Par vakcīnu jājautā ginekologam (26)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: www.flickr.com

Daudzās Eiropas valstīs sakarā ar regulārajām un agrīnajām apskatēm un izmeklējumiem pēdējo 20 gadu laikā saslimstība ar dzemdes kakla vēzi ir būtiski mazinājusies. Savukārt Latvijā mirstība no šī audzēja pēdējo desmit gadu laikā palielinājusies par 20 procentiem - ik mēnesi dzemdes kakla vēzis izdzēš ap desmit sieviešu dzīvību.

Tādi ir medicīnas statistikas dati. Lai sieviete pasargātu sevi no saslimšanas, jāvakcinējas pret dzemdes kakla vēzi izraisošo cilvēka papilomas vīrusu.

Liktenīgā tikai viena reize

"Vislabāk ir vakcinēties jaunām meitenēm līdz dzimumdzīves uzsākšanai. Tāpat vakcinēties noteikti vajadzētu sievietēm, kam jau ir sākušās ginekoloģiskas problēmas, kas liecina par pirmsvēža stāvokli," "Dzirkstelei" saka Gulbenes ginekoloģe Ērika Elksne. Viņa uzsver, ka maldinoši ir domāt, ka no šīs saslimšanas ir pasargātas sievietes, kurām šobrīd nav dzimumdzīves. Pietiek ar vienu dzimumaktu vai dzimumorgānu saskari kaut kad pagātnē. Svarīgi zināt, ka no inficēšanās nepasargā prezervatīvu lietošana, jo vīruss var atrasties arī uz ādas dzimumorgānu rajonā. Jau pirmā dzimumkontakta laikā iespējams iegūt bīstamo infekciju, kas organismā var nemanāmi perināties pat desmit divdesmit gadus un ar laiku izmainīt šūnas.

Par drošību jāmaksā

Sazinoties ar SIA "Gulbju aptieka" farmaceiti Santu Āboliņu, "Dzirkstele" noskaidroja - pagaidām praksē nav bijis gadījuma, kad kāds klients būtu interesējies par iespēju aptiekā iegādāties vakcīnu pret dzemdes kakla vēzi. Aptiekā šādas vakcīnas pārdošanā nav. "Ja kāds gribētu nopirkt vakcīnu, noteikti būtu vajadzīga recepte. Tātad jāinteresējas pie sava ģimenes ārsta vai pie sava ginekologa," saka S.Āboliņa. Gulbenes ginekoloģe Jolanta Mazūre "Dzirkstelei" stāsta, ka nav problēmu pie viņas iegādāties vakcīnu pret dzemdes kakla vēzi, kā arī vakcinēties. Pats process ir vienkāršs – tā ir pote plecā. "Līdz šim pie manis dažas sievietes ir izmantojušas iespēju vakcinēties. Taču šī ir maksas vakcīna. Vienas devas cena ir vairāk nekā 80 lati. Pavisam ir trīs vakcinācijas reizes, katrā saņemot vienu devu. Otrā vakcinācijas reize ir pēc mēneša, trešā – pēc pieciem mēnešiem. Toties pēc vakcinēšanās sieviete turpmākos desmit gadus ir pasargāta no saslimšanas ar dzemdes kakla vēzi," klāsta J.Mazūre. Viņa atzīst, ka par savu drošību sievietēm ir jāmaksā dārgi, taču vakcinēšanās arī pasargā no lieka stresa. Vakcīnas sastāvā ir bīstamajam papilomas vīrusam līdzīgas daļiņas, kas tikai ārēji atgādina vīrusu, bet nesatur nedz dzīvu, nedz novājinātu vīrusu. Līdz ar to nav pamata bažām, ka vakcinācijas rezultātā meitenes vai sievietes varētu inficēties. Latvijā piedāvājumā ir "Cervarix" un "Silgard" vakcīnas. Ir iecerēts, ka ar nākamo gadu saskaņā ar valsts imunizācijas programmu Latvijā 12 gadus vecām meitenēm vakcinācija pret dzemdes kakla vēzi būs par brīvu. Iecerēts, ka vismaz divas potes apmaksās valsts. Par trešās potes apmaksu būs jādomā meiteņu vecākiem.

Svarīgi laikus diagnosticēt

J.Mazūre saka, ka saslimšanu ar dzemdes kakla vēzi sievietēm ir iespējams laikus diagnosticēt un ārstēt, tāpēc regulāri ir jāapmeklē ginekologs. "Tieši tāpēc valstī šogad bija ieviests obligātais vēža skrīnings un sievietes tikai aicinātas iet pie ginekologa, nodot analīzes. Tas dod iespēju laikus atklāt vēždraudes slimības, jo tās ar laiku var veicināt dzemdes kakla vēža rašanos," saka J.Mazūre. Prakse liecina, ka no inficēšanās brīža līdz saslimšanai ar dzemdes kakla vēzi var paiet desmit gadu un vairāk, taču var arī notikt ātrāka saslimšana. Tas ir atkarīgs no tā vīrusa tipa, ar kuru inficējusies sieviete. Konstatējot vēždraudes saslimšanu bīstamā formā, ir iespējams veikt ginekoloģisku operāciju – dzemdes kakla konizāciju (izgriež patOloģiskās šūnas). Parasti ārstēšana ir ļoti veiksmīga. J.Mazūre skaidro: "Ja sievietei ir laba imunitāte, tad pēc inficēšanās ar dzemdes kakla vēzi izraisošo cilvēka papilomas vīrusu tas pats no sevis no organisma var izzust pēc deviņiem mēnešiem. Tāpēc svarīgi ir, lai ginekologs sievietei ņemtu atkārtotas analīzes pirmsvēža slimību konstatēšanai."

Komentāri (26)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu