Veselība, kas slēpjas mazajā paipalu oliņā (4)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Paipalu olas ir augstvērtīgs diētisks produkts, ko cilvēki novērtējuši jau senatnē. Paipalu olas labvēlīgi iedarbojas uz slimu cilvēku organismu, tās ieteicams iekļaut arī bērnu ēdienkartē. Turklāt bērni labprāt ēd paipalu olas, viņiem patīk olu neparastās, krāsainās čaumalas un miniatūrais izmērs. Olas neizraisa alerģiju (diatēzi) pat tiem cilvēkiem, kuriem tā rodas no vistu olu ēšanas.

Paipalu olas sver 10-12 gramus, tām ir plāna un trausla raiba čaumala. Olu sastāvā ir daudz bioloģiski aktīvu vielu, kas šo produktu izceļ citu mājputnu vidū. Paipalu olas var lietot vārītā, ceptā, marinētā veidā, tās var ēst arī termiski neapstrādātas. Paipalu olas var ēst katru dienu, pētījumi apliecina to labvēlīgo ietekmi uz bērnu intelektuālo spēju attīstību. Paipalu olām ir augsta uzturvērtība, tās ir bagātas ar vitamīniem un minerālvielām. Vienā paipalu olas gramā ir 2,5 reizes vairāk A vitamīna, 2,8 reizes vairāk B1 un 2,2 reizes vairāk B2 vitamīna kā vienā vistas olas gramā. Piecās paipalu olās, kuru masa ir līdzvērtīga vienai vistas olai ir 5 reizes augstāks fosfora un kālija daudzums, 4,5 reizes lielāks dzelzs daudzums. Paipalu olas ir bagātas arī ar aminoskābēm, kam ir svarīga nozīme vielmaiņas procesā. Paipalu olās, salīdzinājumā ar vistu olām, ir vairāk tādu neaizvietojamu aminoskābju kā tirazīns, treonīns, lizīns, glicīns un histidīns. Tirazīns, piemēram,ir nepieciešams ādas un matu pigmentu sintēzei, tātad atbildīgs par veselīgu sejas krāsu. Tieši tāpēc paipalu olas tiek izmantotas arī kosmētikā.

Paipalu olas ārstniecībā

Paipalu olām ir plašs pielietojums arī ārstniecībā. Par sevišķi augstvērtīgām uzskatāmas Japānas paipalu olas. To saslimšanu skaits, kuru gaitu var atvieglot paipalu olu lietošana uzturā ir visnotaļ garš: kuņģazarnu trakta slimības, it īpaši kuņga čūla un divpadsmitpirkstu zarnu čūla, gastrīts, anēmija, stipras galvassāpes, hroniska pneimonija, bronhiālā astma un tuberkulozes intoksikācija.

Paipalu olu lietošana uzturā palīdz aizsargāt cilvēka organismu pret radioaktīvā apstarojuma izraisītām sekām izvadīt no organisma radioaktīvās vielas noregulēt asinsspiedienu, novērst gremošanas traucējumus, mazasinību, nervu darbības traucējumus.

Regulāri ēdot paipalu olas, pieaug cilvēka organisma pretestība augšējo elpošanas ceļu saslimšanām un alerģijai. Paipalu olās esošais A vitamīns labvēlīgi iedarbojas uz redzi. Paipalu olas paaugstina dzimumtieksmi un potenci. Tās īpaši ieteicams grūtniecības laikā, jo mazina toksikozes un grūtniecības pārtraukšanās risku.

Paipalu olas ir brīnišķīgs olbaltumvielu avots, jo tās labi asimilējas organismā un lietotas lielākos daudzumos (vairāk kā desmit olas) neizraisa diatēzi.

Novērots, ka paipalu olas īpaši palīdz pie sekojošām saslimšanām – hronisks žultspūšļa iekaisums, bronhiālā astma, sirds un nervu saslimšanas. Šo sarakstu varētu turpināt, taču svarīgāk ir kas cits – atšķirībā no medikamentiem, ar kuriem pieminētās slimības ārstē, paipalu olu lietošana neizraisa nekādas blakus negatīvas reakcijas. Regulāri lietojot paipalu olas uzturā – vērtīgās minerālvielas, neaizvietojamās aminoskābes un vitamīni uzkrājas organismā, tādējādi stiprinot imunitāti un aizsargājot organismu.

Koncentrētā B vitamīna deva paipalu olās palīdz nostabilizēties nervu sistēmai, tādējādi cilvēks kļūst mierīgāks un līdzsvarotāks. Augstā fosfora, kālija un dzelzs koncentrācija uzlabo atmiņu, palīdz grūtniecēm saglabāt veselus zobus. Paipalu olas ilgi saglabājas svaigas, istabas temperatūrā tās var glabāt 30 dienas, bet ledusskapī – divus mēnešus. Tas iespējams, pateicoties olās esošajam lizīnam (leicīnam) – vienai no 8 neaizvietojamām aminoskābēm, kuras nevar sintezēties cilvēka organismā un tām obligāti jābūt cilvēka uzturā. Lizīns aizsargā no kaitīgiem mikroorganismiem gan pašu olu, gan cilvēku, kurš šo olu lietojis uzturā.

Visveselīgāk paipalu olas ir lietot jēlā veidā, pusstundu pirms ēšanas, uzdzerot ūdeni vai sulu. Jau pēc divu nedēļu kursa organisms sajutīs paipalu olu dziedinošo spēku, bet vislabākos rezultātus var sasniegt, turpinot paipalu olas bez pārtraukuma lietot 3-4 mēnešus. Ja ir nepatika lietot olas jēlā veidā, ieteicams tās sakult un pievienot biezputrām, kartupeļu biezenim vai zupām. Var arī pagatavot tā dēvēto "vēršaci", tomēr pēc 15 minūšu termiskas apstrādes vitamīni iet zudumā.

Tās nesatur holesterīnu un, tās ēdot, nevar saslimt ar salmonelozi. Tā kā paipalas ir neuzņēmīgas pret dažādām infekcijām, tās nav pakļautas vakcinācijai.

It īpaši paipalu olas tiek ieteiktas fiziski vāji attīstītiem bērniem. Jēlas olas tiek iekļautas slimu un novājinātu bērnu ēdienkartē.

Visgaršīgākā ārstēšanās terapija izgudrota Francijā, kur aristokrāti siltam paipalu buljonam klāt dzēra karstvīnu.

Kā pagatavot

paipalu olas?

Mīksti novārītas olas jāvāra 1,5 minūtes, cieti novārītas olas – 3 minūtes;

Vieglāk olas pēc ievietošanas aukstā ūdenī ir notīrīt, lobot čaumalas no spicā gala;

100 grami paipalu olu satur: 13 g olbaltumvielu, 11 g taukus, 1,2 g ogļhidrātu, enerģētiskā vērtība 158 kcal.

***

Receptes

Svaigu paipalu olu dzēriens

Glāzē sakuļ 4-5 paipalu olas, pievieno sulu, sarkanvīnu vai kafiju un pēc garšas medu vai cukuru. Šo ļoti sātīgo dzērienu var lietot katru dienu.

Ceptas paipalu olas

Olas cep uz vājas uguns, pārber ar sāli, pipariem un sīki sakapātiem lociņiem. Pasniedz ar ceptiem kartupeļiem vai salātiem.

Apceptas olas

Novāra cietas olas, noloba čaumalu. 2-3 jēlas olas sakuļ, tajās iemērc vārītās olas, apviļā rīvmaizē un apcep uzkarsētās taukvielās. Gatavās olas ar karoti liek uz sieta, tad kārto šķīvī un pārber ar sasmalcinātiem pētersīļiem.

Omlete

12-15 olas sakuļ ar ¾ glāzes piena, pievieno sāli, sīki sakapātus sīpolus , pēc vēlēšanās – sīkos gabaliņos sagrieztu desu, liellopu gaļu vai žāvētu zivi. Uz pannas uzkarsē vienu ēdamkaroti taukvielas, uzlej sagatavoto maisījumu un uz lēnas ugums ļauj omletei sarecēt. Pasniedz karstu.

Kokteilis "Jaunība"

Paipalu olas ir viens no efektīvākajiem potences stimulētājiem. Bulgārijas speciālisti uzskata, ka tās ir iedarbīgākas par viagru. Tas izskaidrojasm ar paipalu olu unikālo sastāvu. Bulgāri pat izgudrojuši kokteili ar nosaukumu "Jaunība", kura sastāvā ir paipalu olas. To pagatavo šādi: samaisa 120 gramus kolas, 20 gramus konjaka vai ruma, tējkaroti cukura, mazliet citrona sulas un 2 svaigas paipalu olas. Kokteilim pievieno arī gāzētu ūdeni. Efekts esot nepārspējams.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu