Bērnus sāks vakcinēt pret ērču encefalītu bez maksas. (4)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Sabiedrības veselības aģentūra” (SVA) informē, ka 2003. gada 29. martā Bauskas rajona Rundāles pagastā, nākamnedēļ – arī Madonas rajona Varakļānu pagastā un Ogres rajona Taurupes pagastā tiks sākta bērnu bezmaksas vakcinācija pret ērču encefalītu. Minētajos pagastos ar pilnu vakcinācijas kursu, kurš ietver 3 potes, tiks vakcinēti 800 bērni.

Bērnu vakcināciju bija iespējams nodrošināt, pateicoties Veselības ministrijas un SVA sadarbībai ar organizāciju "Rotary - Club Lahr", kura apmaksāja vakcīnu pret ērču encefalītu. Pagastu izvēle notika, pamatojoties uz SVA veiktās epidemiolģiskās analīzes rezultātiem, kuri norāda uz īpaši augsto ērču encefalīta saslimšanas risku bērniem minētajās teritorijās salīdzinājumā ar vidējiem valsts rādītājiem. Ērču encefalīta problēma ir aktuāla Latvijā jau vairākus gadu desmitus. Pirmie ērču encefalīta gadījumi reģistrēti XX gadsimta 40. gadu beigās, bet kopš 1956. gada slimības gadījumi tiek reģistrēti ik gadu un saslimstība periodiski paaugstinās un pazeminās. Pēdējo 45 gadu laikā vairāk nekā 10 000 Latvijas iedzīvotāju pārslimojuši šo smago infekciju, no tiem apmēram 1% slimības rezultātā miruši, ļoti daudzi cieš no slimības sekām visu atlikušo mūžu. Pierādīts, ka vismaz vienai trešdaļai cilvēku, kas pārslimojuši ērču encefalītu, ir dažādi veselības traucējumi, sākot ar galvassāpēm un koncentrēšanās spēju samazināšanos un beidzot ar paralīzēm. Pagājušā gadsimta 90. gados saslimstība ar ērču encefalītu Latvijā strauji pieaugusi. Šim pieaugumam ir vairāki cēloņi. SVA ilggadīgi veiktie pētījumi ērču encefalīta dabas perēkļos liecināja par ērču izplatības un blīvuma, kā arī inficēto ērču skaita palielināšanos gados ar visaugstāko cilvēku saslimstību. 1998. gadā tika sākta bērnu bezmaksas imunizācija pret ērču encefalītu teritorijās ar visaugstāko saslimstību. Kopumā laikā no 1998. līdz 2002. gadam 45 000 bērni saņēma bezmaksas potes pret ērču encefalītu, t.sk. vakcinēti arī bērni bāreņi un bez vecāku gādības palikušie bērni 72 internātskolās un bērnunamos. Ievērojamu vakcīnas daļu šim nolūkam uzdāvināja ārvalstu sponsori. SVA epidemioloģiskās analīzes rezultāti liecina, ka, pateicoties šai bērnu bezmaksas imunizācijai, novērsti vismaz 200 ērču encefalīta gadījumi bērnu vidū.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu