Daudzsejainā jauno cilvēku slimība

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

"Pirmās pazīmes parādījās jau 14 gadu vecumā, kad likās, ka esmu piedzērusies. Mani pat uz koloniju gribēja sūtīt. Vēlākos gados sākās problēmas ar acīm – vienā dienā tās pēkšņi sāka "skatīties" katra uz savu pusi. Tad arī uzzināju, ka man ir multiplā skleroze. Vēlāk bija arī citi traucējumi – karstu sajutu kā aukstu, nevarēju noturēt krūzīti," stāsta 29 gadus veca sieviete, kas patlaban ārstējas Multiplās sklerozes (MS) centrā. Gados vecāka MS paciente atceras, ka slimības pirmās pazīmes ievērojusi pusaudžu gados – mēnešreižu laikā bija durošas sāpes mugurkaulā, kam, protams, neviens īpašu uzmanību nepievērsa. Tagad sieviete pati vairs nestaigā, ārstēties sākusi tikai pirms desmit gadiem.

Par iespējām ārstēt MS un to, kā šī slimība ietekmē pacienta dzīves kvalitāti, stāsta Latvijas Multiplās sklerozes centra (LMSC) vadītāja, neiroloģe Maija Mētra.

"Izkaisītā skleroze ir slimība, kas katram var izpausties citādi, tai ir daudz seju un dažādas pazīmes, tāpēc katram ir sava slimības gaita un izpausmes." MS slimnieki ir gan mākslinieki, gan valsts amatpersonas. Tepat pie kabineta durvīm pieņemšanu gaida kāda jauna sieviete, kas esot augstā amatā un ilgi nespējusi pieņemt, ka arī viņa var saslimt. Noliegums un bailes, pat depresija, ir cilvēka dabiska reakcija, uzzinot diagnozi.

MS ir paša organisma agresīvās imūnsistēmas izraisīta hroniska saslimšana, kuras gaitā iekaisuma rezultātā no nerviem noārdās mielīna kārtiņa, izjauc normālu impulsu pārvadi pa nerviem līdz smadzenēm un traucē jutību, redzi, kustības un citas svarīgas dzīves funkcijas. Bailes no ratiņkrēsla, nespēja par sevi parūpēties un sabiedrības attieksme joprojām daudzus biedē. Tomēr jaunākās zāles un ārstēšanas metodes ir optimistiskas.

Tā kā bojājumi nervu apvalkā – mielīnā – var rasties dažādās vietās, tad arī simptomi, kas varētu liecināt par saslimšanu, katram ir atšķirīgi. Viens no pirmajiem simptomiem ir jušanas traucējumi (tirpoņa, durstīšana, spiedoša žņauga sajūta u.tml.) locekļos vai ap jostasvietu, bet šai sajūtai ir jāsaglabājas vairākas dienas vai pat nedēļas. Redzes traucējumi (miglošanās, redzes asuma pavājināšanās, plankumi redzas laukā, strauja redzas zaudēšana) ir nākamais izplatītākais simptoms. Tāpat jāvērš uzmanība, ja bieži jūtams izteikts nogurums, kustību un koordinācijas traucējumi, seksuālas dabas problēmas, urīna nesaturēšana, aizcietējumi. Slimība reti izraisa sāpes, tāpēc bieži šīm pazīmēm nepievērš uzmanību. Ja kāds no šiem traucējumiem novērots vairākkārt, jāapmeklē ģimenes ārsts vai neirologs, tālāk pacients tiek nosūtīts uz izmeklēšanu uz LJMC MS centru, kur veic arī smadzeņu magnētiskās rezonanses izmeklējumus. Tā vislabāk var redzēt, vai smadzenēs ir slimības perēkļi vai rētas.

Izārstēt MS pilnībā nav iespējams, bet, regulāri ārstējot un pareizi lietojot zāles, jaunu simptomu rašanos iespējams apturēt uz ilgu laiku.

Baltās rases slimība

Novērojumi liecina, ka ar MS slimo pārsvarā baltā rases cilvēki, ievērojami mazāk saslimušo ir melnās un dzeltenās rases pārstāvju vidū. Jo tālāk no ekvatora, jo lielāks risks saslimt. Ģenētiski slimība tiek nodota tikai 3% gadījumu, biežāk slimo sievietes. Turklāt starp ziemeļos dzīvojošām tautām mazāk saslimušo ir starp tām tautām, kuras dzīvo tuvu jūrai un uzturā lieto daudz treknu zivju. Tas liek domāt, ka MS varētu provocēt nepietiekams D3 vitamīna daudzums, tomēr īsti skaidrs, kas tieši izraisa slimību, zinātniekiem joprojām nav. Parasti diagnozi uzstāda jauniem, aktīviem cilvēkiem līdz 30 gadu vecumam, retāk to diagnosticē vecāka gada gājuma pacientiem.

Protams, MS ir formas, kas skar arī bērnus un vecākus cilvēkus, tomēr tie ir izņēmumi. Ja slimību atklāj cilvēkam ap 60 gadiem, visdrīzāk, tā vienkārši nav bijusi konstatēta agrāk.

Izkaisītajai sklerozei ir vairāki attīstības scenāriji. Tā var gan attīstīties lēcieniem – simptomi parādās, tad pazūd, pēc ilgāka laika atkal rodas saasinājums. Sliktāk ir, ja jau no sākuma slimība turpina vienmērīgi progresēt. Ir arī labdabīga izkaisītā skleroze, kas slimnieka stāvokli vispār nepasliktina. Vairums slimnieku pat pēc 25 gadu ilgas slimošanas saglabā spēju patstāvīgi pārvietoties.

Daktere Mētra vēlas uzsvērt, ka MS jeb tautā saukta par izkaisīto sklerozi nav slimība, kas ir letāla un noteikti novedīs pacientu ratiņkrēslā. Pašreiz Latvijā reģistrēti ap 2500 multiplās sklerozes slimnieku, no kuriem gandrīz puse ir nopietni kustību invalīdi, kas pašu spēkiem pārvietoties vairs nespēj. Tomēr šie skaitļi atspoguļo vien to saslimušo stāvokli, kuriem slimība konstatēta 70. gados, kad vēl nebija piemērotu medikamentu. Tagad ik gadu tiek atklāti ap 100 jaunu saslimšanas gadījumu un praktiski visiem jaunajiem pacientiem cenšas nodrošināt valsts apmaksātas zāles, kas efektīvi spēj mazināt iekaisumus un modulēt pacienta imūnsistēmu, lai tā mazāk agresīvi iedarbotos uz nervu apvalku. Dienā, kad notiek saruna, centrā ir saņemta laba ziņa – līdz šim zāles kompensēja 90% apmērā, tāpēc ik mēnesi pacientiem bija no savas kabatas jāpiemaksā 70 lati medikamentu saņemšanai. Tagad ir nolemts, ka dārgos medikamentus valsts kompensēs pilnībā. Viena mēneša ārstēšanās kurss maksā ap 600 latu un var ilgt pat divus gadus.

Bērni drīkst būt!

Padomju laikos sievietēm, kuras slimoja ar MS, neļāva laist pasaulē bērnus. Mūsdienu medicīna atklājusi, ka grūtniecība ļoti pozitīvi ietekmē slimnieces stāvokli. Gaidot mazuli, slimības aktivitāte samazinās pat par 75%. Toties, ja ir veikts aborts, slimība saasinās. Tas liek domāt, ka arī hormoniem ir sava nozīme slimības gaitā.

Milzīga nozīme ir paša slimnieka attieksmei pret saslimšanu. Regulāri ir jālieto vitamīni un jāievēro ārsta norādītā diēta – nedrīkst lietot treknus gaļas ēdienus, bet treknas zivis nāk par labu, jo tajās esošās nepiesātinātās taukskābes palīdz atjaunot nopostīto mielīnu un atjaunot impulsu pārvadi.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu