Aicinās iedzīvotājus vakcinēties pret gripu

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Tuvojoties ziemas sezonai, Latvijas Infektoloģijas centrs sadarbībā ar Latvijas Radio ir uzsācis informatīvu kampaņu, aicinot iedzīvotājus laikus vakcinēties pret gripu un pasargāt sevi un tuvākos no šīs nopietnās infekcijas slimības. Tās ietvaros Latvijas Radio 1 un Latvijas Radio 2 ēterā skanēs informatīvi džingli, kuros tiks runāts par vakcinācijas nepieciešamību. Kampaņas norises laiks izraudzīts ar nodomu - oktobris ir pats piemērotākais laiks vakcinācijas veikšanai.

„Vēlamies modināt sabiedrībā rūpes par savu veselību un apziņu, ka katram pašam laikus par to jādomā un aktīvi jārīkojas tās labā. Kā arī atgādināt, ka vakcinācija ir efektīvākais un drošākais imunitātes iegūšanas veids, kas pasargā no saslimšanas līdz pat 90% gadījumu, bet saslimušie gripu pārcieš vieglāk un bez komplikācijām,” stāsta asociētā profesore, VA „Latvijas Infektoloģijas centrs” direktore Baiba Rozentāle.

„Latvijas Radio aktīvi iesaistās lietās, kas skar lielu sabiedrības daļu. Dzīvība un veselība ir zināms paradokss, jo tās vienlaikus ir gan lielākā vērtība, gan vissarežģītākā lieta pašā cilvēkā. Visi zina, ka nevar katram izsniegt recepti pret visām kaitēm. Tomēr ir dažas vienkāršas lietas, ko var ievērot un saudzēt veselību. Viena šāda lieta ir vakcinācija,” radio iesaistīšanos akcijā komentē Latvijas Radio ģenerāldirektors Dzintris Kolāts

Latvijas Infektoloģijas centrā gripas vakcīna pieejama jau no oktobra sākuma. Tā ir Beļģijā ražotā vakcīna, kas izstrādāta, vadoties pēc Pasaules Veselības organizācijas prognozēm par šosezon gaidāmo gripas vīrusa veidu. Pirmajā nedēļā Infektoloģijas centrā pret gripu vakcinējušies 579 cilvēki, kas uzskatāma par vidēji lielu aktivitāti. Pēc potes imunitāte veidojas apmēram 7 – 10 dienu laikā. Pret gripu jāpotējas katru gadu no jauna, jo katru sezonu izplatās cita veida gripas vīruss, tāpēc ik gadu tiek izstrādāta īpaši šai sezonai piemērota vakcīna.

Gripas uzliesmojums atkārtojas katru gadu pēc līdzīga scenārija. Tas sākas ar slimības izplatību bērnu vidū, divu līdz trīs nedēļu laikā sasniedzot kulmināciju. Turpinājumā vīruss skar arī pieaugušos iedzīvotājus, it īpaši vecākā gadagājuma cilvēkus. Sekas tam ir plaši darba un skolas kavējumi, arī ar gripas komplikācijām hospitalizēto slimnieku skaita pieaugums. Latvijā gripas sezona parasti sākas novembrī un beidzas aprīlī. Gripas pirmie simptomi ir paaugstināta temperatūra, galvas sāpes, laušanas sajūta kaulos un muskuļos, kā arī sauss klepus. Gripa var izraisīt komplikācijas, piemēram, bronhītu, pneimoniju, vidusauss iekaisumu, miokardītu.

Pēdējo gadu laikā gripa no viegli pārslimojama vīrusa kļuvusi par nopietnu slimību, kuras epidēmija izplatās katru gadu, bet pandēmija – ar iepriekš neparedzamiem intervāliem. Katru gadu tā skar arvien vairāk cilvēku, veidojas jauni vīrusa veidi, rodas nopietnākas komplikācijas un sastopami arī nāves gadījumi. Pasaules Veselības organizācija un infektoloģijas speciālisti visā pasaulē brīdina par gripas pandēmijas tuvošanos – kaut precīzs tās uzliesmojuma laiks nav paredzams, ir nepārprotami skaidrs, ka pret gripu vakcinētie cilvēki būs labāki pasargāti arī pret iespējamo cilvēkam bīstamo putnu gripas vīrusa paveidu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu