Aknām piemīt spēks atjaunoties

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Aknas mēdz dēvēt par organisma bioķīmisko laboratoriju. Tās piedalās daudzu šūnu vielmaiņā, cukura un hormonu regulācijas procesā, olbaltumvielu sintēzē. Bez aknām nav iespējams gremošanas process un nenotiek barības pārveidošanās dzīvās šūnās un enerģijā.

Organisma "sanitāri"

Aknas ir lielākais dziedzeris cilvēka organismā, pieauguša cilvēka aknas sver gandrīz pusotra kilograma. Atšķirībā no daudziem citiem orgāniem, piemēram, plaušām vai nierēm, aknas nav pāra orgāns, tāpēc tās ir īpaši jāsaudzē. Bez liesas, piemēram, cilvēks var dzīvot, bet bez aknām tas nav iespējams.

Aknas savā ziņā var dēvēt par organisma "sanitārēm". Viena daļa organismam nevajadzīgo un kaitīgo vielu izdalās ar urīnu, otra - vēdera izejas rezultātā, bet daudzu vielu dezintoksikācija jeb organisma atindēšana no toksiskiem produktiem notiek tieši ar aknu starpniecību. Tālab: ja kādu vielu sintēze aknās tiek traucēta, tas var būtiski apdraudēt cilvēka izdzīvošanu.

Aknas ir savā ziņā unikāls orgāns, jo tām piemīt milzīgs spēks reģenerēties un atjaunoties. Visi aknu bojājumi vai iekaisumi aknās, ja vien tie nav saistīti ar aknu cirozi, kad normālo aknu šūnu vietā saaug saistaudi, ir atgriezeniski. Ja cilvēks pārlieku aizrāvies ar alkoholu un viņam radies aknu iekaisums, pārstājot alkoholu lietot, ar laiku viņa aknas atjaunojas un sāk normāli funkcionēt.

Sāpes nejūt

Aknas ir ļoti iecietīgs orgāns, un, kamēr tās nav stipri bojātas, cilvēks sāpes nejūt. Taču, kolīdz sāpes sāk parādīties, tas nozīmē, ka aknu problēma jau ir nopietna. Ja pēc treknākas maltītes vai apēdot ko sāļu, pārlieku saceptu, sāk sāpēt labais sāns, cilvēki visbiežāk domā, ka tās ir aknas. Visdrīzāk vainīgi būs žultsceļi.

Lai būtu pārliecība par to, ka aknas ir veselas, profilakses nolūkā reizi gadā der aiziet pie sava ģimenes ārsta un veikt viņa nozīmētās asinspārbaudes. Ja ģimenes ārstam būs aizdomas par kādu aknu saslimšanu, tiks nozīmēti papildu izmeklējumi vai arī ārsts nosūtīs uz konsultācijām pie citiem speciālistiem. Asins analīzēs tiks noteikta ALAT un ASAT (fermentu, kas sintezējas aknu šūnās) aktivitāte - ja aknu šūna ir bojāta, fermenti nonāk asinīs un to koncentrācija pieaug. Nopietnu aknu slimību gadījumā būs izmainīta arī asins aina. Aknu problēmas var konstatēt arī ar ultrasonogrāfijas palīdzību.

Par aknu problēmām var liecināt dzeltenīga ādas krāsa, var būt arī slikta dūša, parādīties apetītes zudums.

Simptomi, kas liecina par aknu kaitēm:

slikts miegs, bezmiegs, murgaini sapņi naktīs;

dienā bieži uznāk vēlme pasnauduļot;

specifiska roku trīce;

grūtības koncentrēties;

problēmas ar orientēšanos telpā, smagākos gadījumos cilvēks pat var nezināt, kur viņš atrodas;

reizēm arī dezorientēta personība.

Jāņem vērā, ka minētie simptomi raksturīgi ne tikai aknu slimniekiem - tie var liecināt arī par kādu citu saslimšanu.

Paši savas nelaimes kalēji

Bieži ir dzirdēts teiciens: "Nebojā savas aknas!" Ja cilvēks pārlieku aizraujas ar alkoholu vai ēd treknus, ar ķīmiju piesātinātus ēdienus vai nepārdomāti lieto medikamentus, aknas tiešām var ātri vien sabojāt. Izrādās - tieši aknas visvairāk reaģē uz "pāridarījumiem", turklāt, ja tās būs bojātas, cietīs viss organisms.

Aknas nelabvēlīgi ietekmē alkohols, turklāt tas satur daudz kaloriju, un, ja cilvēks maz kustas, šīs kalorijas netiek izlietotas un pārvēršas taukos, radot tā saukto aknu taukaino hepatozi.

Nelabvēlīgu ietekmi uz aknām atstāj medikamenti. Ja medikamenti tiek lietoti ārsta uzraudzībā, mediķis uzņemas zināmu atbildību par pacienta veselību, tajā skaitā arī par viņa aknām. Ja ir kāda varbūtība, ka preparāts varētu nelabvēlīgi ietekmēt aknu darbību, ārsts noteikti centīsies pacientam medikamentu lietošanas gaitā vai tūlīt pēc tam veikt izmeklējumus, lai noteiktu, vai aknās nav notikušas kādas izmaiņas. Ja medikamenti tomēr būs radījuši kādu blakus efektu, ārsts var nozīmēt citu preparātu, izskatīt jautājumu par medikamenta lietošanas pārtraukšanu vai ieteikt pacientam paralēli lietot zāles, kas palīdzēs aknām funkcionēt normālā ritmā.

Lai aknas būtu veselas, der atcerēties dažas būtiskas lietas:

Jācenšas izvairīties no trekniem ēdieniem, it īpaši no dzīvnieku izcelsmes taukiem.

Iespēju robežās jāatsakās no produktiem, kas satur daudz ķīmisku vielu.

Kad aknu šūnās ir vairāk uzkrājies tauku, viens no variantiem, kā no tām atbrīvoties, ir fiziskās aktivitātes.

Lai aknas ilgāk būtu veselas, jāizvairās no nevajadzīgu medikamentu lietošanas. Nedrīkst lietot antibiotikas, pretsēnīšu un citus medikamentus tikai tālab vien, ka kaimiņam tie palīdzējuši, - medikamenti jālieto ar prātu.

Nekādā gadījumā vienlaikus nevar lietot alkoholu un medikamentus.

Regulāri jāveic pārbaudes, tajā skaitā asinsanalīzes un ultrasonogrāfija, lai pārliecinātos, ka ar aknām viss ir kārtībā. Jāpārbaudās arī uz B un C vīrushepatītu.

Lai neinficētos ar kādu no transmisīvajiem vīrusu hepatītiem (biežāk sastopamie - B un C hepatīts), manikīru, tetovējumus, pīrsingu drīkst veikt tikai vietās, kur tiek izmantoti vienreizējās lietošanas instrumenti vai arī ir garantija, ka tie tiek pareizi apstrādāti.

Vīrushepatīts B var izplatīties arī seksuālā ceļā, tālab, ja nav pārliecības par otru cilvēku vai arī ir gadījuma sakari, jālieto prezervatīvs.

Ceļotājiem jābūt uzmanīgiem

Vīrushepatīts A jeb tā dēvētā Botkina slimība tiek pārnēsāta ar netīrām rokām, inficētiem pārtikas produktiem un ūdeni, tāpat ceļojuma laikā noteikti uzmanīgi jāseko savai higiēnai. Ar šo slimību var inficēties, ne tikai ceļojot uz siltākām zemēm - Āziju, Dienvidameriku, bet arī uz Krievijas Federāciju, Ukrainu, Baltkrieviju. Tāpēc, dodoties tālākos ceļojumos, vēlams vakcinēties pret vīrushepatītu A (vakcīnu iespējams saņemt arī bērniem no divu gadu vecuma). Pret vīrushepatītu A ieteicams vakcinēties arī tiem, kuriem jau ir kāda hroniska aknu saslimšana. Savukārt pret vīrushepatītu B ieteicams vakcinēties ikvienam.

Konsultēja Latvijas Infektoloģijas centra hepatoloģe infektoloģe Agita Jēruma un aknu slimību nodaļas vadītājs, profesors Jāzeps Keišs

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu