Mediķi iesaka potēties pret ērču encefalītu ar vakcīnu, kas nesatur konservantu. (9)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Uzmanību! - 2002. gadā gandrīz puse ērču bijušas inficētas!Visdrošākā aizsardzība pret ērču encefalītu ir vakcinācija. Latvijas Infektoloģijas centra speciālisti iesaka izvēlēties vakcīnu, kam ir plaši klīniski pētījumi par tās drošību un efektivitāti un kas nesatur konservantu vai stabilizatoru.

Kā apgalvo Somijas firmas "MediNet International Ltd" pārstāvniecība, šiem kritērijiem atbilst Vācijas firmas "Chiron Behring" vakcīnas "Encepur adults" un "Encepur children". Lai mazinātu blakusparādību risku, ko varētu radīt bērniem neatbilstošas, lielas vakcīnas devas ievadīšana, bērnus ieteicams potēt tikai ar īpaši viņiem paredzētām vakcīnām. Epidemioloģiskie dati liecina, ka 2002. gadā ar ērču encefalītu saslimuši 153 Latvijas iedzīvotāji, no tiem 1 miris. Pēdējo desmit gadu laikā Latvijā ar ērču encefalītu slimojuši 7467 cilvēki, no kuriem 59 miruši. Latvija jau vairākus gadus ieņem vienu no pirmajām vietām Eiropā ērču encefalīta saslimstības ziņā. Sabiedrības Veselības aģentūras speciālisti konstatējuši, ka 2002. gadā apmēram puse ērču, kas tika izvilktas un atnestas uz pārbaudi aģentūrā, bijušas inficētas ar encefalīta vīrusu. Nav specifisku medikamentu, kas iedarbotos uz encefalīta vīrusu. Remantadīna agrīna profilaktiska lietošana pirmajās dienās pēc ērces piesūkšanās nav efektīva aizsardzība. Specifiskā imūnglobulīna iedarbība ilgst apmēram vienu mēnesi; ja pēc šā laika atkal piesūcas ērce, imūnglobulīns jāievada atkārtoti. Tā kā imūnglobulīna iedarbība ir īslaicīga, tas nevar aizstāt vakcināciju, turklāt vakcinācija ir ievērojami lētāka. Latvijā ir reģistrētas un pieejamas vairākas vakcīnas pret ērču encefalītu. Klīniski pētījumi apstiprina, ka Latvijā reģistrētās vakcīnas ir savstarpēji aizstājamas, piemēram, - ja vakcinācija sākta ar Austrijā ražotu vakcīnu, to drīkst turpināt arī ar Vācijā ražoto "Encepur", un otrādi. Vācu vakcīnu "Encepur adults" (pusaudžiem pēc 12 gadu vecuma un pieaugušiem) un "Encepur children" (bērniem no 1 līdz 11 gadu vecumam (ieskaitot)) vakcinācijas efekts līdz šim bijis pozitīvs visos gadījumos – nav ziņu par to, ka kāds, kam veikts pilns vakcinācijas kurss un regulāra revakcinācija, būtu saslimis ar ērču encefalītu. Latvijā vienīgā īpašā vakcīna pret ērču encefalītu bērniem ir "Encepur children". Abas "Encepur" vakcīnas nesatur konservantu vai stabilizatoru, kas teorētiski var izraisīt alerģiskas reakcijas. Gandrīz visā Latvijas teritorijā ir augsts risks saslimt ar ērču encefalītu. Pēdējo piecu gadu laikā vislielākā saslimstība konstatēta Kurzemē – Ventspils, Kuldīgas un Talsu rajonā, arī Liepājas un Tukuma rajonā. Ventspils rajonā saslimstība vairāk nekā trīs reizes pārsniedz vidējo valstī. Latvijā cilvēki inficējas galvenokārt, ja viņiem piesūkusies inficēta ērce, daudz retāk – dzerot inficētu, nevārītu kazas vai govs pienu. Inficētas ērces ir atrastas ne vien mežos, bet arī pilsētu parkos un piemājas dārzos, reizēm tās atnestas uz mājām ar koku zariem, puķēm un sēnēm.

Komentāri (9)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu