Vakcīnu pret dzemdes kakla vēzi Latvijā varētu ieviest nākamgad (3)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Vakcīnu pret dzemdes kakla vēzi Latvijā varētu ieviest 2007.gadā, un tās cena par trīs devām vienai personai būs līdz 200 latiem, šodien preses konferencē informēja Latvijas Ginekologu un dzemdību asociācijas viceprezidente, ginekoloģe Dace Matule.

Ar vakcīnu būs iespēja kontrolēt un mazināt dzemdes kakla vēzi - visbiežāko sieviešu mirstības izraisītāju, uzskata Matule.

HPV vakcīna tiek rekomendēta meitenēm un sievietēm vecumā no deviņiem līdz 26 gadiem. Tā ir akceptēta un reģistrēta lietošanai Eiropas Savienībā, Amerikas Savienotajās Valstīs, Meksikā, Austrālijā, Kanādā, Brazīlijā un Jaunzēlandē.

Speciālisti īpaši ieteikuši vakcinēt meitenes, kuras vēl nav sākušas dzimumdzīvi, - no desmit līdz 12 gadiem, tomēr vakcīna var rosināt imunitāti, arī vakcinējoties pēc dzimumdzīves sākuma, pastāstīja Pasaules veselības organizācijas (PVO) Latvijas pārstāvniecības vadītāja Aiga Rūrāne.

Vakcīnas radītāji izpētījuši, ka dzemdes kakla vēzim raksturīgie šūnu bojājumi jau inficētām sievietēm samazinās par 28%.

Vakcīnas klīniskie pētījumi veikti vairāk nekā desmit gadus, un pētījumi turpinās arī pašlaik, pastāstīja Matule.

Veselības ministrijai būs jāmeklē optimālais risinājums, lai finansētu vakcīnu, un PVO Latvijas pārstāvniecības speciālisti apņēmušies ministrijai palīdzēt šā jautājuma risināšanā, pauda Rūrāne.

Eiropā, aptaujājot augstskolu studentes, eksperti secinājuši, ka aptuveni 50%-60% jauniešu būtu ar mieru vakcinēties pret dzemdes kakla vēzi. Aptaujājot no desmit līdz 12 gadiem vecu meiteņu mātes, konstatēts, ka 68%-82% vēlētos vakcinēt savas meitas.

Matule norādīja, ka dzemdes kakla vēzis visvairāk attīstās 40-60 gadus vecām sievietēm.

2005.gadā Latvijā ar dzemdes kakla vēzi mirušas 124 sievietes. Šī saslimšana pēdējo desmit gadu laikā palielinājusies par 20%, preses konferencē informēja Rīgas Austrumu slimnīcas onkoloģe Marija Zvaigznīte.

Pagājušajā gadā pusei saslimušo sieviešu dzemdes kakla vēzis atklāts pēdējā stadijā.

Zvaigznīte pastāstīja, ka mūsdienās ar šo slimību vairs nav jāmirst, to var novērst, ja slimību atklāj laikus.

Jau ziņots, ka pagājušajā nedēļā pirmo reizi vēsturē Eiropā reģistrēta vakcīna dzemdes kakla vēža profilaksei, kas drīzumā būs pieejama tirgū. Speciālisti uzskata, ka vakcinācija kopā ar organizētu skrīninga programmu var būt efektīvs ierocis cīņā pret dzemdes kakla vēzi.

Paredzēts, ka jaunā vakcīna pret dzemdes kakla vēzi sniegs jaunas iespējas tuvākajā nākotnē - iespējams, izdosies mazināt ievērojamo mirstību pasaulē un Latvijā.

Rūrāne norādīja, ka vakcīna pret vēzi ir tikai viens līdzeklis cīņā pret dzemdes kakla vēzi. Lai mazinātu mirstību ar dzemdes kakla vēzi Latvijā, viena no iespējām būtu organizēta skrīninga ieviešana agrīnai dzemdes kakla vēža diagnostikai.

Pēc PVO datiem, Latvijā 2004.gadā mirstība ar dzemdes kakla vēzi bija 7,42 gadījumos uz 100 000 iedzīvotāju. Šis rādītājs ir divas reizes lielāks nekā visā Eiropas Savienībā, kur 2004.gadā bija vidēji 3,1 mirstības gadījums uz 100 000 iedzīvotāju.

SKDS šā gada jūnijā veiktais pētījums liecina, ka sievietēm trūkst izpratnes par dzemdes kakla vēzi, tā izraisītāju un slimības novēršanas iespējām. Sievietes uzskata, ka dzemdes kakla vēzi var novērst, nedomājot sliktas domas un paļaujoties uz likteni.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu