Latvijā atzīmē Mātes dienu (34)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Latvijā svētdien, 13. maijā, atzīmē Mātes dienu, un aptaujas rāda, ka to grasās atzīmēt 68% iedzīvotāju. Pirmskara Latvijā šo dienu atzīmēja kā ģimenes un mātes dienu. Pēc Latvijas neatkarības atjaunošanas pirmo reizi Mātes dienu oficiāli svinēja 1992.gadā. Tradīcija Eiropā ieceļojusi no ASV, tur tā iesākās pagājušā gadsimta sākumā.

Dienas idejiskā māte ir Anna Džervisa. 1906.gada 8.maijā aizsaulē bija aizgājusi viņas māte. Kopā ar draugiem viņa 1907.gada maijā pirmo reizi atzīmēja Mātes dienu, pieminot savu māti. Tā radusies doma par Mātes dienu, un viņa aicinājusi vietējās draudzes un sabiedrību arī atzīmēt šo dienu nākamajā gadā.

Aicinājums atrada dzirdīgas ausis. 1914.gadā maija otro svētdienu Amerikā izsludināja par oficiāliem svētkiem. Izplatījās tradīcija Mātes dienā apmeklēt to dievnamu, kur katrs bērnībā gājis kopā ar māti, un tur uz altāra nolikt ziedus kā pateicību savai mātei par audzināšanu.

Ziemeļvalstīs un Skandināvijā šo dienu atzīmē baznīcā. Latvijā noteikts, ka Mātes diena atzīmējama maija otrajā svētdienā, savukārt septembra otrajā svētdienā tiek svinēta Tēva diena.

Lielākā daļa jeb 68% Latvijas ekonomiski aktīvo iedzīvotāju vecumā no 18 līdz 55 gadiem plāno svinēt Mātes dienu, liecina pētījumu aģentūras TNS sadarbībā ar telekompānijas LNT raidījumu «900 sekundes» veiktā aptauja.

Mātes dienu šogad noteikti iecerējuši svinēt 34% respondentu, un tikpat daudz aptaujāto min, ka drīzāk svinēs šo dienu, nekā nesvinēs.

Savukārt 28% Latvijas ekonomiski aktīvo iedzīvotāju vecumā no 18 līdz 55 gadiem neplāno 13.maijā svinēt Mātes dienu, bet 4% aptaujāto nav konkrēta viedokļa šajā jautājumā.

Salīdzinoši biežāk Mātes dienu plāno svinēt latvieši, sievietes, cilvēki vecumā no 18 līdz 29 gadiem un Vidzemes iedzīvotāji.

Valsts prezidents Andris Bērziņš novēl, lai Mātes diena ir mīlestības un gaišu mirkļu ietverta ikvienā ģimenē.

«Lai ikviena sieviete, kurai ir lemts piedzīvot skaisto mātes lomu, šajā dienā saņem patiesu sirds siltumu un cieņas apliecinājumus. Ikvienu, kas ir piedzīvojis mātes mīlestības spēku, aicinu atcerēties un domās vai darbos pateikties visdārgākajam, kas pasaulē ir - mīļajai mātei!» apsveikumā uzsver Bērziņš.

Viņš norāda, ka māte ir visdārgākais, kas ikvienam cilvēkam pasaulē ir. «Māte ir visa sākums un dzīvības devēja, sargeņģelis, mīlestības un drošības sajūta. Tās ir jūtas un domas, kas raisās ikvienā no mums, ja pieminam māti un viņas lomu cilvēka dzīvē, arī visas cilvēces likteņos,» akcentē valsts vadītājs.

Prezidents uzsver, ka mātes mīlestības spēks dara brīnumus, tas smagos brīžos palīdz patverties, dziedē, iedvesmo un priecē.

MInistres aicina novērtēt ģimeni

Labklājības ministre Ilze Viņķele aicina ikvienu ne vien sveikt māmiņas un pateikties par nesavtīgu gādību, mīlestību un rūpēm, bet arī aizdomāties par ģimenes vērtībām un novērtēt ģimenes nozīmību.

Sagaidot svētkus, labklājības ministre Ilze Viņķele uzsver: «Vairāki statistikas pētījumi apliecina, ka cilvēki, kuriem ir bērni, jūtas laimīgāki par tiem, kuriem bērnu nav. Mātes dienas priekšvakarā īpaši skaidri apzināmies to prieku un gandarījumu, kādu ikviens bērns dod savai māmiņai, ienes savā ģimenē. Aicinu ģimenes izbaudīt šo prieku, neaizmirstot arī par saviem vecākiem – sveicot mammas, mēs sagādājam prieku arī viņām.»

Arī veselības ministre Ingrīda Circene (V) sveic visas esošās un topošās māmiņas Mātes dienā, sveic visas Latvijas māmiņas, vecmāmiņas un topošās māmiņas Mātes dienā, aicinot izbaudīt šo pavasara dienu savu bērnu lokā un justies īpaši mīlētām un aprūpētām.

«Māmiņa katram bērnam ir viena - vismīļākā, visdārgākā! Tā ir bērna beznosacījumu mīlestība, kas nevērtē un nesalīdzina, bet mudina raudzīties uz savu māmiņu kā uz vislabāko pasaulē. Īpaši siltus vārdus vēlos velīt māmiņām, kuras godam izaudzinājušas kuplu bērnu pulciņu. Nekad neviens nespēs paust jums lielāku atzinību par to, ko jūs varat redzēt savu bērnu, mazbērnu un mazmazbērnu acīs,» norāda ministre.

Viņa atgādina, ka 2012.gads ir pasludināts par Mātes un bērna gadu.

Rīgā par godu Mātes dienai šodien notiks dažādi koncerti un deju uzvedumi, no kuriem lielākā daļa apmeklētājiem būs pieejama bez maksas. Svētku pasākumi notiks arī reģionos.

Komentāri (34)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu