes ziedu uzlējumu lieto medicīnā kā nomierinošu, pretiekaisuma, pretdrudža un sviedrējošu līdzekli. Ar to ārstē bezmiegu, galvassāpes, reimatismu, savukārt

vīgriezes uzlējuma peldes dziedē dažādas ādas slimības.

Tām ir nomierinoša un atslābinoša iedarbība.

• Kumelīšu ziedi ir bagāti ar ēterisko eļļu, kas tad arī nosaka šā auga galvenos efektus – pretiekaisuma, antialerģisko un antiseptisko iedarbību. Pārējās kumelītes sastāvā esošās vielas nodrošina vēl citus efektus – pretsāpju, nomierinošu, pretkrampju, mīkstinošu un sviedrējošu iedarbību. Kumelīšu ziedu uzlējumu lieto pret zarnu spazmām, gāzu uzkrāšanos zarnu traktā, žults sekrēcijas veicināšanai un kā urīndzenošu līdzekli nieru slimību ārstēšanai.

Ārīgi uzlējumu izmanto iekaisuša kakla skalojumiem, kompresēm acu iekaisuma gadījumos,

ar to mazgā galvu, lai stiprinātu matu saknes un uzlabotu galvas ādas veselību. Kumelīšu ziedi ir viena no populārākajām ikdienas tēju sastāvdaļām.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu