Kas tev jāzina par jauno gripu! (17)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: www.flickr.com

Vai būs vakcīna? Kas notiek, ja gripas slimnieks nedzer zāles? Atbildes uz aktuāliem jautājumiem par jauno gripu.

Konsultējuši P. Stradiņa KUS infektologs Pauls Aldiņš, Veselības ministrijas pārstāve Egita Pole, “Veselības centra 4” valdes priekšsēdētājs Māris Rēvalds

Ja esmu vakcinējies pret šajā sezonā gaidāmo parasto gripu, vai tas mani pasargā no saslimšanas ar A gripu H1N1? Nē, nepasargā. Ja esmu pēdējos piecus sešus gadus čakli vakcinējies pret sezonas gripu, vai tad manas izredzes nesaslimt ar A gripu H1N1 ir lielākas? Nē, starp agrāko vakcināciju un imunitāti pret A gripu H1N1 nav saistības. Šis ir cits vīruss. Ja organismā ir antivielas pret kādu citu gripas paveidu, šo tās “neatpazīst”, tāpēc jāuzskata, ka antivielu pret AH1N1 nav. Risks saslimt ir tieši tāds pats kā tad, ja agrāk vakcinācija nav veikta. Agrākā vakcinācija arī nenodrošina jaunās gripas izslimošanu vieglākā formā. Vakcinācija pret gripu ir sezonāla: pote tiek izstrādāta pret noteiktu gripas vīrusu, kura izplatīšanos prognozē konkrētajā sezonā. Tātad vakcīna pasargās tieši pret šo vīrusu, nevis pret kādu citu. Kas notiek, ja pretvīrusu zāles nedzer? Kā jebkura gripa, arī AH1N1 pāriet pati no sevis arī bez zālēm. Gripas ārstēšanas īpatnība ir tāda, ka no pretvīrusu zālēm ir labums, ja tās sāk lietot, vēlākais, otrajā diennaktī pēc saslimšanas. Ja cilvēks slimo ilgāk par divām diennaktīm, pretgripas medikamentiem vairs nav jēgas: vīruss jau ir cieši saistījies ar šūnu receptoriem, medikamenti tam “netiek klāt”. Ja zāles dzert par vēlu vai nav vēlēšanās tās lietot, ārstēšana kļūst simptomātiska: ja sāp galva, dzer zāles pret galvassāpēm, ja ir augsta temperatūra, mazina to, ja ir klepus, jādzer līdzekļi klepus mīkstināšanai. Daudz jādzer šķidrums (ūdens, tēja, sulas). Gultas režīms nav obligāts, bet jācenšas dzīvot mierīgi: var iet paēst, uz tualeti, bet ne garās pastaigās ārā vai uz saviesīgiem sarīkojumiem! ! Pretvīrusu līdzekļi temperatūru nepazemina. Gripas gadījumā temperatūras pazemināšanai jālieto paracetamols. ! Nedrīkst lietot acetilsalicilskābi (aspirīnu), jo tas var izraisīt smagas komplikācijas – Reja sindromu un aknu bojāeju. Bērniem aspirīns nav jādod vispār! ! Antibiotikas lietot neiesaka, jo tās slimnieka stāvokli var pat pasliktināt.

Vai ir vērts lietot rimantadīnu? Par rimantadīna lietošanu gripas profilakses nolūkā viedokļi atšķiras. Vieni speciālisti uzskata, ka pret AH1N1 tas nav efektīvs, citi uzsver, ka rimantadīns ir iedarbīgs tieši pret A tipa gripas vīrusiem. Vai A gripa H1N1 ir lipīgāka nekā parastā gripa? Vai tai ir smagākas komplikācijas? Nē, tā nav lipīgāka vai smagāka. Arī komplikācijas tai nav citādas vai smagākas kā sezonālai gripai: lielākoties bronhīts, pneimonija. No Eiropā apstiprinātajiem AH1N1 gadījumiem absolūtais vairākums ir viegli. Ja Latvijā nebūs vakcīnas, bet citās Eiropas Savienības valstīs tā būs pieejama, vai varēs braukt vakcinēties uz citām valstīm? Precīzi uz šo jautājumu pagaidām grūti atbildēt, bet patlaban ir aizdomas, ka šādas iespējas nebūs. Proti, ir aprēķināta to zāļu ražošanas kompāniju kapacitāte, kuras ražo pretgripas vakcīnas (tādu ir 5–7): cik daudz vakcīnu noteiktā laikā tās spēj saražot. Pasaules valstu pasūtījums jau vasarā pārsniedza ražotāju kapacitāti: faktiski viss saražoto vakcīnu apjoms jau bija nopirkts vēl pirms saražošanas. Katra valsts vakcīnas pērk saviem iedzīvotājiem atkarībā no tā, vai vēlas vakcinēt pilnīgi visus iedzīvotājus vai tikai kādu daļu, piemēram, riska grupas. Pieņemsim, ja Francija ir pasūtījusi vakcīnas 50% iedzīvotāju un labākajā gadījumā tieši tik arī saņem, valsts centīsies nodrošināt potēšanu saviem pilsoņiem, nevis daļu vakcīnu padarīs pieejamu, teiksim, aptiekās, kur tās varētu iegādāties arī Latvijas pilsoņi. Nedaudz pārspīlējot, var teikt, ka pretī katrai vakcīnai jau ir kāds uzvārds. Turpretī pretvīrusu medikamentus ar Latvijā izrakstītu recepti gan ir iespēja iegādāties arī citās Eiropas Savienības valstīs.

Vēl vairāk jautājumu un atbilžu par veselību meklē žurnāla VESELĪBA!

Komentāri (17)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu