Rūgtā un veselīgā skaistule – pienene

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Pieneņu dziednieciskās īpašības zināja jau senie grieķi. Šis augs plaši tika lietots arī arābu medicīnā – senatnē plašā pieneņu izplatība dabā tika uzskatīta par debesu zīmi, un cilvēki jau toreiz augstu vērtēja šā auga labvēlīgo ietekmi uz cilvēka organismu.

Kristietībā pienene kā viens no "rūgtākajiem augiem" kļuva par Dieva ciešanu simbolu, un tieši tāds šis augs redzams krustā sišanas ainās un gleznās, kurās attēlota Madonna ar bērnu. Sava vieta pienenēm ierādīta arī tautas ticējumos – tās lika bērnu gultiņās, lai pasargātu tos no "ļaunās acs". Dažām tautām pienene bija tradicionāls bēdu un skumju simbols.

Pienenes ir sabiedrisks augs – tās vienmēr aug cilvēku mājvietu tuvumā un pazīstama visā pasaulē. Pienene aug barības vielām bagātās augsnēs. Jo vairāk trūdvielu un mitruma, jo leknākas pienenes lapas un krāšņāks zieda dzeltenums. No jaunajām pieneņu lapām, ko ievāc, pirms ir parādījušies ziedpumpuri, gatavo izsmalcinātus salātus (klasiskie salāti franču gaumē: pienenes, majonēze, olīveļļa, sinepes un sāls), kā arī piedevas gaļas ēdieniem. Pienenes garša ir rūgtena, bet no liekā rūgtuma var izvairīties, 30 – 40 minūtes paturot lapas aukstā sālsūdenī.

Pienene ārstniecībā

Pieneņu lapas ir bagātīgs magnija un dzelzs avots, tās satur arī daudz kālija, kalcija un nātrija, kā arī A vitamīnu. Pienene ir ļoti vērtīgs ārstniecības augs, kam ir izteikta žulti dzenoša un veidojoša iedarbība.

lSaknes vairāk ir žultsdzinējs, bet lapas – sekrēcijas stimulētājs. Tieši pieneņu saknes pulveris ievērojami samazina holesterīna līmeni asinīs, palīdzot cīnīties pret aterosklerozi. Tautas medicīnā pienenes preparātus galvenokārt lieto aknu slimības ārstēšanai, gremošanas stimulēšanai, kā arī aizcietējumu gadījumā. Lietojot saknes novārījumu vai sautējumu, uzlabojas ādas stāvoklis.

lPieneņu sula uzlabo gremošanas procesus, pazemina asinsspiedienu. Tā atbrīvo organismu no sārņiem. Pieneņu sula tīra asinis, palīdz pret alerģiju, furunkulozi, labvēlīgi ietekmē nieru un aknu, kā arī vairogdziedzera un aizkuņģa dziedzera darbību. Pieneņu sula ir viens no iedarbīgākajiem organismu spēcinošiem līdzekļiem, tā regulē skābju un sārmu līdzsvaru organismā, stiprina imūnsistēmu, palīdz mazasinības gadījumos, stiprina skeletu. Pieneņu sulu iesaka, slimojot ar cingu, atveseļojoties pēc insulta, kā arī vielmaiņas uzlabošanai. Sulu iesaka lietot, slimojot ar bronhītu, traheītu, saaukstēšanās slimībām. Tā uzlabo kuņģa – zarnu trakta darbību. Pieneņu sulu lieto kā palīglīdzekli, ārstējot gastrītu, kā arī pārtikas izraisītu alerģiju.

Organisma stiprināšanai – no rīta un vakarā – ne vairāk kā ¼ glāzes sulas dienā. Lieto 10 dienas. Citu slimību gadījumā sulu terapiju nozīmē ārsts. Pieneņu lapu un sakņu sula kopā ar burkānu sulu un rāceņu lapu sulu palīdz pret mugurkaula kaitēm un citām kaulu slimībām, kā arī nostiprina zobus, novēršot parodontozi.

lKosmētiskiem mērķiem lieto pienaino, ziedkātā esošo sulu – tā dziedina furunkulus, karbunkulus, kašķi, ēdi, kārpas, kā arī citas ādas saslimšanas.

lPret vasaras raibumiem lieto šādu losjonu: vienu pilnu sauju pieneņu ziedu aplej ar vārošu ūdeni tik daudz, lai ziedi būtu pilnībā apņemti. Ļauj atdzist, tad nokāš un regulāri viegli mitrina ādu ar šo šķidrumu. To var izmantot arī matu skalošanai: tas patiks gaišiem matiem. Pienene stiprina viegli lūstošus, sausus, kā arī taukainus matus. Tā palīdz atbrīvoties no blaugznām.

Bet jābūt piesardzīgam un vispirms jāpārbauda ādas reakcija, nedrīkst lietot šos preparātus pārlieku daudz un spēcīgus izvilkumus – tas var izraisīt ādas iekaisumus vai citas nepatīkamas kairinošas sajūtas

Pieneņu medus

Zināmas vairākas pieneņu medus receptes. Lūk, viena no tādām, kas lieti noder kaulu deformāciju gadījumos un pie sāļu nogulsnēm organismā. Divu gadu laikā, ik dienas lietojot šo līdzekli, varot tikt vaļā no osteohondrozes.

Pieneņu ziedus ar zaļajiem kausiņiem, bet bez kātiņiem lasa augu pilnzieda laikā – kad visa pļava ir dzeltena. Nedrīkst lasīt tuvāk par 100 m no automaģistrālēm!

Lai sagatavotu 1 litru medus, nepieciešams savākt 350 pieneņu galviņas. Tās nomazgā un ieliek 1 litrā auksta ūdens un uz lēnas uguns vāra 1 stundu. Pēc tam notecina caurdurī, ziedus izmet. Zaļganajā šķidrumā ieber 1 kg cukura un atkal uz lēnas uguns apmaisot vāra 1 stundu. 15 minūtes pirms vārīšanas beigām pielej 1 citrona sulu. Tad ļauj nostāvēties vienu dienu, un pieneņu medus ir gatavs.

Lieto pa 1 tējkarotei 3 reizes dienā. Vienam cilvēkam gadā pietiek ar 3 litriem šāda "medus". Līdzekli nedrīkst dot bērniem līdz brīdim, kamēr nav beigusies organisma augšana un kaulu veidošanās, proti, līdz 20 gadu vecumam, jo tas var iebojāt jaunu cilvēku kaulaudus.

Pieneņu kafija

Pavasarī ziedēšanas laikā vai septembrīoktobrī izrok pieneņu saknes. Noskalo, notīra (skrāpējot), sagriež, nelielos gabaliņos, apžāvē, tad apgrauzdē (viegli brūnai būs maigāka garša un lielāks ārstnieciskais efekts). Glabā noslēgtā traukā. Pirms lietošanas samaļ tik daudz, cik paredzēts izlietot. Tasītei pietiek ar nepilnu tējkaroti pulvera. Pēc apliešanas notur 4-5 min. Pievieno pienu un cukuru.

Pieneņu "alus"

Pieneņu ziedus plūc pirms atvēršanās agri no rīta. Vienam spainim ziedu (12 l) uzlej divus spaiņus verdoša ūdens (24 l). Pēc diennakts šķidrumu nokāš, tam pievieno ar nedaudz cukura sajauktu raugu (75 g), cukuru (1,5 kg) un ļauj uzrūgt. Lietošanai gatavs. Grādus regulē pēc pievienotā cukura daudzuma. Patīkams aromāts, specifiska garša.

Pieneņu vīns

Vīna pagatavošanai nepieciešams: pilna 3 l burka pieneņu ziedlapiņu, 10 litri cukura sīrupa, citrons vai citronskābe, komplekts "Vinesse" vīna pagatavošanai mājas apstākļos vai atsevišķi vīna raugs un fermenti, lielā vīna raudzēšanas pudele un hidroslēdzis.

Uzvāra 5 l cukura sīrupa, ņemot 250–300 g cukura uz litru ūdens. Sīrupu noņem no uguns, mirkli pagaida un ber iekšā savāktās ziedlapiņas. Šķidrums nedrīkst būt verdošs, citādi ziedlapiņas kļūs brūnganas. Traukam uzliek vāku un atstāj līdz nākamajam rītam. Tad ziedlapiņas izkāš caur sietu, bet šķidrumu lej lielajā vīna pudelē, kurā notiks raudzēšana. Pēc tam tādu pašu sīrupa procedūru veic otrreiz. Atkal vāra piecus litrus cukura sīrupa un uzlej ziedlapiņām, tām pašām, kas jau vienreiz peldinātas. Veidojas tāds kā ziedu izvilkums sīrupā. Dzeltenā krāsa arī otrajā nolējumā nebūs zudusi. Atkal ļauj nostāvēties un nokāš.

Gatavajam šķidrumam pievieno skābums, citādi nedarbosies vīna raugs. Var izmantot citronskābi – ber sīrupā un garšo, kamēr sajūt tādu patīkamu skābumu. Var pieliet apelsīnu sulu (bez konservantiem). Var likt citronu bez mizas – ar vienu pietiks desmit litriem.

Pievieno rauga barību. Vislabāk iegādāties komplektu "Vinesse" vīna pagatavošanai mājas apstākļos, ko ražo Rīgas raugs, vai arī jānopērk īstais vīna raugs, ko reizēm var iegādāties lielveikalos. Kad viss pievienots, trauku noliek istabas temperatūrā, viegli nosedz un gaida, lai sāk rūgt – šķidrums saduļķosies, un veidosies putas. Pirmajā nedēļā šķidrums pamatīgi putos, tāpēc to pēc iespējas biežāk jāapmaisa, lai iekultu iekšā gaisu. Kad putas sāk samazināties, tad uzliek hidroslēdzi, kas noslēdz gaisa piekļuvi. Ja nav šāda slēdža, var izmantot parasto gumijas korķi, kurā ievieto šļūtenīti, caurulīti. Topošo vīnu vēlams nolikt vēsumā. Jo raudzēšanas laikā būs vēsāks, jo vīns iznāks aromātiskāks, ar bagātāku buķeti.

Tad sākas lēnā rūgšana, kas ilgs 2–3 mēnešus. Kamēr burbulīši iet, vīns rūgst. Kad tie norimstas, gatavais vīns pamazām sāk dzidrināties – nosēžas rauga biezumi, duļķes un ziedlapiņu paliekas. Tad vīnu pārvelk citā traukā, tīrā pudelē un aiztaisa ar parasto korķi. Ļauj, lai dzidrinās vēl kādu mēnesi. Pēc tam sapilda mazākās pudelēs.

Taču ar pieneņu vīna dzeršanu jāpaciešas. Pirmajā gadā tas būs tāds mazliet ass, bet pēc pāri gadiem kļūs tāds, kādam jābūt – maigi rūgteni zeltains, patīkams. Ar rūgteni saldu aromātu. Varēs just pieneņu raksturu.

Tādā pat veidā var gatavot vīnu no liepziediem, vīgriežu ziediem un baltajiem ceriņiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu