Vakcinācijas plusi un mīnusi

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Mūs periodiski mudina potēties pret dažādām slimībām. Kā vakcīnas iedarbojas? Vai patiešām tās ir tik nekaitīgas?

Vakcīnas tiek radītas, lai pasargātu cilvēkus no slimībām, proti, nodrošinātu mums imunitāti. Vakcīnās ir antigēni no modificētiem patogēniem (vīrusiem vai baktērijām), kuri stimulē specifisku cilvēka imūnās sistēmas atbildes reakciju.

Kas notiek?

Lielāko daļu slimību, pret kurām var aizsargāties vakcinējoties, izraisa vīrusi vai baktērijas. Vakcīnas, kas galvenokārt satur novājinātus, neaktīvus vīrusus vai baktērijas (specifiskus katrai slimībai), palīdz organismam izstrādāt antivielas un atmiņas šūnas pret šiem slimības izraisītājiem, ļaujot tos pazīt un apkarot katrā nākamajā saskaršanās reizē. Proti, cilvēks vairs nesaslimst vai arī pārcieš infekciju vieglā formā. Antivielas un atmiņas šūnas pēc vakcinācijas saglabājas organismā gadiem ilgi, aizsargājot pret šiem mikroorganismiem.

Lielāko daļa vakcīnu ievada jaundzimušajiem un maziem bērniem, bet dažas – periodiski, lai nodrošinātu turpmāku aizsardzību. Revakcināciju (atkārtotu vakcīnas ievadīšanu, parasti mazākā devā nekā pirmo) ieteicams veikt, lai saglabātu imunitāti visu dzīvi.

Plusi

Lielākā daļa jaundzimušo ir neuzņēmīgi pret daudzām bīstamām slimībām, jo saņēmuši antivielas no mātes. Bet šī imunitāte nesaglabājas ilgāk par gadu, turklāt aizsardzību pret garo klepu, bērnu trieku, hepatītu B un Haemophilus influenzae B tipu (Hib) bērni piedzimstot lielākoties neiegūst. Infektologi uzskata: ja bērns nav vakcinēts un viņa organisms pakļauts slimības izraisītājiem, imūnsistēma var nebūt pietiekami stipra, lai cīnītos ar šo slimību.

Kamēr nebija izgudrotas vakcīnas, daudz bērnu nomira no slimībām, kas šodien ir ārstējamas. Šo slimību ierosinātāji joprojām eksistē apkārtējā vidē, tomēr par daudzām infekcijām dzirdam salīdzinoši reti, jo bērnus no tām pasargā vakcīnas. Protams, mediķi runā par atsevišķiem saslimšanas gadījumiem, tomēr, ja pārtrauktu vakcinēšanu, arvien vairāk cilvēku inficētos, un drīz vien gadu gaitā sasniegtais progress slimības apkarošanā būtu zaudēts. Lūk, kāpēc tik svarīgi ir turpināt vakcinēšanos!

Mīnusi

Bieži vien pēc vakcīnas ievadīšanas novēro īslaicīgas blakusparādības – tūsku, apsārtumu, sāpes injekcijas vietā, nedaudz paaugstinātu ķermeņa temperatūru, nogurumu vai vispārēju vājumu. Taču vakcinācija var izraisīt arī smagas blakusparādības, par kurām lielākoties izvairās runāt. Lai arī šādas reakcijas ir retas, no potes vajadzētu nevis baidīties, bet gan apzināties tās risku, jo dažkārt pat ārsti (īpaši homeopāti) ir visai kategoriski pret!

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu