Atbild Latvijas Infektoloģijas centra speciālisti

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Kad atkārtoti jāvakcinējas pret difteriju? Vakcinācijas kursu beidzu 1998. gadā. Tad ģimenes ārsts informēja, ka atkārtoti jāpotējas pēc 8 – 10 gadiem. Tagad reģistrējos pie cita ģimenes ārsta, kas, izskatot potēšanas karti, uzsvēra, ka steidzami jāpotējas pret difteriju. Kad īsti tas jādara?

– Sakarā ar paaugstinātu risku un tāpēc, ka joprojām katru gadu Latvijā cilvēki saslimst ar difteriju un tiek atklāti slimības izraisītāja nēsātāji, nepieciešams veikt revakcināciju ik pēc pieciem gadiem. Turklāt šī vakcīna ir bez maksas. Gribēju potēties pret gripu un tieši tad saaukstējos. Cik ilgi jāgaida, lai varētu vakcinēties? – Ja saaukstēšanās vai vīrusu izraisīta saslimšana nav bijusi smaga, vakcinēšanās iespējama pēc aptuveni divām nedēļām. Taču, ja joprojām ir slikta pašsajūta, paaugstināta temperatūra, ieilgst iesnas vai nebeidzas klepus, vispirms jāizārstējas. Tikai vesels cilvēks drīkst vakcinēties. Man ir 24 gadi, pie ģimenes ārsta reģistrējos tikai šogad, kopš skolas laika neesmu potēta. Kur lai atrodu potēšanas pasi? Varbūt man tādas nemaz nav? – Potēšanas pases sāka izrakstīt 1995. gadā, tās glabājas pie pacienta. Jautātāja 1995. gadā bija 16 gadu veca, tātad, iespējams, mācījās vidusskolā. Ziņām par to, kādas potes ir saņemtas, vajadzētu būt pacienta ambulatorajā kartē.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu