10 idejas, kā pavadīt Ziemassvētkus kopā ar mazuli

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: www.flick.com

Jaunajām ģimenītēm pirmie svētki kopā ar bēbīti ir ļoti īpašs notikums. Māmiņu klubs piedāvā tev 10 idejas, lai šie svētki patiešām būtu Mīlestības un Saticības svētki, nevis strespilni!

Padoms nr. 1: Neatliec visu uz pēdējo brīdi!

Pirmssvētku steiga noteikti pielips arī bēbītim, kaut arī viņš ir pavisam maziņš, un tikai lieki viņu satrauks. Tieši tādēļ laikus ieplāno visas ar svētkiem saistītās aktivitātes: izdomā, ko tu plāno gatavot svētku galdam un kādi priekšdarbi tam ir nepieciešami, kā un kad pušķosi dzīvokli, kad dosies pirkt dāvanas utt. Jo labāk būs saplānots tavs laiks, jo lielāks miers valdīs visās organizatoriskajās darbībās un arī tu pati jutīsies daudz labāk, gan visā Adventes laikā, gan pašos Ziemassvētkos.

Atceries! Nesaplāno pārāk daudz, tādējādi pārslogojot sevi. Mazulītim Ziemassvētkos pats svarīgākais būs harmoniska, mierīga atmosfēra un saticīgi, mīloši vecāki!

Padoms nr. 2: Saplāno arī pārējās svētku dienas!

Savlaicīgi ieplāno ne tikai Ziemassvētku vakaru, bet arī tam sekojošās svētku dienas. Varbūt esat iecerējuši kādu izbraucienu vai kādu došanos ārpus mājas? Ja parasti tu dodies ciemos pie draugiem, radiem vai ģimenes locekļiem, tad šoreiz būtu īstais brīdis uzaicināt ciemiņus pie sevis. Protams, nepārcenties ar viesu skaitu, bet tavs bēbītis būs daudz pateicīgāks, ja viņš svešas balsis un sejas piedzīvos savā ierastajā vidē. Bez tam – varbūt tavi vecāki vai vīra vecāki paņems ciemakukulī līdzi arī kaut ko no sava svētku mielasta?!

Padoms nr.3: Ziemassvētki nav īstais laiks, lai eksperimentētu!

Vai tu jau iztēlojies sevi Ziemassvētku priekšvakarā stāvam stundām ilgi pie plīts, tētis ir aizgājis vēl iepirkties, bet mazulis izdomājis, ka tieši tagad paraudās? Atceries – mazāk ir vairāk! Ja neesi profesionāla pavāre, svētku laiks kopā ar mazuli nav īstais mirklis izmēģināt sarežģītas vecmāmiņu receptes. Svētku galdam izvēlies jau pārbaudītus, vienkāršus ēdienus. Ja nu tomēr vēlies pagatavot ko īpašu, vienojies par stingru lomu sadali: bēbītis ir tēta uzraudzībā, kamēr tu rosies pa virtuvi!

Padoms nr.4: Cepeša vietā smalkmaizītes!

Runājot par ēšanu: jo mazāks ir bēbītis, jo mazāk viņš varēs priecāties par māmiņas kulinārijas brīnumiem. Mazulīši ir konservatīvi – ar krūti baroti bērni svētkos vislabāk novērtēs tieši šo pašu gardumu, bet mazuļi, kuri izbaudījuši piebarojuma jaukumus, tomēr arī svētkos būtu jābaro ar viņiem ierastajiem biezenīšiem un putrām. Pat otrajā un trešajā dzīves gadā mazulim daudz lielāku prieku sagādās nevis trekns cepetis, bet gan laikus kopā ar mammīti izceptas smalkmaizītes un piparkūkas!

Padoms nr.5: Paliec elastīga attiecībā uz Ziemassvētku rituāliem!

Lai izvairītos no nevajadzīga sarūgtinājuma un pārpratumiem, izrunā jau laicīgi ar savu partneri svētku rituālus! Pajautājiet viens otram: «Kā tas iepriekš bija tavā ģimenē Ziemassvētkos? Kas tev ir svarīgs un ko Tu gribētu ieviest mūsu ģimenē?» Kopīgi jūs noteikti izdomāsiet skaistus Ziemassvētku rituālus, piemērotus tieši jums! Tomēr plānojot atceries, ka bēbītis ir pirmajā vietā! Pat ja jūs dziedat vai klausāties «Klusa nakts, svēta nakts», sēžat pie svecīšu gaismas vai tieši gatavojaties baudīt svētku maltīti, mazuļa raudāšana ir vissvarīgākā!

Padoms nr. 6: Uz baznīcu Ziemassvētkos, lūdzu, tikai bez bēbīša!

Ja esi pieradusi katrus Ziemassvētkus doties uz baznīcu, protams, to vari darīt, bet mazam bēbītim svētku dievkalpojumā gan nebūtu ko meklēt! Iespējams, ka var rast kompromisu, ka mājās ar mazuli paliek vai nu mamma, vai tētis, vai vecvecāki, kamēr vecāki dodas uz baznīcu, vai arī viens no vecākiem pastaigājas ar mazuli baznīcas apkaimē, kamēr otrs dodas uz dievkalpojumu. Vēl kāda alternatīva ir dievkalpojums pa televizoru, tad vismaz visa ģimene var būt kopā.

Ja mazajam ir jau trīs, četri gadi, tad situācija ir citādāka – šajā vecumā svinīgā baznīcas atmosfēra mazuli ieinteresēs. Dažās draudzēs ir arī īpaši sagatavoti dievkalpojumi tieši pašiem mazākajiem tās locekļiem!

Padoms nr. 7: Dāvini, bet ar mēru!

Protams, Ziemassvētkos svarīgi ir dāvināt un saņemt dāvanas, bet ko gan lai dāvina bēbītim? Esi godīga pret sevi – dāvanas bēbītim pirmkārt jau ir dāvana pašiem vecākiem. Bēbītis būs mierā arī ar vienkāršu grabuli vai mazu mīļdzīvnieciņu. Atgādini arī vecvecākiem un radiniekiem, ka ar dāvināšanu nav jāpārspīlē, varbūt noder arī mājiens ar «ceļa rulli», ka bērniņam noderētu pašlaik tieši ... piemēram, apģērbs vai vingrošanas bumba. Apmēram no pusotra gada vecuma dāvanu izpakošana gan jau sāk sagādāt patiesu prieku!

Padoms Nr. 8: Viens, divi, trīs – smaidām!
Ziemassvētku vakarā nemitīgi tēlot fotogrāfu nav nekādas vajadzības, bet dažus ātrus uzņēmumus gan vajadzētu! Pirmo Ziemassvētku foto trijatā vēlāk būs īsts ģimenes fotoalbuma topa objekts!

Atceries! Saglabā digitālos foto vai filmas ne tikai datora cietajā diskā, bet arī CD vai interneta tiešsaistē, katram gadījumam, ja nu tavs dators izdomā niķoties!

Padoms nr.9: Saglabā Ziemassvētkos dabiskumu!

Piebremzē savas pārmērīgās gaidas un cerības attiecībā uz sevi un savu partneri! Nedomā - ja Ziemassvētki ir harmonijas un miera laiks, tad viss noritēs gludi. Tieši Ziemassvētki ir laiks, kad cilvēki strīdas visvairāk, pirmkārt jau tādēļ, ka beidzot pavada daudz laika kopā, un otrkārt tādēļ, ka «Lielā Harmonija» bieži vien tiek uzspēlēta, un tad noteikti kaut kas noies šķērsām!

Arī bēbītis jūt, vai māmiņa un tētis uzvedas kā parasti, vai arī tomēr mājās ir iezagusies spriedze. Esiet vienkārši tādi, kādi jūs esat!

Padoms nr.10: Ziemassvētku miers ir lipīgs!

Vislabākais padoms sastāv tikai no diviem vārdiem: esi mierīga! Uztver pirmos Ziemassvētkus ar mazuli kā izmēģinājumu pirms nākamajiem, noteikti vēl daudz jautrākiem un trakulīgākiem svētkiem nākamajos gados! Mieram ir kāda priekšrocība – tas ir lipīgs. Tādējādi gan taviem vecākiem, gan partnera vecākiem kļūs skaidrs, ka Ziemassvētku galvenā ideja ir mīlestība un svinīgums, nevis mazā ķipara atrādīšana un staipīšana apkārt. Ar šo domu prātā jums noteikti izdosies skaisti svētki trijatā!

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu